„Kas yra sveikata? Tai ne tik tai, kad mes nesergame, bet kad galime gyventi geriau, mėgautis viskuo, ką mums gyvenimas siūlo. Per pastaruosius metus pamatėme, kad labai svarbu optimizuoti sveikatą ir taip sumažinti mums kylančią riziką užsikrėsti. Šiandien kviečiu padaryti testą: vienas taškas už kiekvieną sveiką pasirinkimą. Jei gale tokių taškų turėsite daug – esate laimingieji, jei nedaug – galite pradėti keisti savo gyvenimo būdą“, – sakė pranešėjas.

Tai pradėkime.

1. Jūs susergate gripu ir jums pakyla 38 laipsnių temperatūra, ką renkatės:

Įprastas pasirinkimas: karščiavimas yra didžiausia problema, dėl kurios ir jaučiuosi sergantis, todėl mušu temperatūrą, tada nereikės gulėti lovoje.

Sveikesnis pasirinkimas: karščiavimas yra sprendimo dalis, nes organizmas kovoja su virusu, vartoju vitaminą D3 ir C, kad padėčiau organizmui, guliu lovoje ir geriu daug skysčių.

2. Susidūrėte su aukštu kraujo spaudimu:

Įprastas pasirinkimas: kraujo spaudimas yra problema, todėl vartoju išrašytus vaistus ir man atrodo, kad viskas gerai, jei spaudimas nukrenta.

Sveikesnis pasirinkimas: man atrodo, kad padidėjęs kraujo spaudimas yra savireguliacijos dalykas, kurio reikėjo, kad būtų pakankama kraujo apytaka. Bandau išsiaiškinti, kodėl organizmui prireikė tokio aukšto kraujo spaudimo. Imuosi tokių pokyčių gyvenime, kad išsiaiškinčiau, kodėl taip įvyko.

3. Kaip nusprendžiate, ką valgysite:

Įprastas būdas: žiūriu į valgį kaip į sprendimą, nesvarbu ką, svarbu numušti alkį, vartoju tai, kas patogiausia, kas yra po ranka.

Sveikesnis pasirinkimas: mityba yra būdas suteikti savo organizmui tinkamą maistą, kad organizmas galėtų optimaliai funkcionuoti. Vengiu tokio maisto, kuris nesiskaido organizme, pavyzdžiui, kviečių gliuteno, cukraus. Žinau, kad ląstelės gamina energiją, todėl pasirenku sveiką maistą. Kai tik pajuntu pasisotinimo jausmą, daugiau nebevalgau.

Thomas Aksnes

4. Kai esate ištroškęs:

Įprastas pasirinkimas: jei jaučiu troškulį, tai yra indikacija, kad reikia gerti, nesvarbu ką. Tikiu, kad kai atsigersiu, man to užteks. Geriu valgydamas tuo pačiu metu ir nekreipiu dėmesio, kiek išgeriu.

Sveikesnis pasirinkimas: troškulys yra ženklas, kad esu dehidratuotas. Pradedu dieną stikline vandens, per dieną išgeriu 2-3 litrus vandens. Valgydamas niekada negeriu, nes viskas susimaišo ir tai trukdo virškinimo procesams.

5. Kaip mankštinatės:

Įprastas pasirinkimas: mankštinuosi tada, kada man patogu, priverčiu save, bet man tas ne prie širdies. Kai mankštinuosi, kiek galiu įdedu savęs, bet iki kitos treniruotės laukiu kelias dienas. Negalvoju, kad tai man padeda.

Sveikesnis pasirinkimas: bent 12 minučių per dieną mankštinuosi. Be to, porą kartų per savaitę užsiimu tam tikra sporto šaka, kuri man patinka ir taip pasikraunu. Aš įvertinu ir galvoju, kaip galėčiau optimizuoti fizinę mankštą ir kaip galiu panaudoti įvairias metodologijas, kad gaučiau didžiausią naudą.

6. Kaip miegate:

Įprastas pasirinkimas: kiekvieną vakarą einu miegoti ir man svarbiausia, kad išsimiegočiau, kad nebūčiau išsekęs. Vienintelis dalykas, į ką kreipiu dėmesiu, vėlai vakare negeriu kavos. Jei jaučiu miego trikdį, išgeriu tabletę, kad galėčiau su ta problema susitvarkyti.

Sveikesnis pasirinkimas: miegas yra svarbus, bandau pagerinti miego kokybę, vengiu mėlynos šviesos vakare, ekranų, bent jau trys valandos prieš einant gulti. Stengiuosi, kad miegamajame būtų tinkama prieblanda. Trys valandos iki miego bandau nevalgyti.

7. Toksinai:

Įprastas pasirinkimas: bandau vengti toksinų, kurie žalingai veikia mano organizmą, bet nieko specialiai nedarau.

Sveikesnis pasirinkimas: žinau savo kūno galimybes detoksikuotis, todėl renkuosi organiškus maisto produktus, kuriuose nebūtų nuodingų priemaišų. Nenaudoju skalbimo miltelių, kurie gali pakenkti, žiūriu, kokį vandenį geriu. Labai daug dėmesio kreipiu, kad išvengčiau toksinų.

8. Patiriate stresą:

Įprastas pasirinkimas: bandau tokių situacijų išvengti, bandau išeiti iš tos situacijos, palaukiu, kol stresas sumažės, atostogauju.

Sveikesnis pasirinkimas: man svarbu sutvarkyti savo mintis, kaip reaguoju į potencialų stresą, bandau išspręsti savo vaikystės problemas, jei reikia, naudojuosi terapija, joga.

9. Kaip elgiatės, kai susiduriate su sezoniniais peršalimais/gripu/korona virusu:

Įprastas pasirinkimas: manau, kad esu vienas iš laimingųjų ir nesusirgsiu. Laikausi visų nurodymų, o jei susergu, vartoju vaistus.

Sveikesnis pasirinkimas: bandau užtikrinti, kad mano imuninė sistema galėtų tinkamai atsakyti į virusą. Pasižiūriu, ar mano vitaminų D ir D3 lygis yra pakankamas. Jei susergu, vartoju didesnę vitamino C dozę ir lieku namuose, niekur neinu, vartoju D3 vitaminą. Apsikloju lovoje ir leidžiu sau išsigulėti.

10. Jei turite lėtinę ligą:

Įprastas pasirinkimas: išmokstu gyventi su ta liga, nes tai nėra nenormalu, statistiškai pusę gyventojų turi lėtinę ligą, vartoju vaistus ir mane tas patenkina. Nesiimu pastangų ir neieškau priežasties.

Sveikesnis pasirinkimas: bandau sutelkti dėmesį į tai, kad surasčiau priežastį ir ją sprendžiu. Gerbiu savo kūną ir jo savigynos mechanizmą.

Dabar galite suskaičiuoti, kiek sveikesnių pasirinkimų rinkotės, bet, laimei, anot specialisto, niekada nevėlu pereiti prie sveikesnio gyvenimo būdo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)