1. Vyrai labiau engia savo organizmą

Vienas iš vyrų gyvenimo trukmę neigiamai veikiančių veiksnių – rūkymas. Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) skelbiamais duomenimis, vyrą su cigarete lūpų kampytyje pavyksta pamatyti dažniau nei moterį, tiksliau – rūkančių vyrų dalis sudaro net 40 proc. viso jų kontingento, o moterų – tik 9 proc. Tas pats pasakyti ir apie alkoholį: vyrai juo piktnaudžiauja dažniau nei moterys.

Mokslininkai teigia, kad dėl šių žalingų įpročių vyrams kyla didesnė rizika susirgti lėtine obstrukcine plaučių liga (LOPL), plaučių vėžiu, vainikinės arterijos liga, patirti virškinimo problemų ir kepenų funkcijos sutrikimų.

Tyrimas taip pat įrodyta, kad, palyginti su moterimis, vyrams dažniau išsivysto diabetas ir pasireiškia tokios jo komplikacijos kaip diabetinė nefropatija ir vadinamoji diabetinė pėda.

2. Moterys patiria teigiamą estrogeno poveikį

Mokslininkai išsiaiškino, kad testosteronas gali stimuliuoti prostatos liauką ir didinti prostatos vėžio riziką. Tyrimais įrodyta ir tai, kad reprodukcinę funkciją jaunyvame amžiuje gerinantis testosteronas ilgainiui padaro neigiamą įtaką gyvenimo trukmei.

O štai estrogenas ne tik palaiko tinkamą moteriškų lytinių organų būklę, bet ir gerina kraujo krešėjimą, didina gerojo cholesterolio lygį bei palaiko virškinamojo trakto funkciją.

Estrogenas pasižymi ir antioksidacinėmis savybėmis, taigi, padeda pavėlinti su amžiumi prasidedantį odoje esančio kolageno mažėjimo procesą.

Mokslininkai mano, kad dėl apsauginių estrogeno savybių premenopauziniu laikotarpiu tikimybė susirgti vainikinės arterijos liga yra mažesnė, palyginti su vyrams ir menopauzės sulaukusioms moterims kylančia šios ligos rizika.

3. Mergaitės nuo pat gimimo yra sveikesnės nei berniukai

Kai kurie mokslininkai įsitikinę, kad moteriškos lyties kūdikiai nuo pat gimimo yra sveikesni, stipresni ir ištvermingesni negu naujagimiai berniukai.

Joy Lawn, vadovaujanti Londone veikiančiam Motinos ir vaiko sveikatos centrui, yra pasakiusi, kad, remiantis statistika, į neonatologijos skyrių patekusiam naujagimiui berniukui kylanti mirties rizika yra didesnė, palyginti su mirties grėsme naujagimei mergaitei.

Tokią padėtį, esą, lemia papildoma X chromosoma, esanti moterų DNR.

Žmogaus DNR yra ne mažiau kaip dvi jo lytį lemiančios chromosomos: moterų atveju – XX, o vyrų – XY.

Visiškai neseniai buvo atliktas eksperimentas su dviem pelių grupėmis: vieną sudarė natūralios prigimtis vyriškos ir moteriškos lyčių gyvūnai (turintys XY ir XX chromosomas), o kitą – XX chromosomas ir sėklides bei XY chromosomas ir kiaušides turinčios pelės. Tyrimui vadovavusi neurologė Dena Dubal nustatė, kad dvi X chromosomas turinčios pelės pergyveno visas likusias, tačiau ilgesne gyvenimo trukme pasižymėjo ir tos pelės, kurios turėjo sėklides ir XX chromosomas. Poveikis gyvenimo trukmei buvo nustatytas po 21 mėnesio, t. y. normaliai pelių gyvenimo trukmei prilygstančio laikotarpio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)