– Ar moterys dažniau patiria galvos skausmus nei vyrai?

– Yra tam tikros galvos skausmų rūšys, kurių vienas pagrindinių veiksnių – hormonai. Todėl, tarkime, migrenos atvejų tarp moterų būna net 2-3 kartus daugiau nei tarp vyrų. Įtampos galvos skausmas irgi dažnesni tarp moterų. Bet yra kiti galvos skausmai, kaip tarkime klasterinio tipo, kuris pasireiškia daug dažniau vyrams. Taigi viskas priklauso nuo skausmo tipo. Bet bendrai paėmus, kadangi migrenos ir įtampos galvos skausmai sudaro didžiąją dalį tokių skausmų, galima teigti, kad moterys dažniau tuo skundžiasi.

– Kokie yra galvos skausmų tipai, kurie dažniau pasireiškia moterims?

– Kaip jau minėjau, migrenos, įtampos tipo, taip pat – medikamentų sukeltas galvos skausmas, jis irgi yra dažnesnis moterims.

– Kalbant apie migreną. Kaip ją atpažinti?

– Migreninio tipo galvos skausmas yra vienpusis, labai stiprus, pulsuojantis, gali būti provokuojamas fizinio aktyvumo, tęstis nuo kelių valandų ir gali užtrukti iki 2-3 parų. Skausmą gali lydėti pykinimas, vėmimas, šviesos, garsų baimė. Be abejo, ne visada migreninio tipo galvos skausmai atitinka visus simptomus, kartais įtarti migreną užtenka ir stipraus, vienpusio galvos skausmo.

Galvos skausmas

– Koks yra įtampos sukeltas galvos skausmas?

– Įtampos sukeltos galvos skausmas yra susijęs ar su stresinėmis situacijomis, jaučiamu nerimu, miego sutrikimu. Pats skausmas yra ne toks stiprus ir intensyvus, tai daugiau kaip spaudimas kaktos srityje, tarsi šalmo uždėjimas, bet gali tęstis ir kelias dienas iš eilės. Lydinčių simptomų, kaip pykinimo, vėmimo, nebūna.

– Kartais manoma, kad jei galvą skauda dažnai – jau migrena, bet tai nebūtinai yra rodiklis?

– Nebūtinai. Kiekvieno tipo skausmas gali tapti lėtiniu ir besitęsiančiu. Nesvarbu, ar jis yra migreninis, įtampos ar kito tipo. Reikia surinkti daugiau informacijos apie jaučiamą skausmą, jo pobūdį. Kuo dažnesni priepuoliai, tuo labiau jie skatina kreiptis pas neurologą, išsitirti, įvertinti, ar nėra kokių nors pakitimų, kurie galėtų provokuoti tokį atkaklų galvos skausmą.

– Ar migrenos galvos skausmai pasiduoda paprastiems medikamentams, skirtiems skausmui malšinti?

– Įvairiai, vieniems pacientams galvos skausmas palengvėja nuo įprastų priešuždegiminių vaistų, tačiau kai kuriems skausmą padeda nutraukti tik specifiniai migrenos priepuoliams gydyti vaistai – triptanai. Jei priepuoliai būna dažni, migrenos priepuolių yra daugiau nei keturi per mėnesį, arba priepuoliai būna labai sunkūs, ilgai trunkantys, galvojama apie profilaktinį gydymą. Tokiais atvejais skiriami kitos grupės vaistai. Jei skausmas ir jiems nepasiduoda, skiriama biologinė terapija.

– Kokios dažniausios migrenos priežastys?

– Vienos tokios nusakyti negalima. Yra svarbus genetinis faktorius, bet įtaką daro ir mūsų aplinka, stresinės situacijos, mityba, hormoniniai pokyčiai, kai kurie medikamentai.

Raminta Godelienė

– Ar yra moters ciklo periodai, kada didesnė tikimybė jausti galvos skausmus?

– Dalis moterų, sergančių migrena, atžymi galvos skausmo ryšį su mėnesinių ciklu. Kai kurioms moterims gali skaudėti galvą pirmomis dvejomis ciklo dienomis arba 2 dienos iki pirmosios mėnesinių dienos. Tačiau galvos skausmo priepuoliai gali pasireikšti ir kitomis ciklo dienomis.

– Minėjote, kad po fizinio krūvio ar aktyvaus sportavimo gali imti skaudėti galvą. Kodėl taip nutinka?

– Gali būti daug priežasčių, bet fizinio aktyvumo sukeltas galvos skausmas gali byloti apie migreną.

– Kokiais atvejais kreiptis į specialistus?

– Svarbu kreiptis, jei galvos skausmas dažnėja, stiprėja, keičiasi jo pobūdis, jei galvos skausmas tampa kasdieninis, ar įprastiniai vaistai nuo skausmo neduoda efekto. Taip pat svarbu kreiptis skubiau, jei skausmas atsiranda staigiai, jį lydi kiti neurologiniai simptomai: tirpimas, kuris trunka ilgiau nei valandą, jėgos sumažėjimas, koordinacijos pokyčiai, sąmonės pokyčiai, traukulių priepuoliai.

– Kokias dažniausias klaidas daro žmonės, malšindami galvos skausmą?

– Kartais pacientai vartoja didelį kiekį priešuždegiminių vaistų, nepagalvodami apie galimus šalutinius reiškinius, arba vartoja kelių vaistų kombinacijas. Todėl ilgai ir didelėmis dozėmis vartojant įvairius vaistus nuo uždegimo, kompleksinius vaistus, didėja vaistų sukelto galvos skausmo tikimybė.

– Ar įmanoma natūraliais būdais apmalšinti galvos skausmą?

– Visada reikia atsižvelgti į skausmo pobūdį ir jaučiamą skausmo intensyvumą. Taip pat kiekvienas mūsų žinome veiksnius, kas gali provokuoti skausmą, o kas – jį sumažinti. Vieniems galvos skausmą gali provokuoti raudonas vynas, tam tikri maisto produktai, mažesnis miego kiekis, todėl reikia stengtis šių veiksnių išvengti. Atsiradus skausmui gali padėti buvimas gryname ore, kavos puodelis, masažas ar šildantis kompresas, eteriniai aliejai, magnio preparatai ar B grupės vitaminai. Tačiau yra ir tokio galvos skausmo, kai medikamentai yra reikalingi.

-

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)