– Papasakokite, kas tai yra nimfomanija?

– Nimfomanija moksliškai jau yra pasenęs terminas. Naujuose ligų klasifikatoriuose tokių sąvokų kaip nimfomanija (moterims), satiriazė (vyrams) jau nebėra. Visas šias būsenas galima apibūdinti kaip kompulsinį seksualinio elgesio sutrikimą. Kartais dar galima sutikti ir hiperseksualumo terminą. Tai tinka tiek vyrams, tiek moterims.

 –Kuo pasireiškia šis sutrikimas? Kaip jį atpažinti?

– Norint diagnozuoti šią būseną, ji turi atitikti tam tikrus kriterijus.

Distresas, kada seksualinis elgesys neatitinka asmens ar sociumo moralinių įsitikinimų, dar nėra priežastis, kad diagnozuotume hiperseksualumą. Pavyzdžiui, jei distresą sukelia masturbacija dėl asmens moralinių įsitikinimų, tai dar nereiškia, kad asmeniui yra hiperseksualumo sutrikimas.

Pirmiausia tai turi būti pasikartojanti elgsena, kada nepavyksta sukontroliuoti intensyvių, pasikartojančių seksualinių impulsų ar potraukių. Tai būsena, kai besikartojanti seksualinė veikla tampa pagrindiniu asmens gyvenimo akcentu, iki atsiranda aplaidumo pasekmės sveikatai, asmens priežiūros ar kitų interesų ar veiklų srityse. Žmogus suprasdamas, jog dėl kompulsyvaus seksualinio elgesio nukenčia darbai, mokslai, santykiai, poros seksualinis gyvenimas, bando tai sukontroliuoti, tačiau nesėkmingai. Toks seksualinis elgesys tęsiamas, nors iš jo ir nebegaunamas taip geidžiamas pasitenkinimas ir atpildas. Dar viena sąlyga – toks elgesys turi trukti bent pusę metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)