„Kai pradėjau operuoti prieš daugiau nei 30 metų, galbūt ir galėjome kalbėti apie vieną, klasikinį veido pakėlimą. Šiandien yra mažiausiai trys kardinaliai skirtingos metodikos ir jas papildančios procedūros, kurios taikomos kiekvienu individualiu atveju“, – sako plastikos chirurgas.

Giluminis veido pakėlimas

„Pirmiausia norisi paneigti mitą, jog veido operacijas galima daryti tik vyresniame amžiuje. Priešingai. Jeigu kalbame apie moteris, tai geriausias ir ilgiausiai išliekantis efektas bus tuomet, jeigu operacija bus atlikta iki menopauzės“, – pastebi dr. S. Vikšraitis.

Apie 40-uosius metus moterys dažniausiai susiduria su gan ženkliais organizmo pokyčiais, kurie atsispindi ir veido audiniuose, odoje, rašoma pranešime spaudai. Pridėkime dar ne visada tausojantį gyvenimo būdą ir veidrodyje matysime papilkėjusią odą, nusvirusius lūpų kampučius, užkritusias akis, ryškias mimikos raukšles ir „išplaukusį“ veido kontūrą.

„Jaunesnėms moterims, kurių oda nėra praradusi elastingumo, dažniausiai taikome giluminių veido audinių pakėlimo (žinimas kaip Deep Plane Facelift) metodą. Taip išgaunamas itin natūraliai pakelto veidas efektas, kuris išlieka ilgam“, – sako dr. S. Vikšraitis.

Jo teigimu, ši veido pakėlimo operacija užtrunka ilgiau nei, pavyzdžiui, klasikinis veido pakėlimas ir reikalauja didesnio dėmesingumo: „Išlaisvinę gilesnius audinius, dedame tvirtas siūles tarp apatinio skruosto laisvo audinio ir tvirto audinio aplink ausį. Taip audinys pakeliamas ir pakabinamas priešinga gravitacijos traukos kryptimi, o odos perteklius pašalinamas ties ausimis. Jei į atliekamą veido patempimą įtraukiame ir kaklą – tuomet galime taikyti kombinuotą metodiką. Klasikinį ir Giluminį veido patempimą“.

Kadangi operacija orientuotą į maksimalų natūralumą, tai gali nuvilti pacientus, kurie tikisi itin ryškių, drąstiškų pokyčių.

Paklaustas apie tokios operacijos komplikacijas, gydytojas pastebi, kad yra didesnė rizika laikinai sutrikdyti apatinės veido dalies inervaciją. Tačiau ilgainiui ji atsistato, ypač atliekant specialius pratimus, kurią daktaras rekomenduoja savo pacientams. Be to, kuo labiau patyręs specialistas – tuo efektyvesnis pokytis ir mažesnė komplikacijų tikimybė.

plastinės operacijos

Endoskopinis ir klasikinis veido pakėlimas

Jaunoms, 35-45 metų pacientėms, kurioms pasireiškia pirmieji senėjimo požymiai, dr. S. Vikšraitis rekomenduoja ir vieną pažangiausių, endoskopinį, veido pakėlimo metodą.

„Šį metodą taikau tada, kai pacientės oda vis dar standi, tačiau pakritę giluminiai veido audinių sluoksniai. Kas labai svarbu – endoskopinis veido pakėlimas beveik nepalieka randų, o gijimo periodas vienas trumpiausių“, – pasakoja dr. S. Vikšraitis.

Endoskopinė veido pakėlimo operacija yra atliekama bendrinėje nejautroje: daromi keturi vos 1 cm pjūviai, pro kuriuos endoskopu atkeliami kaktos ir skruostų audiniai. Po operacijos matysite natūraliai pakilusius antakius, akies išorinį kampą ir lūpų kampučius, išryškėjusius skruostus.

Vis dėlto, Lietuvoje dažniausiai taikomas ir seniausias tradicijas turi klasikinis veido pakėlimas, kai patempiami viršutiniai audiniai ir oda.

„Šis metodas labiausia tinka vyresnio amžiaus pacientams, kurie skundžiasi negyvybinga, suglebusia ir tonusą praradusia, raukšlių išvagota oda bei sukritusiais audiniais. Jeigu kalbame apie moteris, šią operaciją rekomenduoja atlikti jau išgyvenus gilų menopauzės etapą“, – sako dr. S. Vikšraitis.

Taikant klasikinį veido pakėlimo metodą stipriai įtempiami paviršiniai audiniai, o raumuo, klostės principu, susiuvamas. Odos perteklius pašalinamas. Klasikinis veido patempimas dažnai atliekamas kartu su riebalų persodinimu veide, užpildant bei atkuriant veido audinių tūrį.

„Po šios operacijos rezultatas akivaizdesnis, nes labiau įtempiama oda, išryškėja apatinė veido liniją. Bet tuo pačiu svarbu išvengti taip vadinamo, „žuvies“ lūpų efekto, – pastebi dr. S. Vikšraitis. – Taikant klasikinį metodą jaunoms pacientėms, dėl odos elastingumo efektas išlieka trumpesnį laiką nei norėtųsi“

Vis dėlto atliekant klasikinį veido pakėlimą, daromi ilgesni (iki 5 cm) pjūviai, todėl randai ilgiau gyja ir gali būti labiau pastebimi.

Tik veido pakėlimas taikomas retai

„Kiekvieną pacientą vertinu individualiai – mano tikslas atlikti ne konkrečią operaciją, o atkurti tai, kas prarasta dėl amžiaus ar kitų priežasčių bei neprarasti to, kas yra gražaus, savito ir ypatingo – pabrėžia dr. S. Vikšraitis. – Apžiūros metu paciento būklė įvertinama nuo kaktos iki kaklo ar dekoltė. Jeigu matomas poreikis, daromos papildomos procedūros.“

Kalbant apie kainą, žirklės plačios kaip ir papildomų procedūrų galimybės. Kuo siauresnio spektro procedūra tuo operacijos kaina žemesnė. Pavyzdžiui, endoskopinio veido pakėlimo operacijos prasideda nuo 2 tūkstančių. Tačiau jeigu problemų daugiau, gali tekti pakloti ir nuo 5 iki 7 tūkstančių eurų ar daugiau.

„Operacijos veido srityje yra pačios sudėtingiausios. Gijimas taip pat reikalauja kantrybės. Tad tokiai operacijai ryžtis siūlyčiau atsakingai, pagalvoti ir apie artimųjų palaikymą bei darbinius įsipareigojimus“, – perspėja chirurgas.

Nors gijimas individualus, paprastai į darbą pacientai grįžta jau po 3–4 savaičių, o veidas galutinai įgauna norimą formą maždaug per pusę metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)