– Pradėkime nuo to, kas yra kapiliarai ir kaip jie išsidėstę?

– Kapiliarais vadinamos pačios smulkiausios organizmo kraujagyslės. Jos trumpos – iki 2 mm ir siauros – iki 0,001 mm. Kapiliaruose vyksta medžiagų, dujų ir metabolinė vandens apykaita tarp kraujo ir audinių. Odoje kapiliarai randasi dermos viršutinėje dalyje ir maitina epidermį, kuris neturi kraujo indų.

– Dėl kokių priežasčių veido kapiliarai išsiplečia?

– Kapiliarai plečiasi ir išryškėja veide, kai oda tampa jautri įvairiems aplinkos faktoriams – vėjui, temperatūrų svyravimams, kosmetikos priemonėms. Taip pat dėl vidinių priežasčių – uždegiminių procesų – aknės spuogų, hormonų pokyčių. Turi įtakos ir paveldimumas. Veido raudonis, išsiplėtęs kapiliarų tinklelis ir odos jautrumas būdingi kuperozei.

– Ar odos raudimas ir išsiplėtę kapiliarai daugiau estetinė problema?

– Kuperozė ne tik estetinė problema. Jai progresuojant, kapiliarai stambėja, tampa rausvai melsvi, vargina uždegiminiai bėrimai, oda išsausėja, sudirgsta, praranda elastingumą, atsiranda senėjimo požymių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją