Ką moterys turėtų žinoti prieš eidamos pas kosmetologą procedūroms? Apie kokias savo odos būkles, alergijas, sveikatos būklę?

Specialistas, prieš atlikdamas procedūrą, pateikia klausimyną apie diagnozuotus vidaus lėtinius susirgimus, odos ligas, alergijas, vartojamus medikamentus, naudojamas kosmetikos priemones, ar neseniai atliktas invazines procedūras. Jei pas alergologą buvo atliekamas alergijos tyrimas, visuomet skatinu jo išvadą atsinešti pas specialistą, kad būtų lengviau suplanuoti tolesnius procedūros etapus. Labai svarbu informuoti specialistą, jei klientė/pacientė laukiasi arba žindo. Taip pat svarbu nepamiršti apie neseniai persirgtas ligas, pavyzdžiui, iš pažiūros nereikšmingai atrodantis herpes simplex virusas, liaudyje dar geriau žinomas kaip pūslelinė, yra daugelio kosmetologinių ir dermatokosmetologinių procedūrų kontraindikacija.

Kokiems kosmetikos priemonių ingredientams alergija pasitaiko dažniausiai?

Klaidinga manyti, kad dažniausios alerginės reakcijos pasitaiko kosmetikos produktų konservantams. Dažnai alergija įvyksta būtent ekologiškiems, natūraliems ingredientams, kurie yra jūrinės ar augalinės kilmės. Kaip pavyzdžiui, levandų aliejus ar jo ekstraktas yra vienas aktyviausių alergenų, į kuriuos reaguoja oda. Jis citotoksiškas, neigiamai veikia odos ląsteles, dažnai sukelia alergines reakcijas, sudirginimą, kontaktinį dermatitą, tačiau kosmetikos pramonėje pristatomas kaip raminantis ir priešuždegiminių savybių turintis ingredientas.

Akvilė Martinkutė

Kokie būna alergijos simptomai?

Simptomai gali būti labai įvairūs: niežėjimas, bėrimas, eriterma (paraudimas), edema (patinimas), dilgelinė, kontaktinis dermatitas, pūslės, šlapiavimas, anafilaksija.

Ką daryti, jei alergija pasireiškė? Kaip greitai jos simptomai išnyksta?

Pats pirmas žingsnis, įtarus alerginę reakciją po kosmetologinės procedūros, kreiptis į specialistą, kuris tą procedūrą atliko. Svarbu suprasti, kad agresyvesnės dermatokosmetologinės procedūros dažnai iššaukia į alergiją panašius simptomus, tačiau tai būna visiškai normali reakcija. Pavyzdžiui, po stipraus cheminio pilingo, eriterma visiškai normali odos reakcija, todėl geriausia nepulti ieškoti savidiagnozės socialinėse medijose, tačiau konsultuotis būtent su procedūrą atlikusiu specialistu, kuris žino, kurios reakcijos yra galimos, ir kurios yra šalutinės, nepageidaujamos.

Vis dėl to jei įvyko alerginė reakcija po kosmetologinės procedūros, ar po tam tikro kosmetikos produkto naudojimo namuose, mediko paskyrimu taikomi antialerginiai medikamentai ir (ar) emolientai. Esant ūmioms reakcijoms, visuomet galima paskambinti į bendrą pagalbos centrą, kur bus suteikta medicininė konsultacija.

Ar turėtų kosmetologai prieš darydami procedūrą išbandyti produktą ant paciento rankos ar pan.?

Esant jautriai odai, ar jau buvus pasireiškus alerginiai reakcijai, racionaliausia atlikti monetos dydžio produkto testą už ausies, ar vidiniam alkūnės linkyje. Per maždaug 48 valandas nepasireiškus šalutiniai reakcijai, produktas naudoti yra saugus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją