– Kokios yra dažniausios kojų tinimo priežastys?

– Kojų tinimas yra bendrinis simptomas kaip ir bet koks skausmas. Yra įvairiausių ligų, kurių simptomas gali būti kojų tinimas. Mano specialybės kompetencijos apima dvi priežastis: venų ligos ir limfos cirkuliacijos sutrikimai, bet priežasčių gali būti daug daugiau. Yra labai daug terapinio profilio sutrikimų, pavyzdžiui, širdies, plaučių, sąnarių, kepenų ligos, endokrininiai, autoimuniniai susirgimai, kurie sukelia kojų tinimą.

– Kokie yra pirmieji požymiai, galintys byloti apie rimtą ligą?

– Visų pirma, reikia suprasti, kad mus veikia žemės trauka. Kadangi per parą mūsų kojos ilgiau būna nuleistos nei pakeltos, gravitacija neišvengiamai viską traukia žemyn, kartu ir mūsų kūne esančius skysčius. Mūsų skysčiai tai yra kraujas, limfa ir intraląstelinis skystis. Skysčių cirkuliacija greičiausiai vyksta kraujo sistemoje, kiek lėčiau limfoje ir labai lėtai pačiose ląstelėse. Jei ilgai skridote ar važiavote autobusu, galite pastebėti, kad išlipus kojos patino – maždaug pusė centimetro ties čiurnomis. Jei toks patinimas yra epizodinis, tai nėra patologija. Bet jei jis ryškesnis, nuolatinis, ir nelabai keičiasi, priklausomai nuo to, ar rytas, ar vakaras, tada reikėtų susirūpinti. Bet gydomas ne pats kojų tinimas, nes tai tik simptomas. Nustatoma priežastis, kuri tą išprovokavo.

– Kas patenka į rizikos grupę?

– Be abejo, amžius daro įtaką. Vyresnio amžiaus žmonių kūne neišvengiamai vyksta senėjimo procesai, prieš gamtą nepašokinėsi, organai dėvisi, jų funkcijos prastėja. Vyresnio amžiaus žmonėms kojų tinimą gali kelti širdies nepakankamumas. Bet yra ligų, kurios nesirenka amžiaus.

Kojų tinimas

– Moterims pasitaiko dažniau nei vyrams?

– Pasakysiu taip, kad mes, medikai, moterų sutinkame daugiau kaip pacienčių, bet gal dėl to, kad moterys apskritai daugiau rūpinasi savo sveikata. Kita vertus, moterys gyvena ilgiau, vyresnio amžiaus moterų mūsų visuomenėje yra daugiau nei vyrų. Todėl natūraliai jų daugiau ir su tinstančiomis kojomis. Be to, venų ligomis moterys serga dažniau.

– Kokia galėtų būti profilaktika? Kaip tam užbėgti už akių?

– Čia nieko naujo nepasakysiu, nes viskas susiveda į sveiką gyvenimo būdą. Jei mes kalbėsime apie venas ir venų cirkuliacijos sutrikimus, neišvengiamumą lemia genetika. Jei pacientas žino, kad gali turėti vieną ar kitą ligą, vadovautis reikia elementariausiomis tiesomis: gyventi sveikai, neturėti antsvorio, sportuoti. Dėl limfos sutrikimų yra kiek sudėtingiau. Jiems sunku užkirsti kelią.

– Kokios pasekmės gali būti?

– Kaip ir bet koks kitas sutrikimas, jei nesikreipsi, eis savo eiga ir vystysis. Ankstyvas kreipimasis į medikus visada padidina tikimybę, kad tą problemą išspręsi ar bent jau sulėtinsi jos progresą.

– Kas dar išduoda, kad kojų tinimas gali būti rimtos ligos simptomas?

– Jei kojos tinsta dėl sisteminės vidaus organų ligos, dažniau matysime simetrinį kojų tinimo laipsnį. Jei kojų tinimas atsiranda vienoje kojoje, tada reikėtų pagalvoti apie lokalią priežastį toje kojoje, apie venų, sąnarių, limfos ligas. Jeigu tinimas atsiranda staiga, ūmiai, pirmiausia reikia galvoti apie ūmią venų trombozę. Tai pavojingas simptomas, kada reikia skubiai kreiptis į medikus, nes kai kuriais atvejais gresia labai liūdnos pasekmės.

– Kokia yra profilaktika?

– Pati efektyviausia priemonė yra kompresinės kojinės, jei tai yra lengvas tinimas, atsiradęs nuo ilgo sėdėjimo. Jei tinimas stipresnis, gali prireikti gydomosios kategorijos kojinių, bet jų reikalingumą ir kompresijos laipsnį nustato medikas. Kitas elementarus būdas – pakelti kojas, pavaikščioti, pasikilnoti ant pirštų, jei yra laiptai – palaipioti. Tokios priemonės paskatina tiek veninio kraujo, tiek limfos cirkuliacijos pagreitėjimą.

– O aukštakulniai ar nepatogi avalynė čia niekuo dėti?

– Šiek tiek įtakos turi. Netinkama ortopediniu požiūriu avalynė trikdo ne tik skysčių cirkuliaciją. Jei kasdien avėsite tokią avalynę, tai gali sukelti griaučių pakitimus, pėdos kaulų deformaciją, gali privesti prie sąnarių uždegimo ir t.t. Bet jei moteris apsiauna aukštakulnius kaip proginę avalynę, tikrai nieko tokio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)