– Dažnai yra labai tikslūs skaičiai, kiek rekomenduojama miegoti kūdikiams, vaikams. Bet kiek valandų per parą reikia miegoti suaugusiajam?

– 7-9 valandas. Tačiau norėčiau paminėti, kad svarbu yra ne tik miego trukmė, bet ir miego kokybė, tęstinumas (ar dažnai naktį atsibudinėjate), miego reguliarumas (ar einate miegoti kasdien tuo pat metu ir keliatės kas rytą tuo pat metu). Miego kokybę mažina per dažnas atsibudinėjimas naktį, reguliarumo nebuvimas (jei einate miegoti ir keliatės skirtingu metu, kas dažnai nutinka darbo dienomis ir savaitgaliais), taip pat alkoholis, kofeinas, nikotinas, jei per daug prisivalgėte vakare ar jei intensyviai sportavote arti miego laiko. Miego kokybė taip pat mažėja dėl amžiaus bei sergant įvairiomis miego ar kitomis ligomis (miego apnėja ar depresija). Per naktį normalu atsibusti keletą kartų (2-5), jei neužtrunkate vėl užmigti (5-15 min). Miego kokybę tiksliai galima pamatuoti tik miego laboratorijoje polisomnografijos būdu, tačiau tyrimai taip pat rodo, kad miego kokybė yra pakankamai subjektyvus dalykas ir priklauso nuo to, kaip žmonės patys jaučiasi ir įsivertina, ar yra išsimiegoję. Namuose galite įsivertinti savo miego kokybę atsakydami į šiuos klausimus: 1) ar užmiegate per mažiau nei 30 min? 2) ar naktį prabudę užmiegate per mažiau nei 20 min? 3) ar ryte jaučiatės žvalūs per 20 min nuo prabudimo? 4) ar dieną galite išlaikyti dėmesį ir išbūti be dienos miego? Jei į šiuos klausimus atsakėte “taip”, greičiausiai jūsų miego kokybė pakankama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)