Pasak jos, moteris per gyvenimą vidutiniškai patiria net 456 menstruacijų ciklus (12 kartų per metus, vidutiniškai 38 metus), todėl įdomu ir svarbu pažinti savo ciklą iš arčiau – diena po dienos.

Ar kada susimąstėte, kodėl kai kuriomis mėnesio dienomis krūtys tampa jautresnės? Arba – kodėl jaučiatės tokia pavargusi? Kada geriausia darytis nėštumo testą? Toliau publikacijoje pristatoma, kuo ypatinga kiekviena ciklo fazė.

Žinoma, kiekvienos fazės trukmė gali skirtis kiekvienai merginai ar moteriai arba pasikeisti laikui bėgant. Pavyzdžiui, paauglių mergaičių menstruacijų ciklas yra ilgesnis, o moterų, artėjančių link menopauzės, ciklas dažniausiai yra trumpesnis. Kad būtų lengviau suprasti ciklo fazes, imkime 28 dienų – vidutiniškai trunkančio – ciklo schemą.

Vilmantė Markevičienė

Menstruacinė fazė

Tai mėnesinių ciklo pirmoji fazė. Prasideda menstruacijos. Vadinasi, kiaušinėlis praėjusiame cikle nebuvo apvaisintas. Nėštumas neprasidėjo, todėl hormonų – estrogeno ir progesterono – lygiai sumažėja. Suvešėjusi gimdos gleivinė, reikalinga nėštumui ir vaikelio išnešiojimui, nebereikalinga. Ji pasišalina pro makštį kartu su krauju ir gleivėmis. Gimdos kaklelis suminkštėja ir nusileidžia. Todėl, pavyzdžiui, renkantis menstruacinę taurelę ir jos dydį, makšties ilgį rekomenduoju matuoti menstruacijų metu.

Svarbu – diena, kai prasideda mėnesinės, yra laikoma pirmąja ciklo diena (jei išteka tik keli kraujo lašeliai, šiek tiek pateplioja, tai dar nelaikoma pirmąja diena). Dar daugelis merginų mano, kad ciklas prasideda tada, kai mėnesinės baigiasi, tačiau tai – netiesa.

Šioje fazėje galite patirti įvairių simptomų: pilvo skausmą (spazmus), pilvo pūtimą, krūtų jautrumą, galvos skausmą, irzlumą, nuovargį, nuotaikų svyravimą ir kt.

Menstruacinė fazė trunka vidutiniškai 3-7 dienas.

Antrąją dieną dažniausiai gausiausiai kraujuojama, bet jau galite jaustis daugiau atsipalaidavusios, nes estrogeno kiekis pradeda „kopti į kalną“.

Šios fazės pabaigoje nuotaika stabilizuojasi, gali užplūsti netikėta energijos banga, nes kiaušidės išskiria vis daugiau estrogeno. Kuo daugiau estrogeno, tuo daugiau geros nuotaikos, noro bendrauti ir motyvacijos.

Ilgai besitęsiančios sveikatos problemos išvargino moterį.

Folikulinė fazė

Folikulinė fazė prasideda kartu su menstruacine faze. Baigiasi, kai įvyksta ovuliacija.

Folikulinės fazės pradžioje pagumburis (tarpinių smegenų apatinė dalis, esanti po regimuoju gumburu) siunčia signalą hipofizei (posmegeninei liaukai), kad išsiskirtų folikulus stimuliuojantis hormonas (FSH). Šis hormonas stimuliuoja folikulų augimą, kurių kiaušidėje gali būti iki 20. Kiekviename folikule yra nesubrendęs kiaušinėlis. Tačiau tik vienas (kartais gali ir du) sveikiausias kiaušinėlis subręs. Likę folikulai suirs.

Bręstantis folikulas sukelia estrogeno lygio padidėjimą. Hormonas estrogenas padeda gimdos gleivinei suvešėti, pripildo maistinių medžiagų tam, kad įvykus apvaisinimui, embrionas galėtų joje augti. Tarsi kloja lovą kūdikėliui...

Folikulinė fazė gali trukti 7–21 dienas (įskaitant ir mėnesinių dienas), priklausomai nuo ciklo. Tačiau paauglėms gali būti būdinga ilgesnė folikulinė fazė – net iki 32 dienų. Todėl paauglystėje yra normalu, jei tavo visas mėnesinių ciklas – maždaug 45 dienos. ⠀

Šioje fazėje galite pastebėti, kaip pasikeičia makšties gleivės – po menstruacijų būna balkšvos, kreminės konsistencijos ir po truputį skystėja, tampa tąsesnės, skaidresnės.

Estrogeno lygis vis dar kyla, o 12-13 ciklo dieną pasiekia aukščiausią lygį. Tai suteikia daugiau pasitikėjimo savimi, oda atrodo puikiai, ir pastebi, kad norisi labiau flirtuoti. Tai – ne sutapimas: tai vyksta prieš pat ovuliaciją, t.y. dieną, kai galimybė pastoti – pati didžiausia.

Ovuliacijos fazė

Tai trumpiausia fazė, kuri trunka 1 dieną. Ovuliacija įvyksta maždaug 14 dieną iki kito ciklo pradžios. Estrogeno kiekis pasiekia Everesto viršūnę.

Įvykusi ovuliacija veikia ir nuotaiką: kaip niekada norisi meilės ir dėmesio. Tai – hormonų poveikis, nes būtent šią dieną didžiausia tikimybė pastoti. Yra tyrimų, kurie įrodo, kad šioje fazėje moterys taip pat yra patrauklesnės vyrams – potencialiems partneriams.

Prieš ovuliaciją smarkiai pakyla liuteinizuojančio hormono (LH) lygis – subrandintas kiaušinėlis išlaisvinamas, kiaušintakiais keliauja link gimdos, kad būtų apvaisintas vyro spermos. Kiaušinėlis išgyvens 12–24 valandas – bus apvaisintas arba žus.

Pasikeitusių mitybos ar miego įpročių priežastis gali būti emocinė krizė.

Gimdos kaklelis tampa minkštas, slidus ir pakyla. Makšties gleivės primena kiaušinio baltymą – tampa skaidrios, gausesnės. Be to, kai kurios merginos ir moterys ovuliacijos metu jaučia pilvo maudimą, krūtų jautrumą, gali pateplioti ar atsirasti šiek tiek kraujingų makšties išskyrų.

Tik šioje fazėje mergina ar moteris gali tapti nėščia. Tačiau svarbu žinoti, kad vaikino ar vyro sperma gali išlikti gyvybinga iki 5 dienų, todėl galima pastoti turėjus nesaugių lytinių santykių ir prieš 5 dienas iki ovuliacijos. Kadangi sunku žinoti, kada tiksliai įvyks ovuliacija, niekada nerizikuokite nesisaugodama lytinių santykių metu, jei neplanuojate susilaukti vaikelio.

Iškart po ovuliacijos ima kristi estrogeno lygis, todėl galite jaustis dirgli, kol hormonų lygis susinormalizuos.

Liuteininė fazė

Kai folikulas išlaisvina kiaušinėlį, jis tampa taip vadinamu geltonkūniu, kuris išskiria hormonus – daugiausiai progesteroną ir šiek tiek estrogeno. Padidėjęs hormonų kiekis palaiko išvešėjusią gimdos gleivinę tam, kad apvaisintas kiaušinėlis galėtų joje įsitvirtinti.

Jei pastotumėte, organizmas pradėtų gaminti hormoną – žmogaus chorioninį gonadotropiną (hCG). Nėštumo testai būtent šį hormoną ir nustato. Jis padeda išsaugoti geltonkūnį, kurio dėka, pirmąjį nėštumo trimestrą, išsiskiria hormonas progesteronas, kuris praturtina gimdą storu kraujagyslių ir kapiliarų dangalu, kad išlaikytų augantį vaisių.

Jei apvaisinimas neįvyksta, geltonkūnis sunyksta. Sumažėja estrogeno ir progesterono lygis bei prasideda mėnesinės – gimdos gleivinė pasišalina.

Šioje fazėje gali pasireikšti priešmenstruacinio sindromo (PMS) simptomai. Apie jį galite pasiskaityti čia:


Keletas įdomybių apie šios fazės dienas:

19 ciklo dieną hormonų sistema nukreipia daugiau kraujo į krūtis, todėl jos gali atrodyti putlesnės be jokių estetinių operacijų ir būti jautresnės.

Jei labai laukiate vaikelio, 21 ciklo dieną jau galima atlikti nėštumo testą. Apvaisintas kiaušinėlis jau turėjo pakankamai laiko “apsigyventi” gimdoje ir hormonų sistema jau yra pasirengusi atsakyti į klausimą – ar esi nėščia?..

22 ciklo diena yra ta diena, kai nesinori išlipti iš lovos ir galite netyčia užmigti net per darbo susirinkimą.

24 ciklo dieną oda tampa jautresnė skausmui, todėl tądien neplanuokite depiliacijos, tatuiruotės darymo ar panašių procedūrų.

27 ciklo diena vadinama „šokolado diena“. Krentant estrogeno ir serotonino lygiui ima norėtis angliavandenių, kurie serotonino lygį pakels. Gerai, kad šiandien medžiagų apykaita – šiek tiek greitesnė, todėl galite valgyti šiek tiek šokolado be baimės priaugti nereikalingą kilogramą. Galite suvartoti iki 200 kalorijų daugiau nei įprastai, be jokio sąžinės graužimo.

Po ovuliacijos, neįvykus apvaisinimui, galima pastebėti, kaip pakinta makšties išskyros. Jei ovuliacijos metu jos primena kiaušinio baltymą, šiuo laikotarpiu – sutirštėja, tampa balkšvos.

Liuteininė fazė trunka nuo 10 iki 16 dienų (vidutiniškai 14 dienų).

Daugiau apie menstruacijas skaitykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)