Kovo 8 dieną verta prisiminti tikrąją šios dienos prasmę

Kaip pastebi etiketo specialistas Giedrius Drukteinis, Tarptautinė moters diena neretai vertinama kontraversiškai, siejama su sovietinių laikų palikimu. Galbūt daug kas jau spėjo pamiršti tikrąsias šios dienos ištakas, jos tikslus ir prasmę. „Šios dienos paralelė su sovietmečiu yra neteisinga, juk viskas prasidėjo dar 1908 metais, kuomet Niujorko gatvėmis žygiavusios moterys kovojo dėl lygių teisių apmokėjimo už darbą klausimais. Apmaudu, kad nuo tos dienos praėjo daugiau nei šimtmetis, bet atlyginimas už tą patį darbą tarp vyrų ir moterų niekaip negali susilyginti“ – apie tikrąją kovo 8 dienos prasmę primena Giedrius Drukteinis.

Ir iš tiesų viskas prasidėjo po 1908 metais vykusių eitynių, kuriose už lygų darbo užmokestį kovojo tūkstančiai Niujorko gatvėmis žingsniavusių moterų, buvo iškelta Tarptautinės moters dienos idėja. Šią idėją 1910 metais Kopenhagoje vykusioje Tarptautinėje dirbančių moterų konferencijoje pasiūlė Clara Zetkin. Diena nebuvo formaliai įteisinta iki 1917 m., kai karo metu Rusijos moterys surengė streiką reikalaudamos „duonos ir taikos“. Po keturias dienas trukusio streiko Rusijos caras buvo priverstas išsižadėti sosto, o laikinoji vyriausybė suteikė moterims balsavimo teisę. Pagal Grigaliaus kalendorių tai buvo kovo 8 d. – tad šiais laikais Moters diena švenčiama būtent šią dieną. Gerokai vėliau – 1975 metais – ši tarptautinė šventė buvo pripažinta ir Jungtinėse Tautose.

Giedrius Drukteinis

„Man kovo 8 diena nėra vien tik Tarptautinė moterų diena, tai apskritai žmonių lygių teisių diena, nes nuo kovos už lygias teises viskas ir prasidėjo. Galbūt sovietmetis šią šventę šiek tiek sugadino, bet piktintis nereikėtų – dovanoti gėles yra gražu. Tačiau jas dovanojant reikėtų pagalvoti ir prisiminti pačias šios dienos ištakas“ – sako televizijos kanalo Delfi TV prodiuserė, laidų vedėja Kristina Ciparytė.

Sveikinti ar nesveikinti?

„Prisimenu, vaikystėje man labai patikdavo, kuomet tėtis šios dienos proga gėlių padovanodavo ne tik mamai, bet ir man, mažai mergaitei. Manau, kad šiais laikais moters diena simbolizuoja moterų emancipaciją ir naujas galimybes, kai nebereikia laukti, kol kiti pasveikins ar padovanos gėlių, save nudžiuginti galime ir pačios. Tačiau visuomet smagu, kuomet pasveikina ir kiti“ – sako „Delfi rytas“ laidos vedėja Dalia Vaitkutė-Šiaulienė.

Ar sveikinti savo mylimas moteris kovo 8-osios dienos proga, kiekvieno asmeninis pasirinkimas. Tačiau kaip vyrai turėtų elgtis, pavyzdžiui, darbiniame kolektyve, kuriame gausu moterų? Etiketo specialistas Giedrius Drukteinis siūlo nepersistengti: „Žinoma, pasveikinti visuomet geriau, nei nepasveikinti. Tačiau persistengti nereikėtų, mat ten, kur prasideda pastangos, prasideda ir nesusipratimai. Nebūtina dovanoti gėlių, galima pasveikinti tiesiog žodžiu“.

Kristina Ciparytė, Dalia Vaitkutė Šiaulienė

Dovanodami gėles atkreipkite dėmesį į jų reikšmę

„Gėlės visuomet suteikia moterims laimės, tad jeigu norite moteris nudžiuginti kovo 8-osios dienos proga, dovanokite gėles, – pataria Klaipėdos valstybinės kolegijos dėstytoja, gėlių etiketo žinovė Jūratė Leonavičienė. – Tulpės yra Tarptautinės moters dienos simbolis visame pasaulyje. Galite dovanoti visų spalvų tulpes, tačiau atkreipkite dėmesį į jų reikšmę: raudonos simbolizuoja meilę, rausvos – prasidedančius romantiškus jausmus, baltos – tyrumą, nuoširdumą ir pagarbą. Nors įprasta manyti, kad geltonos gėlės simbolizuoja išsiskyrimą, tai tėra prietaras. Nebijokite dovanoti geltonų tulpių, nes iš tiesų jos yra džiaugsmo, gyvenimiškos energijos, laimės ir gerovės linkėjimo simbolis“.

Anot gėlių etiketo specialistės, sveikinant mamas ar močiutes, galima joms dovanoti frezijas – dėkingumą išreiškiančias gėles, kuriomis galima paįvairinti ir į tulpių puokštę. Mamoms, močiutėms ir kitoms vyresnio amžiaus moterims taip pat galima dovanoti vazonėliuose sodintas gėles, kurios simbolizuoja giminišką ryšį, tarsi sako, kad jūs, kaip ir gėlė, įleidote šaknis šių moterų širdyje. Tiesa, pagal protokolinius reikalavimus vazoninės gėlės dovanojamos tik tuomet, kai žinoma, kad dovanos gavėjas tokias gėles mėgsta.

Rožes tinkamiausia dovanoti mylimai moteriai. Vienas raudonos rožės žiedas slepia žinutę „Tu esi mano vienintelė“. O kiek neįprasti mėlyni gėlių atspalviai simbolizuoja vyro ištikimybę bei patikimumą. Jei domitės „gėlių kalba“, jausmus galite išreikšti savo rankomis sukurdami puokštę iš skirtingų gėlių ir spalvų. Jei norite, prie puokštės pridėkite raštelį, kuriame bus paaiškintos gėlių ir spalvų reikšmės.

Dovanojant gėles moterims, gėlių etiketo specialistė siūlo atkreipti dėmesį ir gėlių skaičių: trys žiedai išreiškia pagarbą, penki – pripažinimą, septyni žiedai simbolizuoja meilę, o vienuolika žiedų – neslepiamą aistrą. Jei dovanojamų žiedų yra daugiau nei dvylika, reikia paisyti vieno reikalavimo – bendras gėlių skaičius turi dalintis iš šešių.

„Nėra griežtų protokolinių reikalavimų, kam ir kokias gėles reikėtų dovanoti. Gėlės yra tinkama dovana visiems ir visomis progomis. Svarbiausia prisiminti, kad teikiant gėles jas turėtumėte išvynioti iš nepermatomo popieriaus, teikti žiedais į viršų. Jei gėlės siunčiamos į namus, jų spalvas rekomenduojama derinti atsižvelgiant į namų aplinką“ – pataria Jūratė Leonavičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)