Jei norime džiaugtis sveika ir gražia oda, rūpintis ja privalu kasdien ir net po kelis kartus per dieną, o ne epizodiškai atlikti pavienes grožio procedūras specialisto kabinete, o tada skųstis, kad jos nepadeda, rašoma pranešime spaudai.

„Kiekvieną dieną odoje vyksta daugybė fiziologinių procesų ir reakcijų. Ji susiduria ne tik su žalingais aplinkos veiksniais, oksidaciniu stresu, bet ir su vienu ar kitu viso organizmo negalavimu, todėl ir prižiūrėti odą būtina kasdien. Pati būdama mama esu tikra, kad ir savo atžalas pripratinti prie šio kasdienio ritualo privalome lygiai taip pat, kaip prie dantų valymo. Žinoma, perspausti nereikia, dešimties metų vaikas neturėtų jaudintis, kad po dušo nesudrėkino odos, bet kuo anksčiau tai taps įpročiu, tuo bus paprasčiau vėliau, o oda tikrai šitą atsimins, – šypsosi „Nordclinic“ kosmetologė Ieva Mickevičiūtė. – Žinoma, yra procedūrų ir priemonių, po kurių oda iškart atrodo ypatingai gerai: drėgna, patempta, spindinti. Bet tai laikini efektai – priemonės poveikis dings vos ją nuplovus, o procedūros – po 1-2 parų. Tad siekiant išgauti ilgalaikį poveikį, privalu atlikti procedūrų kursą. Jos būna terapinės, kai odos būklė gerėja pamažu, arba kaupiamojo poveikio, kai rezultatas matyti tik po kelių procedūrų. Be to, kokį poveikį gausime, priklauso ir nuo to, kas bus naudojama namie ir kokie namų darbai bus atlikti“.

Anot specialistės, kosmetologinės procedūros yra tik kasdienės odos priežiūros papildymas ir jokiu būdu ne atvirkščiai. Kosmetologo kabinete geriausiu atveju apsilankome vieną ar du kartus per mėnesį, todėl odos priežiūra namuose lemia, koks rezultatas bus pasiektas atliekant procedūrų kursą pas specialistą ir kiek jis laikysis, nes dažnai tarp įprastų kasdienių priemonių atsiduria ir tos, kurios sustiprina procedūrų efektą ir jį palaiko.

Kosmetologė Ieva Mickevičiūtė

Odos priežiūra namuose lemia 60-70 proc. sėkmės

Tarp vizitų pas kosmetologą rekomenduojama pačiam atlikti papildomas procedūras namie neskaitant kasdienės odos higienos. „Tai gali būti, pavyzdžiui, veido šveitimas ir kaukė. Net jei atrodo, kad šios priemonės labai paprastos, tačiau būtent jos leidžia išlaikyti odą švaresnę ir drėgnesnę, arba paveikti ją priešuždegimiškai, raminančiai, kai iki vizito pas specialistą dar toli. Yra procedūrų, atliekamų specialisto kabinete, kurių metu oda stimuliuojama, skatinama valytis. Tai reiškia, kad jei giliau odoje buvo uždegiminis procesas, jis išlįs į paviršių. Dažnai pacientai nustemba, kodėl po procedūros odos būklė pablogėjo, o ne priešingai – pagerėjo. Aš visuomet apie tai informuoju, nes pastebiu, kad, pavyzdžiui, akne sergantys pacientai dažnai tikisi, kad po vienos ar dviejų procedūrų bus akivaizdžiai geriau. Deja, reikia kantrybės, ir tikrai daugiau nei kitais atvejais, kai rezultatai greičiau matomi. O ir tinkama sergančios odos priežiūra namuose, švara ir paskirtų produktų naudojimas, reguliarus ir taip, kaip nurodyta, turi labai didelę įtaką procedūros rezultatui“, – sako I. Mickevičiūtė.

Ji atvirauja, kad neretai pacientai tingi laukti, pakrapšto spuogelius ar neskiria pakankamo dėmesio gyvenimo būdo, mitybos korekcijai. Pavyzdžiui, turint spuogų reikia labai riboti cukraus vartojimą, nes pakilus jo lygiui kraujyje, padidėja insulino lygis, kuris suaktyvina vyriškųjų lytinių hormonų gamybą, o šie savo ruožtu skatina odos ląstelių augimą ir sebumo išskyrimą. Kitaip tariant, vartodamas cukrų žmogus sąmoningai blogina odos būklę.

Specialistas – ne visagalis

Yra tam tikrų odos būklių ir susirgimų, kurių namų sąlygomis išgydyti neįmanoma, arba rezultatas nebus toks akivaizdus, arba tai užtruktų labai ilgai. Tad su tokia bėda tenka lankytis specialisto kabinete, nes procedūrų metu naudojamos priemonės yra stipresnio poveikio, aparatinės procedūros veikia efektyviau, tačiau ir čia persistengti nereikėtų. „Jei oda nekelia rūpesčių, kosmetologo kabinete reikėtų apsilankyti kad ir keičiantis metų laikams, tai yra, kartą per tris mėnesius atlikti profesionalų odos valymą ir namų krepšelio reviziją. Taip pat rekomenduojame apsilankyti profilaktinėms procedūroms, nes juk tai, kad šiandien neturite raukšlių, nereiškia, kad taip bus ir po 5 metų”, – šypsosi kosmetologė.

I. Mickevičiūtė sako neretai susidurianti ir su nusiviliančiais pacientais, kurie tikisi, kad kosmetologas atliks visą darbą, o namuose odai bus galima dėmesio nebeskirti, naudoti netinkamas priemones, neatlikti namų darbų. „Dažnai, deja, pernelyg dažnai mano praktikoje yra nesilaikoma procedūrų protokolo. Jei intensyvus kursas turėtų būti atliekamas kas 1-2 savaites, o iš viso turi būti 6-8 procedūros, bet rekomendacijų nesilaikoma ir atvykstama ne nustatytais intervalais arba kursas nepabaigiamas iki galo, kokio rezultato gali pacientas tikėtis?“ – retoriškai klausia specialistė. Taip pat ji pasakoja, kad būna atvejų, jog procedūros metu siekiama skatinti naujo kolageno augimą, kad odos reljefas būtų lygesnis, o ji pati elastingesnė ir stangresnė, tačiau niekas nesikeičia, nors pacientė ir protokolo laikosi, ir namuose priežiūra tinkama, o produktai atrinkti. „Pasikalbi, ir paaiškėja, kad moteris maitinasi tik daržovėmis, be to, daug rūko, tad natūralu, kad rezultato nesulaukiama – nėra iš ko augti naujam kalogenui, nes sėkmingai jo sintezei trūksta kokybiškų amino rūgščių, o sintezę lėtina ir rūkymas“, – patirtimi dalijasi I. Mickevičiūtė ir pabrėžia, kad svarbu ne vien tai, ką tepame ant odos, bet ir tai, ką ir kaip valgome, kaip kovojame su stresu, kiek valandų miegame. Viskas priklauso nuo aplinkybių visumos – nei kosmetologė padarys stebuklų, nei pats žmogus jų nesukurs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją