Pavojinga pienligė, vardu Candida

Kartais norint nustatyti diagnozę pakanka atidžiai išklausyti žmogų – jis viską papasakoja pats. Tyrimai reikalingi tik siekiant patvirtinti tai, kas akivaizdu net be jų. Labai prašau pacientų, jei jau kreipėtės į konkretų gydytoją, pasitikėkite juo – jis supras, ką reiškia jūsų skundai.

– Kuo skundžiatės?

– O, daktare, net nežinau, nuo ko pradėti. Jaučiuosi siaubingai, pavargstu net gulėdama ant sofos. Plaukų ir odos problemos, ypač odos – man 42 metai, o vis dar kartais tenka gydytis paaugliškus spuogus, vis beria be jokios priežasties. Antsvoris? Matote, kad esant mano ūgio 67 kg ne katastrofa, nors norėčiau atsikratyti penkių kilogramų, bet nepavyksta. Suprantama, kodėl – negaliu gyventi be kepinių ir saldumynų. Taip pat dažnai vargina pilvo pūtimas ir vidurių užkietėjimas. Na, pienligė kartojasi kas tris mėnesius, bet tai jau tikriausiai ne jūsų sritis.

Kodėl ne mano, kaip tik mano – juk beveik visi minėti simptomai išduoda kandidozę.

Candida yra į mieles panašus grybelis, gyvenantis kūno gleivinėje. Dažnai jis mums žinomas kaip pienligė, be to, į jį reaguojama gana lengvabūdiškai, neva šį grybelį turi visi. Tikrai visi, nes organizmui reikia Candida, kad būtų galima kontroliuoti žarnyne esančias naudingas bakterijas, kurių užduotis – gaminti nedidelį kiekį vitaminų K ir B12 ir padėti suvirškinti plonojoje žarnoje besikaupiantį perteklinį cukrų.

Kai Candida reikalauja savo teisių

Kodėl Candida tik dabar ėmė kelti galvą? Juk ji amžina žmonijos palydovė. Vėlgi, esmė ta, kad per pastaruosius 50 metų patys sukūrėme šiai bakterijai šiltnamio sąlygas, kuriomis nuodėmė būtų neaugti kaip grybams po šilto vasaros lietaus. Plačiai paplitęs ir dažnai nepateisinamas antibiotikų vartojimas, kai nėra žarnyno mikrobiomą palaikančių vaistų, susiformavęs Candida atsparumas priešgrybeliniams vaistams, taip pat netinkama mityba, ir štai bakterija, su kuria normaliai sugyvenome, pradeda reikalauti teisių. Ką mėgsta Candida, gamtos sukurta naikinti gliukozę? Pasakysiu: miltinius produktus, mieles ir cukrų, taip pat ir esantį vaisiuose, dar pelėsių grybus, kurių gali būti sūriuose, dešrose, riešutuose, džiovintuose vaisiuose. Pridėkite visas sąlygas, susijusias su cukraus kiekio padidėjimu – visą tą įtampą, nuolat didelį kortizolio kiekį ir sėslų gyvenimo būdą, ir štai Candida ne tik prašo savo teisių, bet ir garsiai jas deklaruoja, reikalaudama vis daugiau maisto.

Pienligė

Pavojingiausias šis grybelis tiems, kurie turi imuninės sistemos problemų: nėščiosioms, naujagimiams, pagyvenusiems žmonėms, sergantiems diabetu, endokrininės sistemos ligomis, taip pat gydomiems priešmikrobiniais vaistais, kortikosteroidais, citostatikais, imunosupresantais, chemoterapija, vartojančioms kontraceptikus.

Kai šio grybelio per daug, kyla daugybė problemų: sutrinka imuninės sistemos darbas ir estrogeno išsiskyrimo procesas (apie tai išsamiai rašiau knygos „Hormonų valsas“ antroje dalyje), vystosi autoimuninės ligos, atsiranda niežulys, deginimo pojūtis makšties srityje, gausios varškės pavidalo išskyros. Candida gali paveikti ne tik urogenitalinę sistemą, bet ir kitus organus: burnos ertmę, odą ir nagus, plaučius, stemplę, žarnyną, kur pradeda augti per daug mielių (o tai, tiesą sakant, mus labiausiai turėtų varginti).

Yra net tokių ligų kaip kandidozinis endokarditas, dėl kurio išsivysto išemija, širdies nepakankamumas arba miokardo infarktas, ar kandidozinis meningitas (smegenų dangalų uždegimas), išsivystantis vykstant mielių invazijai į centrinę nervų sistemą.

15 priežasčių sunerimti

Atsižvelgdama į realų pavojų sveikatai, kurį kelia šis išplitęs grybelis, ir į kandidozės paplitimą visame pasaulyje (75 proc. moterų bent kartą sirgo šia liga), manau, kad svarbu iš naujo išvardyti pagrindinius simptomus. 15 priežasčių sunerimti dėl kandidozės:

1. Nuovargio jausmas, nuotaikų kaita, nerimas, nemiga.
2. Svorio problemos.
3. Nemalonus kvapas iš burnos.
4. Baltos apnašos ant liežuvio (žvelkite giliai prie šaknies).
5. Saldumynų, gaminių iš miltų, alaus potraukis.
6. Vidurių pūtimas, užkietėjimas, meteorizmas, rėmuo, gastritas, skrandžio skausmai.
7. Alergija, spuogai.
8. Sinusitas.
9. Silpnas imunitetas, nuolatiniai peršalimai.
10. Urogenitalinės sistemos infekcijos.
11. Sumažėjęs lytinis potraukis.
12. Hormonų pusiausvyros sutrikimai.
13. Negebėjimas susikaupti.
14. Sąnarių ir raumenų skausmas.
15. Estrogenų perteklius.

Candida veikla organizme, kaip matote, glaudžiai susijusi su tokiomis problemomis kaip gebėjimo susitelkti praradimas, nerimas, nuovargis – taip nutinka dėl didelio kiekio acetaldehido sintezės, kuri sukelia saldumynų ir maisto iš miltų, tai yra Candida patinkančio maisto, potraukį. Ar manote, kad bandelė ar šokolado plytelė suteiks energijos? Kurgi ne. Šiuo atveju istorija panaši į kavos ir kortizolio: iš pradžių užplūsta energija, o po labai trumpo laiko jėgos dar labiau išsenka.

Knyga
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)