Pasirodo, kad liedami prakaitą vakarais nepasieksite lieknėjimo rezultatų taip greitai, kaip norėtumėte.

Karolio instituto Švedijoje ir Kopenhagos universiteto Danijoje mokslininkai nustatė, kad sportuojant ankstyvesniu dienos metu galima labiau paspartinti riebalų apykaitą – greitį, kuriuo deginami riebalai.

Žurnale PNAS paskelbtame straipsnyje mokslininkai rašė pastebėję, kad tos pelės, kurios mankštinosi per ankstyvąją aktyvumo fazę – žmonių atveju tai būtų vėlyvas rytas – labiau suaktyvino savo medžiagų apykaitą, negu tos pelės, kurios bėgiojo tuo metu, kai paprastai turėtų ilsėtis.

Ir tai nepriklausė nuo to, kuo pelės maitinosi.

Profesorė Juleen R. Zierath iš Karolio instituto Molekulinės medicinos bei chirurgijos ir Fiziologijos bei farmakologijos katedrų sakė: „Mūsų rezultatai rodo, kad kalbant apie medžiagų apykaitą ir riebalų deginimą, vėlyvo ryto sportas gali būti veiksmingesnis už vėlyvo vakaro treniruotę.“

„Jei tai tiesa, antsvorio turintys žmonės turėtų į tai atsižvelgti.“

Profesorė J. R. Zierath pridūrė: „Panašu, kad tinkamas metas yra svarbus išlaikant organizmo energijos pusiausvyrą ir pasiekiant geresnį sporto poveikį sveikatai.“

„Tačiau norint padaryti patikimas išvadas apie mūsų rezultatų reikšmę žmonėms, reikia atlikti daugiau tyrimų.“

Svarbu pažymėti, kad šis tyrimas buvo atliktas tik su pelėmis, ir ekspertai pažymi, kad nors pelės ir žmonės turi daug bendrų bruožų, tarp jų egzistuoja ir svarbių skirtumų.

Vienas iš jų yra tas, kad pelės yra naktiniai gyvūnai, teigė mokslininkai.

Nors naujausias tyrimas leidžia manyti, kad vėlyvi rytai yra geriausias laikas riebalams deginti, medikai anksčiau yra teigę, kad treniruotės vakare gali būti produktyvesnės.

„Gana gerai žinoma, kad beveik visus mūsų fiziologijos ir medžiagų apykaitos aspektus diktuoja cirkadinis laikrodis“, – sakė vieno iš tyrimų vyresnysis autorius Gad Asheris iš Weizmanno mokslų instituto Biomolekulinių mokslų katedros.

„Tai galioja ne tik žmonėms, bet ir kiekvienam organizmui, kuris yra jautrus šviesai. Nusprendėme pasidomėti, ar egzistuoja ryšys tarp paros laiko ir sporto rezultatų.“

Niujorko gydytojai anksčiau buvo nustatę, kad optimalus laikas treniruotėms gali priklausyti nuo žmogaus lyties.

Skidmoro koledžo mokslininkai, vadovaujami profesoriaus Paulo J. Arciero, tyrimui buvo pasitelkę 30 moterų ir 26 vyrus.

Tyrimo dalyviai laikėsi 12 savaičių treniruočių ir mitybos plano, pagal kurį keturias dienas per savaitę darė įvairiausius pratimus.

Vyrai ir moterys atsitiktine tvarka buvo paskirti treniruotis nuo 6.30 iki 8.30 val. ryto arba nuo 18.00 iki 20.00 val. vakaro.

Tie žmonės, kurie į sporto salę eidavo rytais, prieš treniruotę nieko nevalgydavo. Jie valgė keturis kartus per dieną, įskaitant vieną valgymą po treniruotės.

Sportuojantys vakarais taip pat maitinosi keturis kartus per dieną, įskaitant vieną valgymą po fizinio krūvio.

Remdamasis sportavimo tikslais, profesorius P. J. Arciero ir jo komanda sugebėjo nustatyti geriausią laiką sportui.

Tyrimo metu buvo pastebėta, kad moterys, norinčios sulieknėti per taliją ir klubus, turėtų sportuoti rytais.

Sportuojant šiuo paros metu taip pat formuojasi apvalesnis užpakaliukas ir dailesnės kojos, rodė tyrimas, kuris buvo paskelbtas žurnale „Frontiers in Physiology“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją