B12 dalyvauja raudonųjų kraujo kūnelių, DNR gamyboje, taip pat yra svarbus smegenų ir nervų ląstelių veiklai.

Veganams labai dažnai trūksta B12, todėl kinta jų odos ir plaukų būklė. Kadangi B12 dalyvauja raudonųjų kraujo kūnelių gamyboje, jis reikalingas tam, kad gerai augtų plaukai, ir apskritai yra svarbus sveikatai.

Kokie požymiai rodo, kad organizmui nepakanka B12?

Slenka plaukai

Maistinių medžiagų trūkumas neigiamai veikia mūsų DNR, skelbia portale „Medical News Today“.

DNR – kiekvienoje ląstelėje užkoduota informacija apie augimą, vystymąsi ir kūno ląstelių, audinių ir organų funkcionavimą.

„Kai ląstelės atsistato, pirmiausia turi būti padaroma DNR kopija. Plaukų augimas priklauso nuo DNR sintezės ir reikiamo B12 bei kitų maistingų medžiagų kiekio“, – rašoma portale.

Kai stipriai trūksta B12, minėtas procesas sutrinka, dėl to gali pradėti slinkti plaukai. Plaukų slinkimas prasideda ir sumažėjus raudonųjų kraujo kūnelių, kurie perneša deguonį į plaukų folikulus.

Vitaminas B12 labai svarbus kraujo gamybai.

„Kai organizme mažai vitamino B12, plaukų folikulai negali pakankamai greitai išauginti naujų plaukų, todėl slenka plaukai“, – skelbia indų medicinos leidinys „Skin Kraft Laboratories“.

B12 trūkumas gali sukelti ir anemijos simptomus – plaukų plonėjimą ir slinkimą, kurie atsiranda dėl geležies trūkumo organizme.

Žyla plaukai

Jeigu esate jaunas žmogus ir pastebėjote, kad ėmė žilti plaukai, gali būti, kad jums trūksta vitamino B12. Medikų duomenimis, B12 trūkumas – viena dažniausių ankstyvo plaukų žilimo priežasčių.

„Ankstyvą žilimą galima sustabdyti su B12 papildais tokiu atveju, jeigu priežastis – būtent B12 trūkumas“, – nurodoma straipsnyje „Medicine.net“. Taip pat rašoma: „Jei plaukai žilsta dėl kitokių veiksnių, kaip antai, genetika, cinko trūkumas ar vaistai, žilimo proceso jau negalima sustabdyti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją