Dauguma moterų, priaugusios svorio ar negalinčios atsikratyti kelių kilogramų, pradeda kaltinti sulėtėjusią medžiagų apykaitą. Įsitikinimas, kad lėta medžiagų apykaita lemia svorio augimą – vos vienas iš daugybės su svorio metimu susijusių mitų. Jeigu neskaičiuojate kalorijų, suvalgote daugiau negu reikia, svoris nekrenta, užtat didėja nusivylimas savimi. Bet jei suvalgote per mažai, medžiagų apykaita sulėtėja, organizmas pradeda kaupti atsargas, rašoma pranešime spaudai.

„Tyrimai rodo, kad maisto pasirinkimas pastebimos įtakos medžiagų apykaitos greičiui neturi. Kitaip tariant, riebalai, baltymai ir angliavandeniai vienodai veikia šį procesą. Ir nors ekspertai pastebi laikiną medžiagų apykaitos suaktyvėjimą suvalgius baltymų, skirtumas yra minimalus. Todėl svarbiausia vis dėlto yra ne tai, ką valgote, o kiek valgote. Kaskart, kai kalorijų suvartojimas nukrinta žemiau bazinių fiziologinių funkcijų palaikymo lygio, metabolizmas sulėtėja. Taip mūsų organizmas kovoja su energijos stygiumi. Kuo daugiau kalorijų trūksta, tuo lėčiau vyksta medžiagų apykaitos procesai, tuo mažiau svorio prarandame“, – pasakoja sveiku maistu bei subalansuota mityba besidominti, maisto pristatymo įmonės „Healthstate“ vadovė Elena Kovbasiuk.

„Preliminariais duomenimis, vienas Europos Sąjungos gyventojas kasmet išmeta apie 173 kg, o vienas lietuvis – apie 60 kg maisto, kuris dar galėtų būti suvartotas. Maisto atliekų puvimo proceso metu išskiriamos dujos sudaro nuo 6 iki 8 proc. visų šiltnamio efektą sukeliančių dujų, tai prilygsta beveik 90 proc. emisijų, kurias sugeneruoja viso pasaulio transporto sektorius. Daugelis net nesusimąsto, kad netinkamai planuodamas apsipirkimą, per daug gamindamas vakarienei ar tiesiog nežinodamas, kaip tinkamai laikyti vaisius ar mėsos gaminius, prisideda prie didžiulės problemos, kuri vien ES kasmet kainuoja apie 143 mlrd. eurų“, – pabrėžia šiuo metu šeimos pagausėjimo laukianti verslininkė.. E. Kovbasiuk sako kad pagimdžiusi neskubėdama, lėtai, tačiau sveikai ir užtikrintai atsikratys priaugtų kilogramų – padės teisinga mityba ir fizinis krūvis.

Elena Kovbasiuk

Pagrindiniai mitybos mitai

Sveiku maistu bei subalansuota mityba besidominti moteris vardija pagrindinius svorio metimo mitus, juos paneigia ir išsamiau paaiškina bei skatina įsidėmėti. Anot jos, lieknėti geriau lėčiau, tačiau sveikai, tinkamai pasirengus ir susirinkus informacijos, o ne spontaniškai pradėti badauti ar atsisakyti kažkurios produktų grupės.

„Jeigu jaučiu alkio jausmą, reiškia, lieknėju“. Iš tiesų, jeigu yra sudarytas mitybos planas su jums reikalingu kalorijų skaičiumi, ar tai būtų deficitas, ar proficitas, jūs neturite jausti didelio diskomforto. O jeigu jaučiate stiprų alkį, organizmas signalizuoja, kad rengiasi kaupti riebalus. Teisingas lieknėjimas būtų nejaučiant aštraus alkio jausmo.

„Sveikieji riebalai padeda mesti svorį“. Mūsų organizmui labai svarbūs šie produktai, bet nereiškia, kad jų nereikia riboti ir valgyti juos kilogramais. Jeigu valgysite nenormuotai, svorio priaugsite.

„Vandens kiekio padidinimas padės sulieknėti“. Jeigu prieš tai gėrėte mažai vandens ir staiga sugalvojote vandens gerti trigubai daugiau, tai jūsų organizme sukels tinimus. Žinoma, vandenį gerti svarbu, bet tai turite daryti nuosekliai, stengtis pirmos dienos pusėje išgerti kuo daugiau, o vakarop tas kiekis turėtų būti mažesnis.

„Hormonų disbalansas neleidžia numesti svorio“. Priešingai, pradėjus valgyti subalansuotai, susireguliuoja medžiagų apykaita, susitvarko hormonai.

„Valgant daugiau baltymų, svoris krenta greičiau“. Taip, svoris krenta greičiau, bet tokios dietos yra trumpalaikės. Valgant per daug baltymų, organizmui trūksta fermentų išskaidyti baltymus, taip vyksta organizmo intoksikacija. Ir baltymų perteklius, ir trūkumas gali sukelti neigiamas pasekmes.

„Cukraus pakaitalai nesiskaičiuoja“. Tokie cukraus pakaitalai kaip medus ar agavų sirupas neatleidžia nuo atsakomybės riboti šių produktų vartojimą. Bet kokiu atveju jie sukelia insulino atsaką, kas labai trukdo lieknėti. Todėl reikėtų kontroliuoti šių produktų vartojimą.

„Sveika mityba kainuoja brangiau“. Dauguma žmonių ieško pasiteisinimų, kad valgytų netaisyklingai, tačiau sveika mityba yra ne tik lašiša ir avokadas ar ispaninio šalavijo (chia) sėklos. Tai ir įvairios kruopos bei daržovės. Atlikite eksperimentą ir savaitę pasimaitinkite sveikai, pamatysite, kiek sutaupote užuot maitinęsi greito maisto restoranuose.

„Valgydama angliavandenius vakare niekada nesulieknėsiu“. Jeigu valgote savo racione jau suskaičiuotus angliavandenius, neturi reikšmės, ar jūs valgote juos ryte, ar vakare. Svarbu laikytis kalorijų deficito ir rinktis vadinamuosius lėtuosius angliavandenius.

Darniai audinių ir organų veiklai palaikyti būtinos įvairios maisto medžiagos. Be mums tinkamo maitinimosi kūnas tampa mažiau atsparus infekcijoms, ligoms, o nuovargis tampa nemalonia kasdienybe. Beje, ne tik nutukimas, bet ir per didelis lieknumas yra pavojingas sveikatai. Nutukusios moterys dažniau serga vienomis ligomis, o labai liesos – kitomis, tad išlaikyti balansą itin svarbu, ir moterims ši sveikos mitybos taisyklė ypač aktuali.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją