– Papasakokite apie savo specialybę? Kas tai yra ir kaip tokią atradote?

– Esu intymios gimnastikos instruktorė. Dirbu su moterimis ir apmokau jas taisyklingai daryti intymios gimnastikos pratimus, sudarau treniruočių tvarkaraštį ir teikiu grįžtamąjį ryšį bei visokeriopą palaikymą mokymosi metu. Papildomai edukuoju klientes intymios sveikatos srityje, teikiu rekomendacijas atsižvelgiant į užklausas bei sveikatos būklę.

Mokymų tikslas – apmokyti moteris savarankiškai ir taisyklingai daryti pratimus bei padėti joms integruoti duotus pratimus į kasdienį gyvenimą.

Intymi gimnastika tai kompleksinė treniruočių metodika skirta atstatyti ir sustiprinti dubens dugno raumenis. Išskirčiau trys gyvenimo sritis, kurių kokybė priklauso nuo dubens dugno raumenų būklės:

MOTERS SVEIKATA – reguliarūs pratimai padeda išvengti ir išspręsti sveikatos problemas tokias kaip: šlapimo/išmatų nelaikymas, mažojo dubens organų nusileidimas, hormonų disbalansas, virškinimo trakto sutrikimai, skausmingos/ nereguliarios mėnesinės, sausumas makštyje, kandidozė, „platumo” makštyje pojūtis, su garsu išeinantis oras iš makšties, skausmas lytinių santykių metu, sumažėjęs lytinis pasitenkinimas, sunkumas patirti orgazmą, pilvo raumenų diastazė ir lėtinis nuovargis. Praktikų pagalba nutolinamas klimaksas.

SANTYKIAI – praktikos padeda paleisti negatyvius įsitikinimus apie save ir savo kūną, jaustis moteriškai, seksualiai, pasitikėti savimi. Jos išlavina moters jautrumą ir sustiprina pojūčius abiems partneriams.

MOTINYSTĖ – gerina reprodukcinės sistemos veiklą, padeda paruošti kūną nėštumui, pagimdyti be komplikacijų (mažina tarpvietės plyšimo riziką) ir sėkmingai atsistatyti po gimdymo.

Pati intymią gimnastiką atradau prieš dvejus metus, kuomet buvau neseniai pagimdžiusi ir pastebėjau pokyčius tiek savo kūne, tiek savijautoje. Norėjau išbandyti kažką naujo, o pabandžius – labai greitai išsisprendė visos sveikatos problemos, kūno formos tapo geresnės nei buvo prieš nėštumą. Visada svajojau apie veiklą, kurį suteiktų daugiau sveikatos ir energijos man ir žmonėms, su kuriais dirbsiu. Panašu, kad radau tokia.

– Kur to mokėtės? Kur sėmėtės žinių?

– Prieš nuspręsdama tapti instruktore, pati dalyvavau dvejuose intymios gimnastikos online kursuose ir aktyviai praktikavau pratimus beveik metus laiko. Vėliau baigiau devynių mėnesių trukmės tarptautinės seksologijos akademijos ir švietimo centro Vagiton instruktorių mokymus, išlaikiau teorinius bei praktinius egzaminus ir gavau diplomą, leidžiantį apmokyti kitas moteris.

– Su kokiomis problemomis į jus kreipiasi moterys?

– Dažniausios problemos yra stresinis šlapimo nelaikymas (atsiranda čiaudint, kosint, pakeliant kažką sunkaus, sportuojant), hemorojus, nereguliarus mėnesinių ciklas, skausmingos mėnesinės, skausmas mylėjimosi metu, žemas libido (seksualinis geismas), dažnos grybelinės ligos. Taip pat nemažai moterų ateina po gimdymo, nes intymi gimnastika – puikus būdas greitai ir saugiai atsistatyti po gimdymo, sustiprinti dubens dugno ir pilvo raumenis, grąžinti audiniams elastingumą, bei atsikratyti kabančio (mamuko) pilvuko, arba kitaip pilvo raumenų diastazės.

Elina Kolesnikova

– Kokio amžiaus?

– Intymią gimnastika gali praktikuoti visos moterys nuo 18 metų (kartais būna indikacijos, kuomet verta pradėti ir anksčiau) ir iki pat senyvo amžiaus. Didžiausias mano klienčių kontingentas priklauso 25-45 amžiaus grupei.

– Bene populiariausias pratimas, kurį daugelis žino, yra Kėgelio pratimai. Papasakokite, kuo jie naudingi?

– Dabar išsklaidysiu seną mitą. Daktaras ginekologas Kėgelis nesugalvojo pačių „Kėgelio pratimų“. Šie pratimai žmonėms buvo žinomi jau kelis tūkstantmečius ir buvo aprašomi Kama Sutroje, Tantroje, Dao ir kituose senuosiuose traktatuose.

Tikrasis Kėgelio pratimas – dubens dugno raumenų susitraukimas ir atsipalaidavimas naudojant Kėgelio (arba bet kokį kitą) treniruoklį su grįžtamuoju ryšiu, o ne tik tuščias raumenų darbas „suspausti – atpalaiduoti“ kaip rašoma internete. Pats daktaras sakė, jog intymius raumenis reikia treniruoti naudojant grįžtamąjį ryšį ir krūvį, nes tik taip moteris išmoks savarankiškai daryti pratimus taisyklingu būdu ir pajaus pratimų naudą.

– Kodėl jie kartais nepadeda?

– Kadangi dubens dugno raumenys nėra vizualiai matomi ir kasdieniame gyvenime mes jų sąmoningai nenaudojame, norint juos sustiprinti turime:

a) juos pajausti ir surasti,
b) sugebėti teisingai įtraukti ir atpalaiduoti.

Teisingai reiškia mokėti izoliuotai valdyti šiais raumenimis, neprijungiant kitų raumenų – pilvo, sėdmenų, šlaunų ir diafragmos (kuri reguliuoja vidinį pilvo spaudimą).

– Kokias dažniausias klaidas daro moterys, juos darydamos?

1. Kvėpavimo sulaikymas, įtraukiant raumenis. Sulaikant kvėpavimą smarkiai didėja vidinis pilvo slėgis ir vietoje įtraukimo įvyksta stūmimas. Ilgainiui besitreniruojant tokiu būdu gauni atvirkštinį rezultatą – organų nusileidimą, šlapimo nelaikymą, hemorojų.

2. Pilvo arba sėdmens įtraukimas. Šalia esantys raumenys bando „padėti“ silpniau išlavintiems ir akiai nematomiems raumenims ir galiausiai neleidžia jiems sutvirtėti.

3. Įtraukimai be atsipalaidavimo fazės. Intymios gimnastikos pratimai susideda iš dvejų lygiaverčių veiksmų: raumenų įtraukimas + pilnas raumenų atsipalaidavimas. Po treniruotės būtina daryti tempimo pratimus.

4. Nereguliariai atliekamos treniruotės. Intymiems raumenims užtenka vos 10 min. per dieną kokybiškos treniruotės. Rezultatai jaučiami besitreniruojant reguliariai ir bent 3 kartus į savaitę.

Elina Kolesnikova

– Kaip juos reikėtų daryti taisyklingai?

– Veiksmingiausias ir saugiausias būdas išmokti daryti šiuos pratimus taisyklingai – praeiti bazinius mokymus su instruktoriumi ir treniruotis su treniruokliu (kuris teikia grįžtamąjį ryšį bei leidžia įvertinti raumenų būklę).

– Kokie yra kiti pratimai?

– Intymią gimnastiką sudaro ne tik dubens dugno raumenų stiprinimo pratimai, bet ir kvėpavimo praktikos, visceralinis (vidaus organų) masažas, savimasažai (dirbama su diafragma, pilvu, pėdomis, kryžkauliu, išoriniais lytiniais organais), dubens mobilumą lavinantys ir laikyseną koreguojantys pratimai. Šios gimnastikos metu lavinamas viso kūno intelektas, išmokstama sąmoningai valdyti atskirais raumenimis, apie kuriuos anksčiau net nežinojome. O norint pasiekti rezultatų būtina dirbti su visu kūnu kompleksiškai.

– Kada galima tikėtis rezultatų?

– Kiekviena moteris ateina mokytis dėl tam tikros priežasties. Kai kurios priežastys (pvz. atsikratyti skausmingų mėnesinių, pakelti energijos lygį, padidinti natūralią lubrikaciją) išsisprendžia per pirmas mokymų savaites, kai kurioms reikia daugiau laiko. Didžioji dalis mano klienčių pastebi teigiamą efektą nuo praktikų mokymams nespėjus pasibaigti.

Svarbu pabrėžti, jog 70 proc. rezultato priklauso nuo pačios moters indelio, kiek laiko ji skirs savarankiškoms treniruotėms (rekomenduojama skirti 15-30 min/dieną), ar siųs namų darbus technikų atlikimo kontrolei ir ar ji vadovausis pateiktomis rekomendacijomis.

Elina Kolesnikova

– Kaip tai gali pagelbėti intymiam gyvenimui?

– Intymi gimnastika turi teigiamą poveikį mūsų libido, praktikos leidžia praplėsti pojūčių diapazoną mylėjimosi metu, išlavina jautrumą, moterys supranta savo seksualinio susijaudinimo sistemą, atranda naujas erogenines zonas, orgazmai tampa ryškesni ir reguliarūs, išnyksta sausumas ir „platumo“ makštyje pojūtis. Stiprūs raumenys dovanoja stiprius pojūčius abiems partneriams, po kurių intymūs santykiai ir trauka poroje tik sustiprėja.

– Ko dar mokinate moteris, kas gali padėti joms kasdieniame gyvenime?

– Mokinu skirti dėmesio ir laiko sau. Įsiklausyti į savo kūną ir jo poreikius, priimti savo moterišką galią ir sužadinti savo vidinius energijos resursus. Duodamos praktikos leidžia atsikratyti įtampos, paleisti užsistovėjusias emocijas, atsipalaiduoti per kelias minutes. Nuolatos kartoju moterims: „Tu – svarbiausias žmogus Tavo gyvenime. Prieš dalindamasi visą savimi su kitais – nepamiršk skirti laiko prisipildyti pačiai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)