„Google Trends“ rodo, kad klausimai apie svorio metimą nuo pilvo kaip tik šiuo metu padažnėjo daugiau nei 20 proc., pratimų nugarai užklausų pikas šiemet buvo balandžio pradžioje, o joga ir pilates stabiliai išlieka itin paklausios, rašoma pranešime spaudai.

Jeigu kyla klausimų, vadinasi, reikia patikimų ir mitais neapipintų atsakymų. Būtent tokius trumpai ir aiškiai pateikia sveikatingumo klubo „Impuls“ sporto dalies vadovė, daugiau nei 10 metų patirtį turinti trenerė Ieva Rackevičienė, kuri pastebi, kad paieškų internete pagausėjimas susijęs su pandemijos poveikiu aktyviai gyvensenai – apribojimų metu ir net jiems pasibaigus žmonės juda mažiau, labiau linkę priaugti svorio. Tai kartu tampa ir augančių sveikatos problemų priežastimi.

Kaip greitai numesti svorio?

Pirmiausia, reikia pradėti nuo to, kad tiek svorį mažinant, tiek didinant žodis „greitai“ tiesiog neegzistuoja. Vienu ir kitu atveju tai reikalaujantis kantrybės, disciplinos procesas, su visais natūraliais pakilimais ir nuopuoliais, sistemingai judant pirmyn ir siekiant savo rezultatų.

Motyvacija čia užima itin reikšmingą vietą, bet tenka pripažinti, kad visi mes žmonės ir, ko gero, niekas nėra ir negali būti visada motyvuotas, todėl reikia įsivertinti tai ir suprasti, jog mažinant svorį svarbu derinti mitybą ir sportą. Tai turi tapti įprasta dienos rutina ir jokiais būdais nereikia spausti savęs, o mėgautis, nes laukia ilgas bei nuoseklus, bet tikrai džiuginantis procesas.

Kaip numesti svorio nuo pilvo?

Apie šį klausimą teko girdėti ne vieną paplitusį mitą. Pavyzdžiui, nevalgyti po šešių, daryti tik pilvo preso pratimus, treniruočių metu dėtis „specialų“ diržą ar net celofaną ant pilvo. Visa tai gryniausi mitai ir realybėje jie neveikia. Lokaliai atliekant veiksmus rezultato nepasieksime. Prisiminkime, svoris auga tolygiai, tad norėdami sumažinti liemens apimtis turime imtis veiksmų, kurie veiks bendrai, bet galutiniame rezultate padės sumažinti ir juosmens apimtis.

Mažinant svorį svarbiausia atkreipti dėmesį į šias penkias taisykles:

Mityba. Ji turi būti subalansuota, svarbus reguliarus valgymas ir taip gaunamos visos reikalingos maistinės medžiagos.

Sportas. Jėgos treniruotės efektyviausiai padės sumažinti bendrą kūno svorį, galiausiai, ir trokštamo pilvo apimtis.

Tempimo pratimai

Skysčiai. Vanduo – gyvybės šaltinis, padedantis valyti organizmą, atkurti skysčių balansą.

Poilsis. Jeigu yra nuolatinis miego trūkumas, gali tapti sunkiau sumažinti kūno svorį. 7-8 valandos, skirtos miegui, idealu. Taip pat labai svarbu turėti sporto rutiną, nepersitreniruoti, po treniruočių kokybiškai pavalgyti, daryti poilsio pertraukas, geriausia – 48 valandas, jeigu nesate aukšto meistriškumo sportininkas.

Aiškūs, pamatuojami ir realūs tikslai. Laikykitės plano ir nepamirškite – teisingas nusiteikimas ir žinojimas, dėl ko tai darote, atneš sėkmę.

Kokie rekomenduojami pratimai nugarai?

Jeigu daug laiko praleidžiate sėdėdami ir pradeda jaustis nugaros skausmai, tai pirmiausia reikia pradėti stiprinti sėdmenis. Mūsų laikyseną lemia sėdmens, nugaros bei pilvo preso raumenys.

Taip pat dirbant rekomenduojama daryti aktyvias poilsio pertraukas: atlikti tempimo pratimus, taip aktyvuojant raumenis, ištempiant sausgysles, pagerinant laikyseną, sumažinant skausmą. Visa tai leis efektyviau judėti.

Kokie rekomenduojami pratimai nugarai moterims?

Išskirtinių nugaros pratimų moterims nėra. Nugaros raumenys yra identiški tiek vyrų, tiek moterų. Tiesa, juos treniruojant, priklausomai nuo lyties, gali būti išskiriami kiek kitokie akcentai. Pavyzdžiui, svarbus aspektas, kad moterų mažesnė jėga, todėl sunkiau didinama paties raumens masė.

Joga ar pilatesas – kuris man tinka?

Ir viena, ir kita yra viso kūno mankštos metodika, stiprinanti giluminius ir paviršinius kūno raumenis, lavinanti lankstumą bei koordinaciją. Pilates metodikai įtakos turėjo joga ir kinų tai-či mankšta. Renkantis tarp šių užsiėmimų, pirmiausia reikėtų atsakyti sau „ko aš noriu, koks mano tikslas?“, nes nei vienas, nei kitas nenusileidžia poveikiu mūsų fizinei savijautai. Abi metodikos paremtos kvėpavimu, pratimai atliekami lėtai.

Tiesa, jogoje daugiau sudėtingų, kartais net akrobatinių, elementų, reikalaujančių jėgos, ištvermės, bet vėlgi grupės diferencijuojamos lygiais ir palaipsniui treniruotės vis sudėtingės, progresuosite ir galiausiai vienoje ir kitoje kryptyje pasieksite stulbinamų rezultatų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)