– Kodėl su amžiumi atsikratyti nepageidaujamo svorio būna vis sunkiau ir sunkiau?

Ignas: Priežasčių gali būti daugybė. Visų pirma, lėtėja medžiagų apykaita, antra, mažėja žmogaus aktyvumas, pradedama gyventi sėsliau, galbūt yra nesuvalgomas tinkamo maisto kiekis, per mažai vartojama baltymų, vitaminų ir mineralų, neišgeriama vandens. Visa tai reiškia, kad palaikome savo kūną didžiuliame maisto medžiagų bade ir kai kūnas viso šito negauna, įjungia apsaugos mechanizmą, tai reiškia, kad ima kaupti visas medžiagas riebalų pavidalu.

Simona: Dar viena priežastis – organų disfunkcija. Laikui bėgant viskas dėvisi, organai – taip pat. Todėl jei sutrinka veikla tų organų, kurie yra atsakingi už apetitą, medžiagų pasisavinimą ar hormonų veiklą, gali pradėti augti svoris arba gali būti sunku atsikratyti nepageidaujamų kilogramų. Todėl kai kuriems užtenka sumažinti kalorijų skaičių, atsisakyti cukraus ir miltinių patiekalų, ir jiems svoris pradės kristi, bet kai kuriems to neužtenka.

Ignas ir Simona Bakėjai

– Kaip reikėtų pakoreguoti mitybą, sulaukus 40-ties? Ar reikėtų atsisakyti cukraus, angliavandenių?

Ignas: Pasaulio sveikatos organizacija yra nustačiusi cukraus ir angliavandenių normas. Būtų gerai, jei žmonės jų laikytųsi, bet dauguma nesilaiko. Bet ar reikia iš viso atsisakyti, tai čia jau klausimas. Kai viską žmogui sumažini, atimi ir neleidi, jis žiūri į tave tokiomis akimis ir klausia: „O tai kur tas gyvenimo džiaugsmas?“ Todėl aš nesiūlyčiau tokių drastiškų būdų, nebent yra bėdų dėl sveikatos. Nes jei žmogui liepsi valgyti tik grikius, jis ilgai neišsilaikys.

Simona: Aš galiu papasakoti iš savo patirties. Mes su Ignu esame dideli smaližiai, bet pastebėjau, kad jei kūnui duodi pakankamai baltymų, vitaminų, mineralų, vandens, turi valgymo režimą, kūnas natūraliai nenori tiek cukraus, miltinių produktų ir pan. Niekada gyvenime nebūčiau patikėjusi, kad galiu stovėti prie gražiausių desertų vitrinos ir jų nenorėti. Kita vertus, labai svarbu atkreipti dėmesį, jei tik pradėjai sportuoti. Po treniruotės iškart imi galvoti apie kokį nors tortą, nes jei sportuoji, reikia 30 proc. padidinti visų gaunamų maistinių medžiagų kiekį. Jei kūnas padidino apsukas, o maistinių medžiagų gavo tiek, kiek ir nesportuojant, jis iškart sakys: duok bandelę. Dar vienas svarbu akcentas, ko išmokė sveikatinančios mitybos specialistė Olga Abramova, kad jei visą dieną valgai pakankamai, vakare nebūsi toks alkanas. Todėl žmonės stebisi, kad norėdami numesti svorio, jie turi valgyti daugiau, bet tai tiesa. Dažnas iš mūsų per mažai valgo dienos metu, o po to bando maisto trūkumą kompensuoti vienu prisėdimu per vakarienę.

– Tai prisivalgyti vakare yra didžioji blogybė?

Ignas: Taip, jau vien dėl to, kad persivalgęs tu negali užmigti. Be to, dažniausiai vakare valgome nesveiką maistą. Bet apsirijimas vakare yra pasekmė. Klausimas, kurį sau turėtume užduoti, yra kodėl vakare išvis esame tokie alkani. Jei gerai pavalgai ryte, gerai pavalgai per pietus, vakare automatiškai norėsis mažiau, nes nelaikei savo organizmo pusbadžiu, tu jam davei maisto.

Pritūpimas

Simona: Kita priežastis – emocinė. Jei visą dieną nevalgei, vakare tarsi nori save paguosti.

Ignas: Aš savo mokiniams sakau taip: jei jums atrodo, kad galite nugalėti savo organizmo cheminį elementą ir kad jūsų pagrindinės smegenys yra galvoje, jūs labai klystate. Jūs nedavėte skrandžiui to, ko jis prašė, jis kreipiasi į smegenis ir sako: „Ei, mus skriaudžia, ar gali padaryti, kad gautume to, ko reikia“. Be problemų. Smegenys mums nurodo atsidaryti šaldytuvą ir valgyti, kas greitai pasisavinama, o tai yra nesveikas maistas.

– Pereikime prie sporto. Kaip reikėtų sportuoti vyresniame amžiuje?

Ignas: Kadangi vyresniame amžiuje lėtėja medžiagų apykaitai, reikėtų daugiau akcentuoti į jėgos pratimus, kad stiprintume raumenis. Nes dažnai moterys tęsia arba ištvermės, arba lankstumo treniruotes. Bet jos ir taip yra lanksčios. O tam, kad suformuotume gražų raumenyną, po 30 metų reikia padidinti jėgos treniruočių kiekį. Tai nebūtinai turi būti treniruotės su štangomis. Gali būti su savo kūno svoriu, galima įtraukti pasipriešinimą guma, minimalų svorį. Bet net ir super lieknos moterys dažnai tęsia kardio treniruotes, per kurias kartu su riebalais sudega ir raumenys. O vyrams – atvirkščiai. Jiems po 30 metų reikia perimti iš moterų lankstumą ir tempimą bei didinti mobilumą. Aš dabar treniruoju jaunuolius, ir matau, kad jie nebepasilenkia.

– O kiek tų treniruočių turėtų būti?

Ignas: Optimali yra valandos laiko treniruotė. Ateini, apšyli, pasidarai tempimo pratimus, paruoši raumenis darbui ir pati treniruotė jau trunka nuo 10 iki 20 minučių. Kaip dažnai – tai individualu. Pradžioje galima du kartus per savaitę. Tada padidinti iki 3 kartų, 4 kartai – jau labai gerai. O 5 būtų idealu. Bet klaida, kurią dažnas daro, kad atlieka tuos pačius pratimus. Taip, raumuo pradžioje augs, tobulės, gal ir svoris kris, bet po kurio laiko raumuo tiesiog „nuvarys“ į Maldyvus ir čilins. Jis jau netobulės, viskas pasiekta. Todėl mano rekomendacija yra nuolat apgaudinėti raumenis ir duoti jiems vis kitokio krūvio. Pavyzdžiui – vieną dieną minti dviratį, kitą dieną – bėgti, trečią – atlikti jėgos pratimus, ketvirtą – jogą, penktą – plaukti, šeštą – eiti pasivaikščioti, o septintą – daryti preso pratimus. Bet dabar moteris skaito šį tekstą ir sako: „Septyni kartai per savaitę! Tai aš gal geriau net nepradėsiu“. Pradėkite nuo vienos treniruotės ir tai jau bus gerai.

Senjorė sportuoja

– Ar yra skirtumas, kuriuo paros metu sportuoji?

Ignas: Taip, bet tai priklauso nuo žmogaus. Ką aš pastebėjau, geriausių rezultatų pasiekia tie, kurie keliasi kuo įmanoma anksčiau, pavalgo pusryčius, apsirengia, ateina sportuoti, o paskui eina į darbą. Bet ne kiekvienam tai pavyksta. Tai sunku. Vakarinės treniruotės yra gerai, bet ne visi gali save priversti eiti sportuoti po visos dienos darbų. Tai idealiausia sportuoti kokią 10-11 val., kai esi pabudęs, pavalgęs, kūnas pasiruošęs. Bet kas sau gali leisti 10 ar 11 val. eiti sportuoti? Visa darbo liaudis geriausiu atveju atbėga per pietų pertrauką.

– O kada galima tikėtis rezultato?

Ignas: Jei jūs tikitės, kad tik sportuodami pasieksite rezultatų, turiu jus nuvilti. Jūs pasieksite 20 proc. to, ko norite pasiekti, nes 80 proc. pokyčių ateis iš mitybos. Jei įtrauki mitybą, rezultatų galima pasiekti ir per porą savaičių. Aš pats asmeniškai per du mėnesius visiškai transformavau savo kūną. Bet ta programa buvo drastiška. Tobuliausia yra kai svoris krenta tolygiai. Kitas dalykas, kad žmonės per daug susikoncentravę į svorį. Pas mane ateina moterys ir sako: „Sportuoju dvi savaites, o svarstyklės nerodo jokio pokyčio“. Aš jas pastatau ant svarstyklių, kurios rodo daugiau nei svorį: kūno masės indeksą, riebalų kiekį, raumenų kiekį, vandens kiekį, kaulų tankumą, vidinius riebalus, metabolinį amžių (kaip greitai kūnas susitvarko su iššūkiais). Nes per metus laiko tavo svoris gali nepakisti nė vienu gramu, bet susiformuoti raumenys. Centimetrai keičiasi. Vaizdas keičiasi. Svarbiausi dalykai, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį, tai riebalų ir raumenų masių santykis. Raumenų turi būti daugiau. Dar gerai sekti metabolinį amžių. Nes ateina 40 metų žmogus, o jo metabolinis amžius – 56 metai. Pradedame sportuoti, jis nusileidžia iki 40, krenta iki 22-ejų. Taip pat svarbus rodiklis – vidiniai riebalai, kurių galime ir nematyti. Jie sutvarkomi sunkiausiai. Ir čia gali padėti tik mityba. Todėl aš rekomenduočiau nežiūrėti tik į kilogramus, bet atkreipti dėmesį į savijautos ir kūno matmenų pokyčius. Kai tą pastebėsite, bus motyvas judėti pirmyn.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją