Kas yra kolagenas?

Biomedicinos mokslų daktarė, Klaipėdos universiteto docentė, UAB Baltic Medics Uosto poliklinika šeimos gydytoja Lolita Rapolienė pasakojo, kad kolagenas yra siūlo pavidalo baltymas, vienas svarbiausių atraminių tarpląstelinės medžiagos baltymų jungiamuosiuose audiniuose ir epitelinio audinio pamatinėje membranoje, vienas pagrindinių odos baltymų, suteikiančių jai reikiamo tamprumo. Kolagenas atsako už odos ir kitų audinių elastingumą ar sąnarių lankstumą. Kolagenas yra kaip cementas, kuris laiko viską organizme kartu.

„Priskaičiuojama net 29 kolagenų tipai, bet apie 90 proc. jų sudaro I, II ir III tipo kolagenas, daugiausia – 80-90 proc. – iš jo yra I tipo kolageno, kuris yra tankiausias. Kolagenas mūsų kūne atlieka dvejopą vaidmenį: palaiko audinių struktūras bei lemia jų elastingumą ir lankstumą. Tad kolagenas siejamas su odos jaunatviškumu, aktyviai dalyvauja audinių atstatymo procese, užtikrina kraujagyslių sienelių elastingumą, palaiko dantenų sveikatą, stiprina nagus, padeda palaikyti gerą plaukų būklę, koreguoja randus, padeda atkurti normalų kaulų tankį, gerina sąnarių būklę. Senkant organizme šio baltymo atsargoms, prisidedant ilgai trunkantiems fiziniams krūviams, daroma reikšminga įtaka jungiamajam audiniui, vystosi degeneracinės sąnarių ligos, dažnėja traumos, mažėja raumenų masė, judant girdimi nemalonūs garsai“, – pasakojo medikė.

Anot jos, kolageno gamybos piką pasiekiame, būdami 20-ties, nuo tada jo netenkame. Maždaug nuo 25 metų organizmo gebėjimas pačiam sintetinti kolageną silpnėja. „Nuo tada mes jo netenkame apie 1,5 proc. per metus. Nuo 20 iki 40 m kolageno sumažėja iki 30 proc. (-2 kg), iki 60 m. - 44-60 proc. Esant padidintam fiziniam aktyvumui, kolageno atsargos organizme senka greičiau. Pasiekus 50 m. kolageno nykimas viršija gamybą. Sulaukus 60 metų, kolageno deficitas organizme siekia net 44 proc. Labiausiai kolageno stygių išduoda prastėjanti odos būklė“, – teigė pašnekovė.

Į ką atkreipti dėmesį?

Šiuo metu dažna moteris yra girdėjusi ne tik apie veido kremų sudėtyje esantį kolageną, bet ir geriamąjį. Kas tai yra? „Kolageno papildai paprastai gaminami iš gyvūninės kilmės produktų, tokių kaip kaulų sultinys, naudojant kiaules, jautieną ir žuvį. Kolageno papildai būna dviejų formų: arba jūrinis kolagenas, gaunamas iš žuvų žvynų ir odos, arba galvijų kolagenas, pagamintas iš karvių odos. Vertinama, kad gyvulinės kilmės kolagenas – mažesnis galimų alerginių reakcijų skaičius. Kalbant apie kokybę, tvarumą ir biologinį prieinamumą, jūrinis kolagenas yra geresnis“, - pasakojo medikė. Tiesa, kiek kitaip yra dėl veganiško kolageno. „Nors nėra vegetariškų kolageno baltymų šaltinių, kuriamas ir veganiškas kolagenas, tik apie jį nėra daug tyrimų, jo naudą ar riziką. Kai kurie mokslininkai teigia, kad jie gali genetiškai modifikuoti tokius dalykus kaip mielės ir bakterijos, kad sukurtų „veganišką“ kolageną be gyvūnų. Kiti ieško augalų, kurie galėtų atkartoti kolagene esančias aminorūgštis. Šiuose augaluose kolageno nėra, tačiau sujungus jų baltymines skaidulas, susidaro natūralus ir augalinės kilmės veganiškas kolagenas, kuris yra funkcinis ekvivalentas, panašus į gyvulinės kilmės kolageną. Tačiau reikia daugiau tyrimų, ar jis duoda tokius pačius rezultatus kaip ir gyvūninės kilmės kolageno produktai“, – sakė specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją