Anot gydytojos, retinolis, proretinolis, bakučiolis – tai prabanga ir profesionalių procedūrų efektas, kuriuos galime leisti sau namuose rūpindamiesi savo grožiu. Ką apie šias medžiagas naudinga žinoti, gydytoja akcentavo naujoje „Delfi“ laidoje „Pakvaišę dėl grožio“.

1. Naudinga ne tik brandžiai odai.

Gydytoja dermatovenerologė pasakoja, kad retinolį dažniausiai rekomenduojama pradėti naudoti nuo 25–30 metų, tačiau kartais jis gali būti naudingas ir jaunesniame amžiuje.

Nors dažnai manoma, kad retinolis skirtas brandesnės odos savininkams, tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad jis gali būti rekomenduojamas ir nuo 20 metų, siekiant, kad poros būtų mažiau pastebimos, lygėtų buvusios aknės randeliai ar pigmentinės dėmelės.

2. Pradžiai – mažiau yra daugiau.

Pradėjus naudoti retinolį svarbu neišsigąsti jo pirminio poveikio – oda gali imti rausti ir pleiskanoti. Ši reakcija, anot J. Ūselienės, visiškai normali, tačiau natūralu, kad nepageidaujama – niekam nesinori vaikščioti besilupančia ar paraudusia oda, tad svarbu pamažu prisijaukinti retinolį.

Priemonės su retinoliu gali būti įvairios, tad reikėtų atkreipti dėmesį į jų koncentraciją ir iš pradžių pradėti nuo jų naudojimo kartą ar du per savaitę, pamažu dažininant.

3. Žymiai geriau toleruojama ir saugesnė alternatyva yra bakučiolis bei proretinolis.

Nors vitaminas A, retinolis, yra, ko gero, vienas dažniausiai skambančių kosmetikos ingredientų, gydytoja rekomenduoja skaityti etiketes, pasidomint ir naujomis medžiagomis, kurios gali pakeisti retinolio poveikį.

Viena tokių – bakučiolis. Jis savo poveikiu primena retinolį – skatina kolageno sintezę, lygina mažas raukšles, pigmentines dėmeles, mažina poras. Anot J. Ūselienės, jo privalumas, kad ši medžiaga praktiškai nesukelia jautrumo, oda neraudonuoja ir nesilupa, todėl tinka ir jautrios odos savininkams. Kosmetikos ingredientų sąraše kartais galima pastebėti ir inkapsuliuotą proretinolį. Jo paveikis taip pat yra labai panašus į retinolio, tačiau oda jį toleruoja daug geriau nei retinolį.

Jurgina Ūselienė

4. Stebėti savo odą.

Nors vaistinėse galima rasti ir kiekvieną dieną tinkamų naudoti retinolio ar bakučiolio turinčių priemonių, vis dėlto svarbu skaityti kosmetikos informacinį lapelį ir atsižvelgti į gamintojų parengtas naudojimo rekomendacijas, o dar svarbiau – stebėti individualius pojūčius ir odos reakcijas. Gydytoja pataria atkreipti dėmesį į retinolio, bakučiolio, proretinolio turinčių serumų naudojimą, juos iš pradžių verčiau naudoti kartą ar du per savaitę bei stebėti odos būklę, ar efektas nesukelia diskomforto, ar galite ir toliau naudoti pasirinktas kosmetikos priemones.

Veido kremai, sudėtyje turintys šias medžiagas, gali būti naudojami ir kiekvieną dieną. Gydytoja J. Ūselienė akcentuoja, kad ir bakučiolio bei proretinolio priemones galima naudoti kasdien, tačiau prie serumų verčiau pamažu pratinti odą ir nepastebint nemalonaus efekto, dažninti.

Retinolio turinčios priemonės yra mėgstamos ir dėl gana greitai pastebimo efekto, oda tampa lygesnė, skaistesnė, tačiau ryškesnius pokyčius galima matyti po dviejų–trijų savaičių naudojimo.

5. Saugokite odą nuo saulės poveikio.

Retinolis, bakučiolis, proretinolis – labiau vakaro ingredientai, ryte jie naudojami rečiau, nebent priemonių sudėtyje naudojamos inkapsuliuotos retinoidų formos ir papildomos veikliosios medžiagos, suteikiančios apsaugą nuo UV spindulių poveikio. Gydytoja atkreipia dėmesį, kad retinolis – šaltojo sezono ingredientas, kai lauke mažiau saulėtų dienų, o bakučiolį galima naudoti ir vasarą, jei neketinama ilgą laiką būti tiesioginėje saulės atokaitoje.

Labai svarbu pabrėžti, kad naudojant priemones, kurių sudėtyje yra šių ingredientų svarbu pasirūpinti papildoma apsauga nuo saulės. „Kremas nuo saulės naudojant retinolį ar rūgštis yra labai svarbus ir mūsų jaunystės išsaugojimui yra pati pigiausia senėjimą lėtinanti priemonė. Apskritai saugant jaunystę reikėtų įprasti tepti kremą su SPF30 arba SPF50. Vasarą, jeigu dažnai deginamasi, nereikėtų bijoti net ir SPF100. Silidinėjant, vaikštant po miestą ar tiesiog ilgai būnant lauke, apsaugą nuo saulės reikėtų atnaujinti kas dvi valandas“, – atkreipia dėmesį gydytoja.

Šiandien nereikėų baimintis, kad nepatogu aplikuoti priemones saugančias nuo saulės, kiekvienas gali atrasti tinkamiausią produktą – nuo dulksnos iki įprasto kremo. Anot gydytojos, nuo saulės saugančių priemonių, padauginti negalime, vienintelė rizika, kad išsitepus netolygiai, gali atsirasti nelygumų, tačiau tinkama apsauga nuo saulės – svarbi mūsų jaunystei išsaugoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją