– Sakykite, į kokius klausimus pirmiausia turėtume sau atsakyti, prieš rinkdamosi pudrą?

Pirma: kokia pudra man bus tinkama, antra: kokius poreikius noriu, kad ji patenkintų. Ar jūsų oda lygi, šviesi, blanki ir norite suteikti gaivumo, ryškesnės spalvos? Ar norite užmaskuoti trūkumus, nes turite pigmentinių dėmių ar spuogų? Taip pat turite išsiaiškinti savo veido odos tipą.

– Kokios yra pudros funkcijos?

– Maskavimas, padengimas, gali būti apsauga nuo šalčio žiemos metu ir apsauga nuo saulės – vasarą.

– Koks SPF skaičius turi būti, kad nereikėtų papildomai tepti veido kremu nuo saulės?

– Priklauso nuo oro ir nuo šalies, kurioje esama. Tarkime, keliaujant po Aziją, abejoju, ar padės 10-15 SPF, 35 jau gali būti pakankamas, jei žmogus nėra labai šviesios odos, tai yra, nėra pirmo ar antro tipo. Baltaodžių oda yra skirstoma į keturis tipus – 1 ir 2 labai dažnai pasitaiko mūsų kraštuose. Mums reikia daug didesnės apsaugos nei, tarkime, italams, kurie įpratę prie saulės. Jų tipas yra 3-4. Odos tipą galima nustatyti ir taip: jei pabuvę ant saulės, jūs iškart raudonuojate, apsaugos reikės didesnės, jei įdegate iškart rusvai, reikės mažesnės.

– Kaip išsirinkti pudrą, atsižvelgiant į savo veido odos tipą: sausa, mišri, riebi?

– Dažniausiai, ant pudros būna pažymėta, kokiai odai ji skirta. Pavyzdžiui, jei jūsų oda yra mišri ar riebi (išsiplėtusios ir užsikimšusios poros T zonoje), reikėtų rinktis pudrą, pažymėtą ženkliuku „Non Comedogenic“. Tokia pudra neskatina susidaryti komedonų (juodų spuogelių) ir neužkemša porų. Sausai odai, kuri linkusi pleiskanoti, rinkitės pudrą, ant kurios parašyta „Hydrating“ (drėkinanti), pažiūrėkite į sudėti, ar yra priedų: hialurono, glicerino.

Jei nežinote savo odos tipo, jį lengva nusistatyti. Nusiprauskite ryte veidą, nusausinkite ir palaukite 5 minutes. Jei veidą tempia, vadinasi, jūsų oda sausa, jei matote kokius nors paraudimus – dar ir jautri, jei ne – riebi arba mišri. Būna tokių atvejų, kad odos tipas nėra vienas, bet reikia rinktis ne pagal T zoną, o pagal visą veidą. T zoną galima labai gražiai užmaskuoti biria pudra.

Kosmetologė Nora Kiela/ www.groziopaslaugos.lt nuotr.

– Ar biri pudra atlieka tik skystos pudros užtvirtinimo funkciją ar ir dar kokią nors?

– Makiaže yra tokia taisyklė – jei norime ilgalaikio efekto, visus šlapius produktus užtvirtiname sausais. Biri pudra atlieka užtvirtinimo vaidmenį, tam tikroms zonoms suteikia matiškumo.

– Bet sausos pudros naudoti vietoj skystos nerekomenduotumėte?

– Nerekomenduoju, nes tai galima daryti tik labai išskirtinais atvejais. Jei veido oda neturi nei jokių paraudimų, nei bėrimų, yra riebi ir yra vasara, galima pasipudruoti tik sausa pudra, kad ne taip riebaluotųsi oda, bet tai tinka labai mažai kam.

– Birių pudrų yra įvairių atspalvių: rausvo, žalsvo. Kam tokie produktai skirti?

– Tai yra maskuokliai. Šios pudros nėra nei skystos, nei birios, jos yra supresuotos konsistencijos ir naudojamos tam, kad būtų galima užmaskuoti veido odos defektus, pavyzdžiui, pamėlusius paakius, raudonas dėmes. Kokio atspalvio pasirinkti, priklauso nuo norimo rezultato. Taisyklė yra viena: spalvų rate yra septynios pagrindinės spalvos, rinktis reikia priešingą spalvą tai, kurią norime paslėpti. Pavyzdžiui, jei jūsų pamėlę paakiai, tam, kad juos užmaskuotumėte, naudokite priešais esančią spalvą – raudoną, rožinę, oranžinę. Toks kontrasto principas galioja ir akių makiažui. Jei moteris – mėlynakė, jokiu būdu nedažysime jos su žydrais šešėliai, nes jie kontrastuos ir sintetinis dažas visada atrodys ryškiau nei natūrali akių spalva. Todėl dažome šiltais rusvais atspalviai, galime pažaisti truputį su raudonais, violetiniais. Tokiu būdu mėlynos akys bus dar mėlynesnės. Maskavimui galioja tas pats.

Šią maskavimo priemonę tepame po drėkinančio kremo ir prieš pudrą. Maskuoklio reikia naudoti ypač mažai ir patariu tepti ne teptukais, o pirštų pagalvėlėmis. Nuo mūsų kūno sklinda šiluma ir priemonė truputį suskystėja, nėra tokia koncentruota ir tiršta.

– Dar yra mineralinė pudra, kuri dažnai traktuojama kaip panacėja. Kas tai yra?

– Mineralinė pudra yra vienintelė pudra, kurią galima biriame pavidale tepti be skystos pudros. Tiesa ta, kad dabar jų yra labai daug išleista ir reikia labai atidžiai perskaityti sudėtį. Kuo trumpesnis sudedamųjų dalių sąrašas, tuo ji bus kokybiškesnė, tuo daugiau joje mineralinių medžiagų. Nes dabar galima rasti ir skystų mineralinių pudrų, bet mineralų jose yra vos keli procentai.

– Kaip pasirinkti atspalvį, kai dabar visos kosmetikos parduotuvės uždarytos ir negalima išbandyti ant odos?

– Pačiam savo odos toną nustatyti yra labai sudėtinga. Vien tik šviesios odos atspalvių yra apie 36. Jūs galite vadovautis pagal atspalvius, kuriuos naudojote anksčiau. Kitas variantas kiek inovatyvus, bet galite pabandyti. Jei naudojate Photoshop programėlę, nusifotografuokite prie dienos šviesos, įsikelkite į ją savo nuotrauką, nuveskite rutuliuką ant savo veido ir ten nurodys, kokia yra spalva. Pagal tai galite tiksliai nusistatyti, koks jūsų odos atspalvis.

– O žiemą ir vasarą rinktis vienodą atspalvį?

– Ne. Jei žiemą nevažiuojame į šiltus kraštus, o šiais metais, matyt, mažai kas važiavo, mes būname net ir dviem tonais šviesesni. Todėl reikėtų į tai atkreipti dėmesį.

– Dar yra pudros su Antiage funkcija, kada reikėtų ją rinktis?

– Jei jūsų oda sausa, turite daug smulkių raukšlelių, bet nėra spuogų ir neužsikemša poros, patariu ją naudoti. Jos dažniausiai savo sudėtyje turi hialurono, dėl ko odą stipriau drėkina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)