– Nuo ko priklauso spermos kokybė?

– Nuo daugybės faktorių. Visų pirma, žmogus turėtų būti sveikas, neturėti pašalinių ligų. Labai daug įtakos turi rūkymas ir alkoholio vartojimas, įvairūs peršalimai, aštrių patiekalų vartojimas. Maža to, turi būti sveiki visi reprodukciniai organai, visų pirma – prostata. Joje gaminasi daugiausiai to sekreto, kuriame plaukioja spermatozoidai, jei tas sekretas yra nekokybiškas, tai ir sperma bus nekokybiška. Kitas dalykas – sėklidės. Ar jos niekada nebuvo sumuštos? Ar nėra išsiplėtusių venų? Ar jos nėra prispaustos? Juk jaunimas mėgsta dabar nuolat aptemptus drabužius nešioti.

– Bet jei spermos kokybė yra prasta, tai nėra galutinis verdiktas, ją galima pagerinti, tiesa?

– Taip, ją galima pakoreguoti. Apskritai Europos ir pasaulio urologų bei seksologų draugijos pastaruoju metu keičia spermos kokybės parametrus į mažesnę pusę. Jei anksčiau norma buvo 10, dabar – 8 ir pan. Reprodukcinė problema ekonomiškai išsivysčiusiose šalyse yra gerokai išaugusi. Reikia manyti, kad ir užterštumas, ir gyvenimo būdas, ir stresas daro savo. Deja, niekas nėra tobulai ištyręs šių dalykų, bet reikia manyti, kad pakeitus tam tikras savo gyvenimo sąlygas, į gerą pusę keistųsi ir spermos kokybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)