– Sakykite, koks yra vidutinis amžius, kada dažniausiai moterys kenčia nuo lėtinio venų nepakankamumo?

– Lėtinė venų liga apima keletą skirtingos kilmės kojų venų sutrikimų. Vienos būklės yra įgimtos, todėl liga gali varginti nuo vaikystės, kitos išsivysto dėl giliųjų venų trombozės, kuri iš esmės gali įvykti bet kuriame amžiuje sukeltų padarinių. Kojų paviršinių venų varikozė mediciniškai reikšmingų simptomų, tokių kaip odos pakitimai (hiperpigmentacija, žaizdos), įprastai sukelia vyresniame amžiuje (>60 m), bet ši pacientų grupė labai heterogeniška, esant nutukimui ir kitiems rizikos veiksniams pakitimai išsivysto ir anksčiau.

– Kokios yra šios ligos priežastys ir kodėl ji užklumpa jaunas moteris?

– Viskas priklauso nuo ligos kilmės. Kaip jau minėjau, vienos būklės yra įgimtos (giliųjų venų neišsivystymas, segmentiniai užakimai), kitos išsivysto dėl giliųjų venų trombozės ir jos sukeltų venų vožtuvų pažeidimo ar giliųjų venų užakimo. Giliųjų venų trombozė savo ruoštu gali būti sukelta sunkių ligų, ilgos imobilizacijos, didelės apimties chirurginių intervencijų, kontraceptikų vartojimo ir kt. priežasčių.

Kojų paviršinių venų varikozė dažniausiai yra siejama su paveldimumu: jei abu tėvai turi šią ligą, yra apie 90 proc. tikimybė ligą paveldėti, jei vienas iš tėvų – 25 proc. rizika vyrams, ir apie 60 proc. rizika moterims. Ligos progresavimą ir klinikinę išraišką lemia daug faktorių, tokių kaip ilgas stovėjimas ar sėdėjimas, aukštakulnių batų avėjimas, antsvoris, rūkymas, hiperestrogeninės būklės (moteriškų lytinių hormonų kiekio padaugėjimas). Dažnai pastebimas progresavimas nėštumo, perimenopauziniu laikotarpiu.

Jaunas moteris neretai vargina simptomai panašūs į venų nepakankamumą, tačiau dažnai jie nebūna susiję su venine patologija, o labiau su sėdimu darbu, nepakankamu fiziniu aktyvumu, skydliaukės problemomis, reikšmingu antsvoriu

– Kokie yra pirmieji simptomai?

– Kojų sunkumas, tinimas, nuovargis dienos pabaigoje, kurį palengvina pakelta kojų padėtis. Taip pat gali matytis išsiplėtusių, apčiuopiamų paviršinių venų.

– Ar galima tam užbėgti už akių?

– Ligos progresavimą gali pristabdyti rizikos veiksnių korekcija: fizinis aktyvumas, ypač lipimas laiptais, antsvorio korekcija, patogi avalynė, kompresinių kojinių dėvėjimas ilgai stovint, sėdint, kojų pakėlimas ilsintis, miegant.

– Kaip gyventi su tokia diagnoze? Kas padės išvengti nemalonių pojūčių?

– Simptomus lengvina kompresinių kojinių dėvėjimas, pakelta kojų padėtis ilsintis, miegant, daliai pacientų padeda maisto papildai – venotonikai.

– Ko reikėtų vengti, atsisakyti?

– Vengti ilgo gulėjimo karštose voniose, kaitinimosi pirtyse, aukštakulnių, ilgo stovėjimo arba atvirkščiai – sėdėjimo.

– Koks yra gydymas?

– Galimas konservatyvus gydymas: kompresinė terapija ir rizikos faktorių korekcija, nesant pakankamo efekto ar netoleruojant kompresinės terapijos, galimas intervencinis gydymas, kuris parenkamas pagal paciento individualias savybes ir poreikius.

– Kokios gali būti komplikacijos?

– Odos pakitimai: hiperpigmentacija, odos sausėjimas, kietėjimas bei veninių opų susidarymas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją