Verta priminti, kad oda turi atmintį ir parodo visus su ja atliktus eksperimentus, žmogaus metus, išgyvenimus, patirtį, rašoma pranešime spaudai. Tad odai – didžiausiam kūno organui – turėtų būti skiriamas deramas dėmesys. Įprasta, kad būtent rudenį, kai saulė mažiau aktyvi, moterys pereina prie „agresyvesnių“ odos priežiūros priemonių – rūgštinių priemonių, kurių nauda, vartojant, kai parenka specialistas konkrečiam žmogui, labai akivaizdi ir įrodyta moksliniais tyrimais. „Viešai – internete ar vaistinėse – prieinamų rūgštinių priemonių pasirinkimas išties didelis, tad jei svarstote apie rūgštinių priemonių naudojimą namuose, pirmiausia rekomenduočiau pasikonsultuoti su specialistu, naudoti tik individualiai jums parinktas priemones ir tik taip, kaip buvo rekomenduota. Ruduo – puikus metas grįžti prie intensyvesnės odos priežiūros namuose bei pasirinkti stipresnio poveikio procedūras specialisto kabinete. Bet tai daryti reikia atsakingai ir tik tada, jeigu po vasaros odos barjeras ir drėgmės balansas nėra pažeisti. Priešingu atveju naudos nebus, o žala garantuota – alerginiai sudirgimai, bėrimai, šerpetojimas, net nudeginimas“, – įspėja „Nordclinic“ kosmetologė Ieva Mickevičiūtė.

Ji pabrėžia, kad atliekant procedūras kosmetologo kabinete rūgštis naudojama visus metus, tačiau tik tam tikro stiprumo, saugiai, atsižvelgiant į odos būklę bei tipą ir, žinoma, į būtinų kasdienių priemonių sąrašą įtraukiant apsauginį SPF kremą. „Labai stebiuosi, kad įvairios koncentracijos rūgštinės priemonės yra prieinamos internetu ar vaistinėse. Kokios mažos koncentracijos jos bebūtų, žala gali būti didesnė nei nauda. Juk ant nusipirkto priemonės indelio yra tik instrukcija, kaip naudoti, bet nemačiau, kad būtų aprašoma sąveika su kitomis priemonėmis, pasiūloma, kad į rutiną būtina įtraukti odos barjerą bei drėgmę atkuriančias priemones, ar patariama, ką daryti, jei pasireiškė sudirgimas. Todėl esu kategoriška – tokias priemones galima naudoti tik specialistui rekomendavus ir tik jam prižiūrint“, – sako kosmetologė.

Kremai nuo saulės

Vitaminai – didelė pagalba veidui

Pasitarus su specialistu, rekomenduojama naudoti vitaminą A (retinolį). Šis produktas dabar išgyvena populiarumo viršūnę, apie jį kalba ir klientai, ir specialistai, ir kosmetikos gamintojai. Iš tiesų, tai – vienas efektyviausių ingredientų, sprendžiančių net keletą problemų vienu metu: odos senėjimą, hiperpigmentaciją, spuoguotumą, aknės randus ir raukšles. „Retinolis – ypatinga vitamino A formulė. Nors, lyginant su kitais retinoidais, jis silpnesnis, jo poveikis nenuginčijamas gerinant odos būklę. Tačiau ir vėl pabrėžiu – prieš pradedant jį naudoti, reikėtų pasikonsultuoti su specialistu, nes yra būklių, kai retinolio negalima vartoti, kad ir koks jis šaunus, ar kad ir kaip kaimynė išgyrė jo poveikį. Asmeniškai man faktas, kad jis labai laisvai parduodamas internetu, yra kosmosas, nes tai – vienas stipriausių kosmetikos gamintojų naudojamų ingredientų, ir tikrai dažnai pasitaiko alerginių reakcijų, dažniausiai, beje, dėl nežinojimo, kaip retinolį naudoti, kada naudoti, kokį naudoti, ko nenaudoti tuo metu, ar ką įtraukti į rutiną papildomai. Pavyzdžiui, būtina odą prie šio retinoido pratinti – tepti retai ir tik ant nuplautos odos be jokių losjonų ar serumų“, – pasakoja I. Mickevičiūtė.

O jei vis dėlto apsisprendėte naudoti retinolį, siūloma rinktis mažiausią koncentraciją, pavyzdžiui, 0,1 proc., prie jo pradėti pratintis būtent nuo rudens ir pirmas 3 savaites naudoti ne daugiau kaip kartą per savaitę ir tik griežtai vakare ant gerai nupraustos ir nusausintos odos papildomai daugiau nieko tą vakarą nebetepant. „Jei pirmus kartus oda atrodys šiek tiek rausvesnė ar jausis šioks toks dilginimas – normalu, bet jis turi praeiti, neturi būti deginimo pojūčio, ryškių raudonų dėmių ar akivaizdaus sudirgimo. Tiesa, pratintis galima ir šiek tiek kitaip: pirmas kelias savaites priemonės su retinoliu galima įmaišyti į įprastinį drėkinamąjį kremą arba naudoti kontaktinę terapiją – užtepti priemonės su retinoliu ir po kelių minučių nuplauti po truputėlį ilginant jo ekspozicijos laiką, kol oda pripranta. Ir tik po adaptacinio periodo galima dažninti retinolio naudojimą, bet paprastai nerekomenduojama jo naudoti daugiau kaip 2-3 kartus per savaitę“, – pataria kosmetologė ir priduria, kad apsauginė priemonė su SPF kitą dieną būtina, net jei saulės nesimato. Taip pat svarbu žinoti, jog tą dieną, kai naudojamas retinolis, negalima naudoti priemonių su AHA ir BHA rūgštimis.

Veido kremas

Vitaminas C – odos skaistumui

Vitaminas C taip pat vienas labiausiai aptarinėjamų kosmetikos ingredientų, o jo poveikis nenuginčijamas ir įvairiapusis. Tai vienas stipriausių antioksidantų, kovojantis su laisvaisiais radikalais, koreguojantis pigmentacijos sutrikimus, skatinantis kolageno bei elastino sintezę, neutralizuojantis kenksmingų UV spindulių ląstelėms daromą žalą, padedantis išlaikyti drėgmę odoje, slopinantis uždegiminius procesus ir gydantis žaizdeles. „Priemonės su vitaminu C tinka tiek jaunai, tiek brandžiai odai, tačiau čia labai svarbu nepamiršti pasirinkti skirtingos koncentracijos. Didesnė labiau tinkama nuo 25 metų, kai jau prasideda tylusis senėjimas. Priemones reikėtų pasirinkti su stabilizuotu vitaminu C, arba jo išvediniu – jos yra mažiau veikiamos šviesos ir karščio, lengviau įsiskverbia, mažiau dirgina, galioja ilgiau, o ir jų veiksmingumas kontaktuojant su saule pasikeičia minimaliai. Žinoma, jei norisi stipresnio poveikio, reikėtų rinktis priemones su grynu vitaminu C (L-ascorbic acid), tik jų nenaudoti per ilgai, nes gali atsirasti sudirgimas ar alergija. Daug moterų nori ir vitamino A, ir vitamino C teikiamų naudų, tokiu atveju rekomenduočiau rinktis vitaminą C ryte, o retinolį vakare, arba naudoti vitaminą C vakarais, kai daroma pertrauka nuo retinolio. Naudojant ir viena, ir kita, būtina naudoti drėkinamąsias priemones ir priemones su SPF apsauga. Maišyti šiuos vitaminus ir abu naudoti, pavyzdžiui, ryte, giežtai draudžiama“, – patirtimi dalijasi kosmetologė I. Mickevičiūtė.

Ji primena, kad vasara – netinkamas metas pratintis aktyvius ingredientus, nes odos jautrumas nuo saulės, prakaitavimo ar dehidratacijos būna padidėjęs. O ruduo yra net labai tinkamas metas su jais susipažinti, o tada draugauti visus metus, jeigu per rudenį ir žiemą nepasireiškia odos reakcijų. Tik, žinoma, vasarą reikėtų rinktis mažesnės koncentracijos priemones, naudoti SPF apsaugą, o jeigu oda sudirgus po saulės vonių, išvis jų atsisakyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)