– Kaip keičiasi moterų lytinis potraukis artėjant menopauzei ir jau jai atėjus? Kas tai lemia?
Ar visada potraukis sumažėja, o gal būna ir priešingų atvejų?

– Artėjant menopauzei pasikeičia moters menstruacijų ciklas, hormonų pusiausvyra. Menopauzės metu moteriškojo lytinio hormono estrogeno kiekis itin sumažėja, dėl to gali pasireikšti tokie požymiai kaip karščio požymiai: karščio pylimas, prakaitavimas (ypač naktinis), širdies plakimai, galvos skausmai, kraujospūdžio kitimai, padidėjęs dirglumas, nuotaikos svyravimai, nemiga ir kiti. Visi šie simptomai gali sukelti sumažėjusį lytinį potraukį jau pirmaisiais metais nuo paskutiniųjų menstruacijų. Po 3-5 m. gali prasidėti simptomai, susiję su šlapimo ir lytinių organų senėjimu – makšties sausumas, niežulys, gali atsirasti skausmingi lytiniai santykiai, makšties nusileidimas, dažnas ir skausmingas šlapinamasis, pasikartojančios lytinių takų infekcijos. Nors šie fiziologiniai pokyčiai gali dar sumažinti lytinį potraukį, svarbu prisiminti, kad su tinkama įžanga, naudojant pagalbines priemones (lubrikantus), palaikant artimą emocinį ryšį su partneriu, moterys jaučiasi komfortiškai ir išlaiko potraukį savo partneriui. Taigi potraukis, nepaisant kūno pokyčių artėjant ir jau atėjus menopauzei, gali būti labai individualus.

– Kaip keičiasi patys pojūčiai lytinio akto metu?

– Pojūčiai lytinių santykių metu gali keistis įvairiai. Kai kurios, sulaukusios menopauzės, labiau atsipalaiduoja: jų nevargina rūpesčiai susiję su vaikų auginimu, baimė pastoti. Moterys, pasitikinčios savo partneriu, nekamuojamos baimių, gali labiau atsipalaiduoti ir pajusti daugiau malonumo ir stipresnį orgazmą. Sunkioji menopauzės pusė, susijusi su fiziologiniais pokyčiais ar psichologinėmis problemomis. Menopauzėje atsiranda makšties sausumas, atrofija, todėl gali būti skausmingas įsiskverbimas makštį, ar net gleivinės pažeidimas ir kraujavimas. Todėl natūralu, kad pojūčiai gali būti nemalonūs. Tuomet reikia daugiau įžangos, naudoti lubrikantus, kai kuriais atvejais reikia gyd. ginekologo patarimo, kaip palengvinti simptomus, kad lytiniai santykiai taptų vėl malonūs. Kalbant apie psichologinius aspektus, kai kurios moterys sulaukusios menopauzės jaučiasi nevisavertiškai, galvoja, kad jau yra nebereikalingos ir nepatrauklios. Todėl sunku atsipalaiduoti, sunku susijaudinti, todėl viso akto metu gali varginti negatyvios mintys, sumažėja lubrikacija ir pasitenkinimas. Šiuo atveju reikia būti atvirai su partneriu, pasišnekėti apie kankinančias mintis, kai kuriais atvejais galima kreiptis į psichologą, seksologą ar gyd. ginekologą.

Menopauzė

– Kokie pojūčiai byloja, kad problema yra ne menopauzė, kad galbūt geriau pasikonsultuoti su specialistu?

– Bet kokie pojūčiai, kurie sukelia skausmą, kraujavimą, diskomfortą ar nerimą yra pakankami, kad žmogus kreiptųsi į specialistą. Jei lytiniai santykiai itin skausmingi, dažnai vargina šlapimo pūslės uždegimai, moteris pastebi dubens organų nusileidimą (makšties, gimdos), pasirodo kraujingų išskyrų – be abejonės, rekomenduojama gydytojo ginekologo konsultacija. Jei vargina nemalonios mintys, nerimas, tikėtina, kad padėti gali psichologas ar seksologas.

– Ką galima būtų padaryti, kad tie pojūčiai vėl būtų malonūs, be medikamentų?

– Daugeliui moterų menopauzė asocijuojasi su senėjimu, todėl pablogėja jų ne tik fiziologinė būklė, bet ir psichologinė. Labai svarbu nepasiduoti neigiamoms mintims, o galvoti priešingai, kad menopauzė tai puikus laikas pasirūpinti savimi, savo kūnu. Prasidėjus menopauzei lytinis potraukis gali sumažėti, o makšties sausumas ir diskomfortas intymioje vietoje, nepasitenkinimas savo senėjančiu kūnu gali skatinti atsisakyti lytinių santykių.

Kaip pagerinti lytinių santykių kokybę po menopauzės:

  1. Visų pirmą pakalbėkite su savo partneriu, aptarkite savo norus ir baimes. Nesigėdykite pasakyti, kad kūnas dabar tapo jautresnis, greičiau atsiranda skausmingumas, jog norite, kad santykiai taptų švelnesni. Jeigu santykiai bus nemalonūs, bijosite išsakyti savo jausmus, natūralu, kad pradėsite jų vengti. Lytiniai santykiai padeda ne tik jaustis jaunai, bet ir geidžiamai, gerina nuotaiką ir gyvenimo kokybę.
  2. Kadangi makšties gleivinė po menopazuės tampa sausa ir labai greitai pažeidžiama, lytinių santykių metu būtina naudoti liubrikantus ir prezervatyvus. Liubrikantai sudrėkina gleivinę, o prezervatyvai apsaugo nuo makšties infekcijos ir lytinių keliu plintančių infekcijų.
  3. Makšties drėgmės palaikymui ir sausumo gydymui profilaktiškai naudokite žvakutes arba gelius su hialurono rūgštimi, natūraliais estrogenais (fitoestrogenais), kurios atnaujina ir sudrėkina gleivinę ir poveikis išlieka ilgalaikis. Žvakutes rekomenduojama naudoti 1-2 kartus per savaitę, arba pagal poreikį.
  4. Fizinis aktyvumas. Kadangi po menopauzes sumažėja lytinių organų raumenų tonusas, jį atstatyti ir pagerinti lytinių santykių kokybę padėtų mankštos, ypač dubens dugno raumenų stiprinimo pratimai – Kėgelio pratimai (lytinių organų raumenų įtempimo ir atpalaidavimo pratimai). Pratimų metu dubens organuose suaktyvėja kraujotaką, tai paskatina sekreto makštyje gamybą, bei padidina lytinį susijaudinimą. Tai pat šitie pratimai sumažina gimdos nusileidimo ir šlapimo nelaikymo riziką.
  5. Tinkamos atpalaiduojančios aplinkos sudarymas lytinių santykių metu. Raminanti muzika, aromatinės žvakės, atpalaiduojantis masažas.
  6. Jeigu esate nepatenkinta savo išvaizda, apsilankykite grožio salone, spa centre, parduotuvėje nusipirkite naujus apatinius arba drabužius – tai grąžins pasitikėjimą savimi. Atsiminkite, kad menopauzė tai laikas mėgautis savimi.
  7. Taip pat pagalbos ir individualių patarimų kreipkitės į gydytoją ginekologą, psichiatrą arba psichoterapeutą, seksologą.
Menopauzė


– Ar praėjus keliems metams potraukis gali sugrįžti? O pojūčiai tapti vėl malonūs?

– Bėgant laikui, bendrai keičiasi kiekvieno iš žmonių potyriai ir pojūčiai, jų stiprumas bei išraiška, todėl tikėtis, kad organizme įvykus tokiems reikšmingiems pokyčiams kaip menopauzės atėjimas, po tam tikro laiko vėl bus grįžta į ankstesnius potyrius buvusius prieš ją, nėra labai tikslinga. Tačiau tai tikrai nereiškia, kad santykiai bus nevisaverčiai. Naudojant savalaikes tinkamas menopauzės simptomus padedančias įveikti priemones, įsiklausant į savo kūną, kalbantis su partneriu, lytinis gyvenimas tikrai gali būti labai spalvingas ir malonus. Pavyzdžiui, atliktų tyrimų duomenis ir 70-ies metų moterys gali patirti lytinį susijaudinimą bei orgazmą.

– Ką vyrai turėtų žinoti ir kaip galėtų padėti?

– Vyrai turėtų žinoti, kad šis laikotarpis moterims yra labai sunkus. Ne tik fiziškai keičiasi moteris ir jos reprodukcinė sistema, bet ir psichologiškai dažnai moterims menopauzinis laikotarpis asocijuojasi su senatve. Menopauzėje moteris praranda galimybę pastoti, išsenka kiaušidžių funkcija, sumažėja moteriškų lytinių hormonų ir kartu padidėja moters dirglumas, nerimas, depresinė nuotaika, prastėja miego kokybė. Labai svarbu, kad šiuo laikotarpiu jos sulauktų vyrų supratingumo ir palaikymo.

Vyrai turėtų žinoti, kad moteris dažnai menopauziniu laikotarpiu skundžiasi makšties sausumu. Lytinių santykių metu gali būti jaučiamas diskomfortas dėl sausumo. Taip pat smažėja makšties gleivinės elastingumas, jei santykiai reti – makštis gali susiaurėti.

Lytinio gyvenimo pasikeitimai vyresniame amžiuje gali pasireikšti abiems partneriams, todėl ilgesnės preliudijos būtų pagirtinos, o lubrikantų naudojimas suteiktų daugiau komforto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)