Kaip rašoma tinklalapyje marieclaire.ru, mūsų smegenys yra unikalus reiškinys. Jie gali prisitaikyti prie sunkiausių aplinkybių ir įvaldyti sunkiausius įgūdžius. Tačiau laikui bėgant beveik bet kokia darbo užduotis jiems tampa pažįstama ir įprasta. Išimtis yra žmonės, kurių darbas yra nuolat įsiminti naujus dalykus ir kurti – menininkai, mokytojai, rašytojai.

Paslaptis ta, kad kiekvienai naujai užduočiai smegenys formuoja specialias nervines jungtis. Taip padidėja jų skaičius, nes dalyvauja naujos ląstelės. Štai keli pratimai, kurie padės tą padaryti.

Pakeiskite ranką

Jei esate dešiniarankis, valykite dantis kaire ranka, jei esate kairiarankis, patikėkite šią užduotį dešinei rankai. Pabandykite pasirašyti svarbiausius dokumentus arba piešti paprastas formas mažiau aktyvia ranka. Išmaišykite ja arbatą puodelyje.

Uostykite ryškius kvapus

Atidarykite kavos pupelių, arbatos ar žolelių maišelį ir lėtai įkvėpkite, sutelkdami dėmesį į aromatą. Ruošiate vakarienę? Užmerkite akis ir pauostykite prieskonius. Norėdami „pažadinti“ smegenis, nusipirkite eterinių aliejų ir kiekvieną rytą susipažinkite su nauju kvapu. Citrusų aromatai padidina efektyvumą ir koncentraciją.

Išsėtinė sklerozė

Užsimerkite

Pabandykite praustis po dušu užsimerkę: lytėjimo pojūčiai suaktyvina kai kurias smegenų sritis. Vakare kurį laiką nejunkite namuose šviesos – atsargiai vaikščiokite po kambarius iš atminties. Tai padidins jūsų koncentraciją ir susikaupimą. Be to, tamsoje įjungiami kiti pojūčiai.

Žaiskite su monetomis

Įsidėkite į kišenę skirtingų nominalų, dydžių monetas ir išmokite jas atskirti prisilietimu, lyginkite tarpusavyje. Šis pratimas ne tik naudingas jūsų smegenims, bet ir patogus: leidžia puikiai praleisti laiką, kai to reikia.

Spręskite galvosūkius

Nepamirškite apie kryžiažodžius, galvosūkius, logines užduotis. Pavyzdžiui, galite sugalvoti žodžių eilėraščių užduotį: sukurti ne mažiau kaip 3 eilėraščius kiekvienam žodžiui.

Skaitykite garsiai

Kai skaitome garsiai ar klausomės kažko skaitančio, mūsų galvoje suaktyvėja kitokios nervų grandinės nei tada, kai skaitome tyliai. Skaitymas garsiai leidžia daugiau panaudoti tinkamą „kūrybinį“ smegenų pusrutulį. Puiku atlikti šį pratimą, keičiant skaitytojo ir klausytojo vaidmenis su kitu žmogumi.

Pamatykite pasaulį aukštyn kojomis

Jei pažįstamas objektas yra priešais jus įprastoje padėtyje, kairioji („žodinė“) smegenų pusė greitai ją atpažįsta ir nukreipia dėmesį į ką nors kita. Bet jei apversite objektą, dešinė smegenų pusė bus įjungta, kad atpažintų nepažįstamą vaizdą. Pasukite „aukštyn kojomis“ artimųjų nuotraukas, parašytus žodžius, kalendorių, laikrodį ir atidžiai apžiūrėkite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)