„Visų pirma svarbu pasirūpinti prevencija. Tai – visokeriopa apsauga nuo saulės. Žinoma, pigmentinės dėmės gali atsirasti ir dėl kitų priežasčių, tad reikėtų jas išsiaiškinti ir pasistengti pašalinti. Pavyzdžiui, vitaminų ar mikroelementų trūkumą“, – pranešime spaudai pažymi kosmetologė.

Anot R. Balčiūnienės, pigmentinių dėmių šalinimui tobuliausias laikas yra ruduo ir žiema, kai saulė nėra tokia aktyvi. Tai daryti reikėtų kompleksiškai: „Atliekamos procedūros kosmetologo ir dermatologo kabinete, taip pat daromi „namų darbai“ namuose. Kosmetologo kabinete yra daugybė procedūrų, kurios padeda kovoti su pigmentacija: deimantinė mikrodermabrazija, rūgštinių procedūrų ciklas, metaterapija, „Cryoled“ procedūra ir kt. Jei pigmentacijos problema yra išties rimta, tuomet rekomenduočiau kreiptis į estetinės medicinos klinikas, kurios atlieka procedūras su gintaro rūgštimi ar lazerines procedūras.“

Priemonės naudojimui namuose

Vitaminas C. Ne tik pigmentinių dėmių šalinimui ir odos skaistinimui, bet ir kolageno sintezės aktyvimui, kapiliarų stiprinimui.

Priemonės su rūgštimis. Skatina ląstelių atsinaujinimą, pašalina negyvas odos ląsteles. Šių procesų dėka mažėja pigmentacija, gerėja odos paviršius ir jos kokybė, oda tampa lygesnė bei skaistesnė. Tai galėtų būti serumai, kremai ar kaukės. Veiksmingiausios rūgštys ar jų kombinacijos: gliukonolaktas, fitinė, kojinė, azelaino, migdolinė ar glikolio. Tačiau net ir su rūgštimis, skirtomis naudoti namuose, reikėtų elgtis atsargiai, ypatingai jei turite alergijų ar odos jautrumą.

Heksilresorcinolis. Dermatologų pripažinta veiklioji medžiaga, plačiai naudojama odą šviesinančiose priemonėse. Ji slopina melanino gamybą, mažina jo koncentraciją odoje, sustiprina rūgščių poveikį, intensyviai šviesina odą ir yra labai gerai toleruojama.

Augalinės kilmės polifenolis HRH-14. Tai veiksmingas antioksidantas, skatinantis odos švytėjimą. Arbutinas – mažina pigmentacijos požymius ir šviesina pigmentines dėmes.

Retinolis. Tai riebaluose tirpus vitaminas A. Retinolis paskatina ląstelių atsinaujinimą, veikia kaip antioksidantas, aktyvuoja fibroblastų veiklą ir kolageno sintezę, slopina už pigmentaciją atsakingą tirozinazės procesą. Taigi tolygėja odos atspalvis ir odos tonas.

Rita Balčiūnienė

Pigmentines dėmes panaikinti sunkiau nei raukšles

Anot R. Balčiūnienės, pigmentinių dėmių šalinimas nėra paprastas ir greitas procesas. „Jas daug sunkiau panaikinti nei raukšles, ypač svarbu išsiaškinti pigmentacijos priežastis. Hiperpigmentaciją sukeliantys veiksniai skirstomi į vidinius ir išorinius. Melogenezę organizme reguliuoja melaniną stimuliuojantis hormonas, adrenalinas, noradrenalinas, skydliaukės ir lytiniai hormonai. Melanocitų aktyvumui įtaką daro ir vitaminų kiekis organizme: vitaminų A, C, PP trūkumas didina melanino sintezę. Taip pat yra ir kalbant apie mikroelementais: variu, cinku, geležimi. Esant jų trūkumui, pigmentinių dėmių atsiradimo tikimybė didesnė. Pigmentacija padidėja ir sergant kepenų ligomis. Labai dažnai pigmentacija atsiranda nėštumo metu arba po jo – kuomet organizme vyrauja hormoninis disbalansas“, – pažymi kosmetologė.

Deja, tačiau pigmentacijos pašalinti, kad ji neatsinaujintų – neįmanoma. „Vis dėlto, procedūrų ar gydymo kurso metu pigmentinės dėmės gerokai pašviesėja. Žmonės turi suprasti, kad saulės prevencija yra labai svarbi tiek darant procedūrų kursą, tiek po jo. Tiesiog melanino gamyba yra neišvengiama. Pati esu linkusi į pigmentaciją, todėl priemones su SPF naudoju net ir žiemą, o saulėtu laikotarpiu - galvos apdangalą ir akinius nuo saulės“, – pasakoja R. Balčiūnienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)