Plaukų stilistai ir sveikatos specialistai vienu balsu tvirtina, kad toliau išvardytos šukuosenos ir plaukų formavimo įpročiai ilgainiui gali sukelti labai nemalonių problemų, ir pataria, kaip sumažinti plaukams tenkantį stresą.

1. Surišta uodega

Daugelio moterų taip mėgstama vadinamoji arklio uodega plaukams toli gražu ne į sveikatą, rašoma portale realsimple.com. Plaukų stilistai sutaria, kad šitokia šukuosena yra viena labiausiai kenkiančių, ypač jei plaukus visada susirišate toje pačioje vietoje: tada krūvį patiria vis tos pačios plaukų sritys.

Labiausiai plaukus žalojantis variantas – ypač aukštai surišta uodega: taip šukuojantis labiausiai įsitempia gležniausi prie pat plaukų augimo linijos augantys plaukai.

Problemų gali sukelti ir gumytės, naudojamos uodegai surišti.

„Gumytės nuolatos zulina plaukus, todėl su laiku jie gali pasišiaušti, imti lūžinėti“, – teigia plaukų stilistė iš Haustono, Teksaso, Michelle Pasterski Messen.

2. Viršugalvyje susuktas kuodas

Paskubomis susisuktas kuodelis – viena paprasčiausių, be to, patogiai jaustis leidžianti šukuosena. Deja, ir šis iš pažiūros nedrastiškas šukavimosi stilius plaukams padaro akivaizdžią žalą. Kaip ir aukštai į uodegą sukeltų plaukų atveju, didžiausias blogis yra tempimas, dėl kurio plaukai nusilpsta, ima lūžinėti, aiškina M. P. Messen.

Jeigu atsisakyti kuodo niekaip nesinori, pasistenkite susisukti jį kuo žemiau ir (arba) kuo laisviau. Kuodui sutvirtinti verčiau naudokite minkštą medžiaga aptrauktą gumą arba kelis smeigtukus, o ne tamprią gumytę.

3. Pernelyg įtemptos kasytės

Teoriškai afrikietiškos kasytės yra puiki apsauginę funkciją teikianti šukuosena, jeigu plaukai ypač garbanoti (kaip kad būdinga juodaodžiams). Deja, netinkamai supintos kasytės duoda priešingą – ne saugojimo, o žalojimo efektą.

„Pernelyg įtempiant plaukus supintos kasytės gali labai pakenkti ir plaukams, ir galvos odai. Kasytės neturi kelti jokio diskomforto. Jeigu oda tiek įtempta, kad naktį nepavyksta tinkamai išsimiegoti, vadinasi, plaukai nuolatos kenčia ir šito toleruoti nevalia“, – sako Brittany Johnson, įmonės „Mayvenn“ portalo turinio redaktorė.

Specialistė pataria pradėti plaukus pinti ne prie pat galvos: tada jie taip netemps odos ir patys nebus tokie įsitempę.

4. Priauginti plaukai arba sruogos

Plaukams gali pakenkti bet kuri plaukų priauginimo metodika, jei darbas bus padarytas netinkamai ir po procedūros gana didelėje srityje bus juntamas tempimas.

Tenka perspėti ir apie liūdniausias tokios šukuosenos pasekmes – trakcinę (tempimo) alopeciją.

Jeigu pritvirtintas sruogas ketinate nešioti ilgiau nei kelias valandas, susiraskite puikiai savo amatą išmanantį specialistą – nepatikėkite plaukų bet kam.

5. Šlapių plaukų formavimas

Pažeidžiamiausi plaukai yra tada, kai jie šlapi. Šlapios sruogos nėra elastingos, jos linkusios veltis, kibti ir trūkinėti.

„Jei šlapius plaukus susuksite į kuodą arba surišite į uodegą, jie patirs nemenką stresą – įtempti plaukus, kai jie pažeidžiamiausios būklės, ypač nepatartina“, – aiškina B. Johnson.

Ištrinktus plaukus reikia nusausinti mikropluošto rankšluosčiu ir leisti jiems natūraliai išdžiūti. Jei ypač skubate, kelias minutes galite padžiovinti galvą plaukų džiovintuvu, nustačiusios nedidelę kaitrą ir apsipurškusios plaukus specialia nuo karščio saugančia priemone.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)