Bendras silpnumas yra kritinio vitaminų trūkumo organizme požymis. Gali būti, kad jūsų miegas yra visavertis, tačiau dieną vis tiek jaučiate energijos trūkumą. Avitaminozė iš karto daro neigiamą įtaką smegenų produktyvumui, rašoma tinklalapyje marieclaire.ru. Suprastėja atmintis, dėmesingumas, stropumas ir koordinacija. Maža to, gali pasikeisti net jūsų charakteris, nes trūkstant vitamino C, žmogus tampa dirglus.

Vitamino C šaltiniai

Pavasario pradžioje askorbo rūgšties trūksta beveik visiems. Pagrindinė šio vitamino užduotis – užtikrinti imuninės sistemos darbą. Daug vitamino C turi šaltalankiai, obuoliai, juodieji serbentai, erškėtuogės, braškės, kiviai, žalumynai, kopūstai, rūgštynės, ankštiniai augalai ir citrusiniai vaisiai. Beje, manyti, kad citrusiniai vaisiai turi daugiausia vitamino C, yra klaidinga. Iš tikrųjų šioje kategorijoje pirmauja kiviai.

Vitamino D šaltiniai

Šis vitaminas vadinamas „saulės vitaminu“, nes jį gamina pats organizmas, kai ant odos patenka tiesioginiai saulės spinduliai. Nenuostabu, kad po žiemos mums trūksta vitamino D. Vitaminas D svarbus tuo, kad padeda pasisavinti gyvybiškai svarbų elementą – kalcį. Vitamino D turi žuvų taukai, kiaušinio trynys, ikrai, kepenys, sviestas, pienas ir graikiniai riešutai. Jei norite gauti vitamino D, pakanka kasdien suvalgyti 5–7 vienetus bet kurio iš šių produktų.

Vitamino В1 šaltiniai

Pagrindinė vitamino B1, arba tiamino, užduotis yra kontroliuoti nervų sistemos veiklą. Jį žarnyno mikroflora gamina pati, tačiau šio kiekio organizmui nepakanka. Taigi, jei norite sustiprinti nervų sistemą, rinkitės grikius, ryžius, kvietinę košę arba miltus, mieles, avižas, pupeles, kiaulieną ar jautieną. Jei jūsų mityba yra pakankamai subalansuota ir jūs kasdien valgote košes, šio vitamino jums netūrėtų pritrūkti.

Vitamino В2 šaltiniai

Tai augimo vitaminas, ypač aktualus vaikams iki 18 metų. Vitaminas B2 taip pat yra atsakingas už hemoglobino kiekį kraujyje ir skatina žaizdų gijimą. Daug riboflavino (vitamino B2) turi žuvies produktai, mėsa, kiaušiniai, pienas, grūdai ir mielės. Vitamino B2 paros dozę gausite suvalgę du kiaušinius.

Vitamino E šaltiniai

Tokoferolis – vitaminas E – dažnai vadinamas jaunystės vitaminu. Jo tiesioginė paskirtis – kontroliuoti lytinių liaukų funkcijas ir raumenų audinius. Profilaktikai ir gydymui į kasdienę mitybą reikėtų įtraukti erškėtuogių, alyvuogių aliejų ir kiaušinių trynius. Taip pat daug vitamino E turi rūgštynės ir salotų lapai.

Vitamino A šaltiniai

Šis vitaminas yra atsakingas už gerą regėjimą. Jo stoka sukelia nedėmesingumą ir akių nuovargį. Mokyklinio ir ikimokyklinio amžiaus vaikams ypač svarbus yra palmitatas – vitamino A junginys, atsakingas už skeleto formavimąsi. Jei norite papildyti vitamino A atsargas, valgykite moliūgus, burokėlius, morkas, abrikosus, pomidorus, dilgėles, kukurūzus, bulgariškąsias ir raudonąsias paprikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją