Vieni skundžiasi sunkiai gyjančiais ir ilgą laiką išliekančiais randais, plaukų neataugimu pjūvių vietose. Kiti nesupranta, apie ką eina kalba. Mat po operacijos ir žymės nelikę. Kodėl taip yra?

„Tikriausiai diskusijos verda dėl dviejų skirtingų metodikų: klasikinio kaktos pakėlimo ir endoskopinio“, – pranešime spaudai pastebi SV plastinės chirurgijos centro Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas dr. Saulius Vikšraitis.

Pasak specialisto, kaktos pakėlimo operacijos yra labiau estetinės nei medicininės. Jas taip pat sunku susieti su amžiumi – tokios operacijos dažniau atliekamos emocionaliems, raukyti kaktą bei mimikuoti linkusiems žmonėms, kurių kaktos raumenys nuolat dirba arba yra „sunkūs".

Būna atvejų, kai pacientai kreipiasi dėl užkritusių viršutinių akių vokų, tačiau tikroji problema slepiasi kaktoje – gana dažnas reiškinys, kai pakėlus kaktą, viršutinių vokų operacijos nebereikia.

„Kaktos pakėlimo operacija tarsi nubraukia nuovargį nuo jūsų veido. Pakyla antakiai, atsiveria ir pralinksmėja akys, pailgėja veido ovalas, nelieka mimikos raukšlių – veidas tampa jaunatviškesnis, žvalesnis“, – privalumus vardina dr. S. Vikšraitis.

Saulius Vikšraitis

Bet tai kaip dėl tų randų? Juk tai vis dėlto invazinė procedūra?

„Jeigu yra daroma kaktos pakėlimo operacija su endoskopine įranga – randų praktiški nesimato. Naudojant šią metodiką, daromi keturi pjūviai (kad kakta būtų pakeliama tolygiai), kurie vos 1 – cm ilgio, ties plaukų linija, natūralios raukšlės ribose. – pasakoja plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas. – Operuojant šiuo metodu audinių pažaida yra minimali, o gijimas gan lengvas – į normalų gyvenimą pacientai grįžta jau po poros savaičių.“

Endoskopinis kaktos pakėlimas priskiriamas, taip vadinamoms, „nematomoms“ operacijoms, po kurių nelieka ryškių randų. Todėl, specialisto teigimu, aplinkiniai pastebės pasikeitusią žmogaus išvaizdą, bet nematys tad operacijos žymių.

„Mūsų pacientai dažnai pasakoja, jog aplinkiniai pradėjo klausinėti, ar tik jie neįsimylėję, mat akys žiba, veidas šviečia“, – šypsosi dr. S. Vikšraitis.

Tai kodėl grožio rubrikos pilnos nuotraukų su baisiais, ilgai negyjančiais randais? Pasirodo endoskopinį kaktos pakėlimo metodą Lietuvoje naudoja vos keli chirurgai. Kita dalis chirurgų vis dar taiko klasikinį metodą. Jam būdingas vos dviejų krypčių kaktos pakėlimas, kuris yra mažiau tolygus, lyginant su endoskopiniu. Daromi gan dideli, 5 cm ilgio, pjūviai, skutami galvos plaukai.

Kadangi audinių pažaida taikant klasikinį kaktos pakėlimo metodą yra didelė, didesnė ir komplikacijų tikimybė. Jau nekalbant apie randų dydį. Pasitaiko, kad ir plaukai rando vietoje nebeatauga.

„Endoskopinį kaktos pakėlimą sėkmingai galime taikyti net plinkantiems ar visai plikiems vyrams. Beje, tarp vyrų, šiuo metu tai viena populiariausių plastinių operacijų“, – pastebi plastikos chirurgas, ekspertas dr. S. Vikšraitis.

Pasak daktaro, kaktos pakėlimo operacijos rezultatas – ilgalaikis. Nuovargio ženklai turėtų negrįžti mažiausiai dešimt metų, aišku, viskas priklauso nuo gyvenimo būdo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)