1. Neišspręsti konfliktai

Kartais būna klausimų, dėl kurių pora ginčijasi milijoną kartų, bet vis tiek jų neišsprendžia. Nors nesutarti dėl vieno ar kito dalyko yra normalu, santykių ekspertė Susan Winter leidiniui „Woman`s Day“ sakė, kad „nuolat tebesitęsiantys konfliktai, kurių metu niekada nepavyksta rasti kompromiso, skatina ilgalaikį priešiškumą, kuris pražudo bet kokią meilę“.

2. Nuolatinė dėmesio stoka

Rutina arba įpročiu tapę santykiai yra dažna problema, su kuria susiduria ilgą laiką kartu gyvenančios poros. Tai reiškia, kad poros gyvenime pradeda trūkti spontaniškumo ir nuotykių. Kai taip nutinka, „labai lengva liautis dėjus pastangas ir pradėti žiūrėti į savo partnerį kaip į garantuotą dalyką, – pažymi S. Winter. – Niekam nepatinka tenkintis antraeiliu vaidmeniu, ir kraštutinė tokio elgesio išraiška pasireiškia tuomet, kai partneris nuolat nesulaukia jokio dėmesio“.

3. Aktyvios priklausomybės

Nors priklausomybė yra liga, kurią labai sunku kontroliuoti, ji gali pražudyti poros santykius. „Partneriai, kurie kenčia nuo priklausomybių, sukuria chaotišką ir nestabilią aplinką, – teigia S. Winter. – Jie yra emociškai neprognozuojami, nes jų gyvenimas priklauso nuo pakilimų ir nuosmukių tenkinant savo priklausomybę“.

4. Gyvenimą pakeitę potyriai

Kai žmogus patiria gyvenimą keičiančių patirčių, pavyzdžiui, sunkiai suserga, netenka artimo žmogaus ar praranda darbą, jis pradeda kitaip žiūrėti į gyvenimą ir kitaip vertinti dalykus, kurių kadaise troško. Po tokių patirčių „jis gali suvokti, kad jo ir jo partnerio prioritetai yra visiškai skirtingi, ir kad jis likusį gyvenimą nori nugyventi kitaip“, teigė naujos knygos „Detox Your Thoughts“ autorė, mokslų daktarė Andrea Bonior.

5. Išdavystė

Nepaisant to, kiek laiko trunka poros santykiai, vienas ar kitas poelgis, privertęs partnerį pasijausti išduotu, gali būti pražūtingas. „Tokie dalykai kaip finansinė apgaulė ar seksualinė neištikimybė gali išskirti porą net po dešimtmečių“, – sakė A. Bonior.

6. Erdvės stoka augimui

Porų santykiai klostosi įvairiai. Vieni žmonės, gyvendami kartu, gali individualiai augti ir tobulėti. Kitiems to padaryti neišeina. Pastaruoju atveju „noras atsiduoti naujiems pomėgiams ir interesams išauga tiek, jog sunaikina emocinį intymumą, pažymi A. Bonior. „Žmonės nebegyvena prasmingo bendro gyvenimo, nors fiziškai ir būna kartu“, – teigė ji. Ši problema kartais išryškėja tuomet, kai vaikai palieka šeimos lizdą: pora staiga suvokia, kad be vaikų jų niekas daugiau nesiejo.

7. Vertybių konfliktas

Kažkuriuo ilgalaikių santykių momentu galite pastebėti, kad jūs ir jūsų partneris atsidūrėte kryžkelėje. Jūs vertinate vienus dalykus, o jis – kitus. Tačiau ne visiems tai pavyksta suprasti. „Su amžiumi mes pradedame aiškiau suvokti, kokios yra mūsų vertybės, ir mes vis mažiau trokštame gyventi ne pagal jas“, – sakė Los Andžele dirbanti terapeutė, daktarė Lauren Cook. Žmonės ilgainiui keičiasi, ir gali būti, kad jūs ir jūsų partneris pasikeitėte pernelyg stipriai, kad tiktumėte vienas kitam, kaip anksčiau.

8. Dingę „pasimatymai“

Veikiausiai girdėjote, kad į „pasimatymus“ reikia eiti net tuomet, kai jau ne vienerius metus gyvenate kartu. Žmonės pripranta vienas prie kito ir nebesileidžia į jaudinančius potyrius. Jei nutraukiate pasimatymus, „žmogaus smegenis užvaldo monotonija, ir santykiai pradeda stagnuoti, ypač jei tai trunka jau daug metų“, pažymi L. Cook. Štai kodėl pasimatymus reikėtų tęsti ir toliau.

9. Fizinių prisilietimų ir intymumo stoka

Seksas yra labai svarbi poros santykių dalis. Tačiau tai nėra vienintelis būdas pajusti fizinį intymumą. „Jį sudaro tokie trumpi momentai kaip atsisveikinimo bučkis, susikabinimas rankomis ar pasikutenimas ant sofos, – teigia L. Cook. – Kai pora pamiršta fizinius prisilietimus, jos gyvenimas pradeda panašėti į kambariokų, o ne poros, gyvenimą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (97)