– Dėl kokių priežasčių lytinių santykių metu gali skaudėti?

Skausmingus lytinius santykius patiria dauguma moterų įvairiu savo gyvenimo periodu. Skausmo, diskomforto jausmo priežasčių gali būti tiek fiziologinių, tiek psichologinių.

Viena iš dažniausių yra makšties sausumas arba kitaip – per mažai drėgmės makštyje. Makšties drėgnumas gali sumažėti dėl pakitusių moteriškų hormonų pusiausvyros: vartojant kontraceptikus, po gimdymo (ypač žindant), prasidėjus menopauzei, po chirurginio (kiaušidžių pašalinimo) ar chemoterapinio gydymo, vartojant įvairius medikamentus (pavyzdžiui kai kuriuos antidepresantus). Sumažėjus moteriškojo hormono estrogeno kiekiui, makšties sienelės tampa sausesnės, plonesnės, labiau pažeidžiamos. Tokiu atveju lytinius santykius palengvinti padėtų geliai ir lubrikantai, tačiau jų poveikis trumpalaikis ir ne visada pakankamas menopauzės metu, kai estrogeno gamyba organizme nebevyksta. Menopauzės metu, kai lubrikantai tampa neefektyvūs, gyd. ginekologas gali paskirti vietinę estrogenų terapiją – tai yra ovulės, tabletės, kremai, geliai į makštį, kuriuose yra moteriško hormono – estrogeno.

Kita dažna skausmingų lytinių santykių priežastis – tai makšties infekcijos, kurias gali sukelti įvairūs mikroorganizmai (grybeliai, lytiniu keliu plintantys, tokie kaip gonokokai, chlamidija ir kt.), cheminės medžiagos ar ligos. Uždegimo metu paburksta makšties gleivinės, padidėja jos jautrumas, todėl lytiniai santykiai gali būti skausmingi. Mikroorganizmams sukėlus infekciją, be skausmo santykių metu, moteris gali pastebėti ir pakitusias išskyras, kraujavimą iš lytinių takų. Tokiu atveju rekomenduojama konsultuotis su inekologu, nes nustačius priežastį, ją galima gydyti medikamentais (žvakutėmis, tabletėmis ir kt.)

Svarbu paminėti, kad uždegiminiai makšties pokyčiai ir dėl to atsirandantis skausmas lytinių santykių metu gali atsirasti ir dėl intensyviai bei netinkamai atliekamos intymios higienos. Naudojant priemones, kurių sudėtyje yra nepageidaujamų cheminių medžiagų, galima sutrikdyti natūralią makšties mikroflorą, sudirginti gleivinę ir tokiu būdu sukelti uždegimą. Paminėti vertėtų ir dar vieną ligą – tai endometriozė. Ji atsiranda, kai audinys, kuris paprastai dengia jūsų gimdos vidų, atsiranda ir kitose kūno vietose, dažniausiai dubens srityje. Tai yra lėtinė uždegiminė liga, kuri gali sukelti skausmingus lytinius santykius. Pasikartojant skausmingiems lytiniams santykiams, reikėtų kreiptis į ginekologą, kuris įvertins ar nėra ligos ir patars, kaip elgtis toliau.

Dar viena retai girdima, tačiau tikrai pasitaikanti skausmingų lytinių santykių priežastis – tai vaginizmas. Vaginizmas yra makšties raumenų spazmas. Kad yra vaginizmas galima suprasti jau brandos metu, merginoms sunku įsidėti net tamponą, o pirmieji lytiniai santykiai būna itin skausmingi. Bandant įsiskverbti į makštį, moteris jaučia didelį skausmą ir diskomfortą, apibūdina „kaip bandymą atsimušti į sieną“. Įdomu tai, kad vaginzimas gali pasireikšti ir turėjusioms visavertį lytinį gyvenimą, pavyzdžiui, po sunkios psichologinės traumos, operacijų ar lytinės prievartos. Kiekvienu atveju reikia ieškoti psichologinės pagalbos, jei tai pasireiškia nuo pirmų lytinių santykių galima gydymą kombinuoti su psichoterapija, makšties dilatatoriais, Kėgelio pratimų taikymu.

Vulvodinija – kita skausmingų lytinių santykių priežastis. Vulvodinija tai vulvos skausmas, apimantis odos plotą nuo klitorio iki išangės. Skausmingi būna prisilietimai ar net kelnaičių dėvėjimas. Priežastys nėra visai aiškios, manoma, kad tai gali sukelti pasikartojančios infekcijos, sujautrėję skausmo receptoriai ir pakitęs skausmo slenkstis.

Kita priežasčių grupė – tai psichologinės priežastys, kurių gali būti daug ir įvairių. Skausmas tokiu atveju atsiranda dėl makšties sausumo (kai nepakankamai susijaudinama, atsiranda didesnė trintis), netinkamos padėties. Pavyzdžiui, dalis moterų po gimdymo nejaučia lytinio potraukio, visos jų mintys sukasi apie mažylį, o kur dar bemiegės naktys. Be jokios abejonės, įtakos turi ir lytinė prievarta praeityje ir emocinis kontaktas su partneriu, pasitikėjimas savimi ir savo kūnu, dažnai patiriamas stresas, įtampa, nuovargis. Dalis moterų įsitempia santykių metu, negali atsipalaiduoti, ir tai gali sukelti skausmingą įsiskverbimą į makštį. Svarbiausia atsakyti sau į klausimą, kodėl man skauda? O tada nebijoti ieškoti pagalbos. Jei skausmingi santykiai pasireiškia tik retkarčiais ir dėl aiškių, laikinų problemų (nepakankamai susijaudinama dėl nuovargio, streso ar po gimdymo), jei tai nekenkia tarpusavio santykiams, pagrindo nerimauti nėra.

Nepamirškime, kad skausmingi lytinai santykiai gali būti ir dėl banalios priežasties – tai yra skubėjimo. Kartais taip atsitinka dėl skubotų lytinių santykių, kai makštis nespėja pakankamai sudrėkti ir skausmas kyla dėl trinties. Taigi svarbu atviri pokalbiai su partneriu. Mylėjimosi pozų, vietos pakeitimas, daugiau dėmesio ir romantikos įžangai prieš lytinius santykius. Pagelbėja ir įvairūs makšties drėkikliai, geliai, lubrikantai.

Tačiau jei lytiniai santykiai beveik visada yra skausmingi ir tęsiasi ilgai, būtina pasikonsultuoti su ginekologu, seksologu, psichologu, psichiatru. Po konsultacijos bus nustatyta skausmą ir diskomfortą sukelianti liga ir paskirtas gydymas.

Paminėtinas dar vienas sutrikimas, kuris dažnai siejamas su skausmingais lytiniais santykiais – tai dirgliosios žarnos sindromas. Tai lėtinis žarnyno veiklos sutrikimas, kuris pasireiškia pilvo skausmais, susijusiais su nenormaliu tuštinimusi. Dažniausia priežastis tai jautrus, pralaidus žarnynas, nuolatinis stresas, įtampa gyvenime, šeiminės padėties pasikeitimas, gyvenamosios vietos keitimas, paauglystėje ar vaikystėje patirtos psichologinės traumos. Visa tai gali sukelti pokyčius centrinėje ir vegetacinėje nervų sistemoje. Kodėl dirglioji žarna turi įtakos skausmingiems lytiniams santykiams, tiksliai nėra žinoma, bet daugelis moterų pažymi, kad po lytinių santykių atsiranda dirgliosios žarnos simptomai, kaip pilvo skausmas, skausmingas tuštinimasis. Taigi tai nėra tiesiogiai susiję su pačiu lytiniu aktu, tačiau turintis įtakos lytinio gyvenimo kokybei. Šios sutrikimo gydymui svarbūs ir gastroenterologai, ir psichologai, taikant gydymo derinius pagerinama moters gyvenimo kokybė.

– Kurios priežastys priklauso nuo partnerio veiksmų?

– Lytiniai santykiai yra dviejų žmonių fizinis ir emocinis susijungimas, bei lytinio patraukio patenkinimas. Šiame veiksme abu iš partnerių yra labai svarbūs: ne tik fiziškai, bet ir emociškai. Lytinių santykių skausmingumas gali būti dėl fizinių priežasčių, pavyzdžiui, jei partnerio varpa anatomiškai yra per didelė, anatomiškai pakitusi. Dažniau santykių skausmingumas priklauso nuo psichologinio tarpusavio santykio. Skausmingi santykiai gali būti, jei jie pradedami netinkamu metu, jei moteris nėra pasiruošusi sueičiai, nerimauja, negali atsipalaiduoti, nesugeba atitrūkti nuo ją varginančių minčių, nepasitiki partneriu ar abejoja jų ryšiu. Kartais skausmą gali sukelti per anksti pradėti lytiniai santykiai, kai preliudija buvo per trumpa, moteris nespėjo susijaudinti, o makštis nesudrėko pakankamai. Kartais tokias problemas padeda išspręsti lubrikantas, o kartais reikalingas pokalbis su partneriu.

– Koks skausmas byloja apie rimtesnes priežastis, dėl kurių reikėtų kreiptis į gydytoją?

– Jei jaučiamas skausmas po lytinių santykių pasikartoja, yra intensyvus, keliantis nerimą, reikėtų kreiptis į gydytoją, nenumoti į tai ranka. Juk vienas pagrindinių sveikatos sutrikimo sprendimo principų – laiku gauta tinkama pagalba. Ypač reikia neatidėlioti vizito pas gydytoją tais atvejais, kai be skausmo lytinių santykių metu ar po jų, vargina ir kiti simptomai, tokie kaip gausesnės, pakitusios išskyros iš makšties, kraujavimas iš lytinių takų, kuris nesusijęs su mėnesinių kraujavimu, nereguliarus mėnesinių ciklas, tepimas rudomis išskyromis prieš ir po mėnesinių, stebimos lytinių organų pažaidos. Visa tai gali byloti apie itin sudėtingas ligas. Primename, kad tam tikrais atvejais dėl kreipimosi į specialistus galima šiek tiek palaukti, pavyzdžiui, jeigu tai yra tik kelis kartus atsiradęs skausmo epizodas, nelydimas jokių kitų nusiskundimų.

– Ar gali skausmą sukelti menopauzė?

– Menopauzės metu dėl moteriško hormono estrogeno trukumo vystosi makšties geleivinės atrofija – plonėjimas. Gleivinės ląstelės nesulaiko vandens, o liaukos negamina sekreto, todėl po menopauzės makšties gleivinė tampa sausa, išplonėjusi, praranda elastingumą ir dėl to labiau pažeidžiama. Lytinių santykių metu dėl sumažėjusios liubrikacijos makšties gleivinė lengvai pritrinama, atsiranda mikroįtrūkimai, deginimo, perštėjimo pojūčiai bei skausmas. Kartais po lytinių santykių netgi gali prasidėti kraujavimas, arba makšties uždegimas. Norint palengvinti šiuos simptomus, lytinių santykių metu būtina naudoti vandens pagrindo lubrikantus, kurių poveikis trumpalaikis – veikia tik lytinių santykių metu. Sunkesniai atvejais, kai liubrikantai tampa neefektyvūs, galima taikyti vietinę estrogenų terapiją – naudoti tabletes, ovules arba gelius, kremus, kurių sudėtyje yra moteriško hormono estrogeno. Vietiniai estrogeno preparatai palaiko drėgmę, makštyje atsiranda fiziologinės išskyros, todėl gleivinė tampa atspari dirginimui ir infekcijai bei sumažėja skausmingumas sueities metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)