Iš papildų ar iš maisto?

Anot specialistės, lygi ir švytinti oda priklauso nuo begalės dalykų: išgeriamo vandens kiekio, mimikų (kaip dažnai raukomasi), saulės kiekio, kosmetinių priemonių ir galiausiai nuo vitaminų ir mineralų. Bet svarbiausia, kad viskas būtų subalansuota. „Vitaminai ir mineralai yra jungiamoji grandis mūsų organizme, trūkstant bent vieno vitamino, pvz., Vitamino D, sustoja kalcio įsisavinimas, kas gali paveikti tiek kaulus, tiek dantis. Trūkstant vitamino C, pablogės imuninė sistema, nebus įsisavinama geležis. Svarbu suvokti, jog kai kurie vitaminai negali veikti vieni be kitų, todėl reikia rasti balansą, o ne tiesiog gerti seleną ir tikėtis, jog odos būklė bus tobula“, – pasakojo pašnekovė.

Paklausta, kaip geriau įsisavinami vitaminai – iš maisto ar papildų, vienareikšmiško atsakymo specialistė neturėjo. „Galima tik suprasti skirtumus ir pasirinkti sau tinkamiausią variantą. Jei kalbame apie maistą, reikia suvokti, kad parduodamas parduotuvėje maistas turi mažiau vitaminų ir mineralų dėl laikymo sąlygų, auginimo bei transportavimo. Beveik visas parduotuvėse pirktas maistas yra chemiškai apdorotas, kad ilgiau išsilaikytų. Jei kalbame apie ūkininkų augintą maistą, vėlgi priklauso, kaip jis buvo augintas, ar nepurkštas ir panašiai, bet, žinoma, toks maistas turės daugiau maistingųjų medžiagų nei tas, kuris keliavo savaitę laiko iš užsienio. Kitas faktas apie maistą yra tas, jog vitaminai ir mineralai žūsta naudojant aukštą temperatūrą, todėl jei maistas yra kepamas, jis turės vitaminų ir mineralų mažiau. Paskutinis dalykas yra vitaminų ir mineralų kiekis pačiame produkte. Nesileisiu į detales, bet kaip pavyzdys – pusė vidutinio dydžio avokado turi 21 procentą vitamino K dienos dozės. Todėl jeigu žmogus turi laiko ir noro, tikrai gali susidėlioti visavertišką mitybą ir gauti vitaminus ir mineralus su maistu, bet tai užtrunka laiko, be to, ne visi vitaminai ir mineralai galės būt gaunami su maistu, norint patenkinti savo dienos dozę. Kalbant apie maisto papildus, veiklioji medžiaga – vitaminas arba mineralas yra suformuotas taip, kad organizmas matytų jį kaip savo ir iš karto suskaldytų. Tai yra patogu ir neužtrunka daug laiko. Žinoma, reikia žinoti, kokius produktus rinktis, kokias dozes ir ko trūksta organizmui. Be to, papildų formos turi įtakos efektyvumui. Todėl atsakant į klausimą kas geriau – tai priklauso nuo kiekvieno žmogaus galimybių“, – sakė R. Tarvydaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)