Nepamainoma nauda

Anot trenerės, dviračių sportas turi ne vieną privalumą, tačiau svarbu nepamiršti tinkamos pradžios. „Kaip ir kiekviename sporte reikia pradėti nuo apšilimo, lengvų tempimo pratimų. Nereiktų pradėti nuo didelių distancijų, itin intensyvaus ritmo. Kaip ir visur sporte, tempą, atstumus reikėtų didinti palaipsniui, leidžiant kūnui prisitaikyti, raumenynui stiprėti“, – sakė Rūta.

Ji išvardijo pagrindines dviračių teikiamas naudas:

  • Kadangi važiuojant dviračiu būtina išlaikyti pusiausvyrą, lavėja vestibiuliarinis aparatas;
  • Tai kardio treniruotė, kuri gerina ištvermę, stiprina širdį;
  • Puiki treniruotė žmonėms, turintiems antsvorį, kadangi nuimama apkrova nuo sąnarių;
  • Dviračių treniruotė ryte – natūralus žadintuvas;
  • Dviračių treniruotė vakare – puiki atsipalaidavimo priemonė, leidžianti pailsinti galvą ir mintis;
  • Sportas, buvimas gryname ore mažina streso hormono kartizolio kiekį organizme;
  • Važiavimas, kaip ir kitas sportas, padeda išjudini limfą, tad oda tampa elastingesnė, puiki prevencija prieš celiulitą moterims;
  • Dviračių sportas turi teigiamą poveikį emocinei būsenai, padeda stiprinti nervų sistemą – važiuojant dviračiu pagerėja jūsų nuotaika ir bendra savijauta.

Apskaičiuota, kad valandą pavažinėjus dviračiu, sudeginama nuo 185 iki 540 kcal, priklausomai nuo važiavimo greičio, važiuojančiojo ūgio, svorio, amžiaus.

Svarbu – atsargumas

Pasak trenerės, važiuojant dviračiu daugiausiai apkraujami apatinės kūno dalies raumenys: sėdmenys, dvigalviai, keturgalviai šlaunų raumenys, blauzdos. „Tačiau važiuojant intensyviai, ne tik sėdint ant sėdynės, bet ir važiuojant prikėlus kūną, įsijungia ir pilvo preso, nugaros, krūtinės, rankų raumenys. Tad dviratis, puiki treniravimosi priemonė“, – teigė pašnekovė.

Prieš kiekvieną kelionę dviračiu ji ragina nepamiršti patikrinti, ar dviratis techniškai tvarkingas, veikia stabdžiai, žibintai, pakankamai pripūsto padangos. „Nepamirškite apsaugų ant kelių, alkūnių, taip pat šalmo. Būkite matome, nepamirškite atšvaitų. Minant dviratį stebėkite aplinkinius garsus, nenaudokite ausinių, kad girdėtumėte garsinius signalus ir kitus įspėjimus. Taip pat nesinaudokite telefonu“, – patarė Rūta.

Ji taip pat perspėja, kad važiuoti dviračiu nepatartina nėštukėms. „Atsargiai turėtų rinktis šią sporto šaką žmonės, turintys silpną regėjimą. Dėl galimų traumų žmonės, dviračių sportą itin atsargiai turėtų rinktis žmonės, kenčiantys nuo kaulų retėjimo. Traumos dažniausiai pasitaiko griuvimo metu, tad dažnai pasitaiko sumušimų, lūžių, sutrenkimų“, – sakė trenerė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)