Saulės spinduliai gali smarkiai pabloginti mūsų plaukų būklę, o kai kurie padariniai gali būti ir negrįžtami, ypač, kai pažeidžiama plauko kutikulė. Tokie plaukai, praradę pagrindinį apsaugos sluoksnį, tampa sausi, šiurkštūs, netekę gyvybingumo, rašoma pranešime spaudai. „Vasaros metu beveik nėra veiksnių palankių mūsų plaukams, todėl juos turime susikurti patys. Tam prireiks šiek tiek daugiau mūsų laiko, papildomų priežiūros priemonių, o svarbiausia – noro ir kantrybės tai daryti reguliariai“, – primena R. Rumbinė.

Šiltuoju metų laiku ekspertė siūlo išbandyti šią plaukų priežiūros rutiną:

Šampūnas. Vasarą plaukai linkę labiau riebaluotis, nes suaktyvėja riebalinių liaukų veikla. Nevertėtų dėl to labai nerimauti, plaukus plaukite pagal poreikį, jei reikia, ir dažniau nei įprastai. Šampūną rinkitės švelnų, neapsunkinantį plaukų, valantį ir drėkinantį galvos odą.

Kondicionierius ir kaukė. Bent vieną iš šių priemonių būtina naudoti kiekvieną kartą plaunant galvą, o dar geriau abi. Jei naudojate tik kondicionierių, stenkitės jį išlaikyti ant išplautų plaukų kuo ilgiau. Bent du kartus per savaitę į savo plaukų priežiūros rutiną įtraukite intensyviai plaukus maitinančią ir plaukų struktūrą atstatančią kaukę. Kad jos poveikis būtų didesnis, kauke išteptus plaukus susukite į šiltą rankšluostį arba maistinę plėvelę. Šiluma leis plaukams geriau pasisavinti kaukės sudėtyje esančias vertingas medžiagas.

Renata Rumbinė

Nenuplaunamos priemonės. Jos taip pat būtinos po kiekvieno galvos plovimo. Galite rinktis labiausiai jums patinkančias: nenuplaunamas kaukes, balzamus, kondicionierius, plaukų aliejus ar kt. Nesibaiminkite, kad šios priemonės apsunkins plaukus – rinkoje tikrai yra puikios kokybės priemonių, kurios nesuteiks plaukams tokio poveikio, o atvirkščiai – palengvins plaukų iššukavimą, juos minkštins, glotnins bei apsaugos nuo cheminio pažeidimo ir aplinkos veiksnių.

SPF plaukų apsauga. Ši priemonė vasarą turėtų būti tokia pat įprasta ir būtina kaip dantų valymasis. Naudokite ją kiekvieną dieną, kai einate į lauką, taip pat, kai naudojate kaitinančius prietaisus (feną, žnyples ir pan.). Šių priemonių yra ir tepamų, ir purškiamų, taip pat aliejuko pavidalu. Jis papildomai dar minkštins plaukus, neleis sausėti, saugos spalvą.

Profesionalios plaukų procedūros. Vasaros metu bent retkarčiais palepinkite savo plaukus profesionaliomis specialistų atliekamomis plaukų procedūromis, ypač jei matote, kad saulės žalos išvengti nepavyko.

Svarbu kiekvieną dieną

Pasak. R. Rumbinės, jei vykstate atostogauti į šiltuosius kraštus ar net lietuvišką pajūrį, niekada netaupykite lagamine vietos plaukų priežiūros priemonių sąskaita ir visada jas pasiimkite. Tas pats galioja ir liekantiems mieste – negalvokite, kad tik pajūryje intensyvi saulė gali pakenkti jūsų plaukams. Taip pat vertėtų nepamiršti ir kitų paprastų, bet veiksmingų plaukų sveikatos palaikymo ritualų. „Niekada neikite miegoti šlapiais plaukais, nes šlapio plauko žvyneliai yra atviri, todėl plaukas lengviau prarandą drėgmę ir yra ypač pažeidžiamas, lengvai gali būti sudraskomas, sulankstomas. Geriausia prieš miegą sausus plaukus supinti į kasą. Nedžiovinkite plaukų saulės kaitroje, dėvėkite plaukus saugančius galvos apdangalus. Nesukite plaukų į kuodą, nes jie ima sausėti ir lūžinėti. Naudokite tik švelnaus audinio plaukų gumytės, geriausia šilkines, pagalvių užvalkalus taip pat rinkitės iš šio audinio“, – mažomis plaukų priežiūros gudrybėmis dalinasi ekspertė.

Ji taip pat primena, kad vasaros metu su maistu galime gauti daugiau vitaminų ir vertingų medžiagų, reikalingų plaukų ir galvos odos sveikai būklei palaikyti. Biotino, kuris yra svarbus plaukams, gausite praturtindami savo mitybą žuvimi, riešutais, ankštinėmis daržovėmis, neskaldytais grūdais, špinatais. Vitamio C, antioksidanto, kuris padeda apsaugoti plaukų folikulus nuo laisvųjų radikalų neigiamo poveikio, gausu ne tik citrusiniuose vaisiuose, bet ir mūsų lietuviškose braškėse, juoduosiuose serbentuose.

Pasak plaukų priežiūros ekspertės R. Rumbinės, pasistengti dėl plaukų sveikatos vasarą tikrai verta – taip ne tik išsaugosite jų grožį, bet ir išvengsite nemenkų išlaidų, siekdami atstatyti saulės padarytą žalą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją