– Kartais dietologai turi būti ir geri psichologai, kad sustatytų viską į vietas mūsų galvoje. Kaip teisingai įsivertinti, kad man tikrai reikia dietos?

– Kartais galiu pasakyti, kad tikrai žinau, ką mąsto moterys. Dažniausiai ne maistas yra kaltas dėl antsvorio ir priaugtų kilogramų. Dažnai yra kaltos aplinkybės, kurios mus priveda prie maisto suvartojimo. Ir kol mes neišnagrinėsime klaustukų, kodėl aš suvalgiau tam tikrą produktą, kas tai lėmė, kokia buvo to priežastis ar tai lemia stresas, aplinkiniai žmonės, o galbūt priežastis yra kažkur giliau, gal net vaikystėje, paauglystėje. Kol žmonės to neatras savyje, dažnai jiems nepavyks pasiekti tikslo, kurį jie yra užsibrėžę.

– Sakėte, kad šiais laikais labai sunku maitintis sveikai. Kodėl?

– Tikriausiai dėl maisto pasiūlos ir mus supančių produktų bei aplinkybių. Ne kiekvienas žmogus sugeba maitintis tik namuose pagamintu maistu. Svarbiausia, ką reikia išmokti: visi mes mokame laikytis dietų, lietuviai yra tokie, kad mušk nemušęs mes vistiek atsitiesim. Žmogus turi išmokti laviruoti kiekvienoj aplinkoje, laikantis savo bazinių taisyklių besilaikant dietos. Ir kavinėse galima pavalgyti sveikai, kol tu žinai, ką tu valgai, gali atpažinti, kaip patiekalas pagamintas, ir kokie produktai jame buvo. Kai mes perprasim dalyką, kad pvz.: bulvių košėje yra ne tik bulvės, bet galbūt ir pienas, sviestas ar grietinėlė, tada mums bus žymiai lengviau maitintis ir už namų ribų, neturint savo maisto dėžutės. Tai labai svarbu, nes tai praplės mums komforto zoną ir neleis užsidaryti namuose, vengti švenčių. Nes toks vengimas gali sukelti stresą ir privesti prie nesėkmės besilaikant dietų.

– Kas metant svorį yra svarbiau? Mityba ar fizinis aktyvumas?

– Aš manau, kad nei vieno, nei kito nereikėtų iškelti aukščiau, geriausia juos prilyginti vienas prie vieno. Abu dalykai yra svarbūs – ypatingai šiais laikais, kai maisto pasiūla yra labai didelė. Daugelis dirba sėdimą darbą ir fizinė veikla yra tas inkaras, kuris neleidžia numesti svorio. Patarimas numeris vienas: prisimenant, kad turime atrasti tai, kas tinka mums, nepamiršti ir apie kitus aspektus, kurie prives prie sekmės laikantis dietos. Aplinkos kontrolė, streso kontrolė ir fizinis aktyvumas. Neužtenka pasivaikščioti du kartus per dieną, pavedžioti šunį, ir sakyti, kad mes pasportavom. Turi būti daugiau jėgų į tai įdėta, turime skirti tam laiko. Svarbiausias yra balansas tarp, ko aš noriu, ir ko mano kūnas nori. Tai du skirtingi dalykai, bet mes juos abu privalome laikyti lygybėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)