Neseniai sūnus parodė internete sklandantį juokelį – knygą, kuri vadinasi „Seksas po 50-ties“, bet atsivertęs randi vien baltus tuščius puslapius... Juokinga, bet ar tai tiesa?

Aš tikiu ir netgi žinau, kad seksas po 50-ties ne tik egzistuoja, bet ir gali būti visiškai neblogas. Vis dėlto neigti, kad tam tikrų pavojų su amžiumi iškyla, būtų trumparegiška. Plastinėmis operacijomis ar tobulai treniruotu kūnu gal ir galima apgauti save ar priešingą lytį, bet gamtos neapgausite. Jai nė motais, kad iš nugaros esate panaši į studentę, o jūsų gyvenimo partneris vis dar mūvi plėšytus džinsus. Atsidūrę lovoje, tampate nuogi ne tik vienas prieš kitą, bet ir prieš realybę. O ji – gana negailestinga. Hamburgo klinikos „Vyrų sveikatos institutas“ vadovas Frankas Sommeris, apklausęs 10 tūkst. vyrų, nustatė, kad šiuolaikinių vyrų geismas ir intymus gyvenimas yra gerokai vangesnis nei prieš 30 metų. Anuomet 41-50 metų vyrai per mėnesį vidutiniškai mylėdavosi 6-10 kartų, o dabar pasitenkina vos 2-3 kartais. O sulaukę 51-60 metų, mylisi vos vieną ar du kartus.

Vieni nori, bet negali, kitos gali, bet nenori

„Teoriškai žmogus gali būti seksualiai aktyvus visą savo gyvenimą, bet pasiekęs amžiaus vidurį jis jau pradeda susidurti su pirmosiomis problemomis, – sako psichoterapeutas Andrius Kaluginas, ne vienai porai padėjęs spręsti intymias problemas ir parašęs šia tema knygą „Complexus Amoris“. –Vyrus labiau pakerta fiziologinės priežastys, jie praranda galimybes, o moterys dažniau praranda susidomėjimą, jų nenoro mylėtis priežastys yra psichologinės. Kitaip tariant, moterys gali ilgiau, bet nori mažiau, vyrai – atvirkščiai.“

Andrius Kaluginas

Prasidėjus menopauzei, moterys neretai pradeda jaustis negražios, seksualiai nepatrauklios, ima abejoti savo moteriškumu. Jei vyrui dingsta erekcija, dažna ima kaltinti save. Vyrų potenciją labai veikia ne tik fiziologinės priežastys, bet ir profesinės nesėkmės bei pinigų trūkumas. Čia beveik uždaras ratas. Kuo vyras jaučiasi vyriškesnis, stipresnis ir daugiau pasiekęs, tuo geresnė erekcija. O kuo geresnė erekcija, tuo jis jaučiasi vyriškesnis, stipresnis ir daugiau pasiekęs. Mat už visus šiuos jausmus atsakingas tas pats hormonas – testosteronas. Jei vyras ima snūduriuoti žiūrėdamas televizorių, tingi ką nors veikti, tai rodo, kad testosterono turi ne itin daug. Taigi ir lovoje stebuklų tikėtis neverta.

Tokio vyro nereikėtų kamšyti pagalvėlėmis ir maitinti šilta sriuba su kotletais. Priešingai, geriausia būtų gerai įspirti jam į sėdimąją, kad bent kiek pajudėtų. Mat su testosterono gamyba labai susijęs streso hormonu vadinamas adrenalinas. Jis gaminasi sportuojant. Jo reikia, kad įveiktume iššūkius. Vyrai privalo jų turėti, todėl nebūkime motinėlės, apsaugančios juos nuo visų pavojų. Komforto sąlygomis vyrai nugeibsta kaip perlaistyti ir pertręšti augalai.

Ne viskas tik blogėja

Blogiausia, ką galite padaryti, susidūrę su pirmosiomis problemomis, – išvis nustoti mylėtis, nes jei sumanysite šią veiklą atnaujinti po kokių 5-erių metų, gali ir nepavykti. Panašūs dėsniai galioja visur. Tarkim, visiškai nustojus augalą laistyti, po poros savaičių nė keli kibirai vandens jo neatgaivins. Taip pat sunku būna užvesti pusmetį ar ilgiau nevažinėjusį automobilį. Kad lytinis aktas būtų sėkmingas, organizme turi nuolat gamintis testosterono, funkcionuoti lytinių organų kraujagyslės, nugaros smegenyse esantys erekcijos ir ejakuliacijos centrai.

Reguliariai mylėtis naudinga ir moterims. Pasak psichoterapeuto Andriaus Kalugino, Kauno klinikose atlikti tyrimai atskleidė, kad moterys, iki menopauzės turėjusios aktyvų lytinį gyvenimą, juo kur kas labiau mėgaujasi ir po menopauzės. „Neleiskite aistros ugniai užgesti, ir nereikės vargti bandant ją iš naujo užkurti“, – sako jis.

Tyrimai rodo, kad išsaugoti visaverčius lytinius santykius lengviau sekasi ilgai kartu gyvenančioms darnioms poroms. Jų seksualinis gyvenimas primena įsibėgėjusį traukinį – ilgą laiką jis rieda tiesiog iš inercijos. Jei jaunystėje vyrui netrūko kantrybės ir švelnumo, bandant įvesti savo jauną žmoną į jaudinantį sekso pasaulį, atėjus brandai, moteris atsilygina tokia pat kantrybe ir švelnumu. Ir monotonišku virtęs seksualinis peizažas su amžiumi gali netgi įgyti naujų spalvų.

Mat ne viskas tik blogėja. Kai kurie dalykai (nors ir sunku tuo patikėti) gerėja. Visų pirma po menopauzės nebereikia saugotis nėštumo, tai moterims padeda labiau atsipalaiduoti. Be to, iš namų paprastai jau būna išėję vaikai, tad galima mylėtis drąsiai ir garsiai, be baimės būti užkluptiems ar išgirstiems. Vyresnio amžiaus vyrai labiau linkę mėgautis glamonėmis, tad lytinis aktas tampa ilgesnis, atsiranda noro ir laiko labiau rafinuotesniems žaidimams.

Vyresnių žmonių seksas.

Taikomosios sveikatos dėstytoja iš Indianos universiteto dr. Debby Herbenick teigia, kad su amžiumi didėja ir moterų gebėjimas patirti orgazmą. „Į klausimą, ar pastarųjų seksualinių santykių metu patyrė orgazmą, teigiamai atsakė 61 proc. moterų nuo 18 iki 24 metų, 65 proc. tų, kurioms virš 30-ties, ir apie 70 proc. sulaukusių 40–50 metų moterų“, – sako ji.

Nenustokime žaisti

Tiesa, ilgai kartu gyvenančios poros dažniau nei kitos susiduria su rutinos problema. Kai atmintinai žinai, kaip prasidės glamonės ir kuo jos baigsis, dingsta aistrai būtinas netikėtumo efektas. Jei pastebite, kad pradėjus mylėtis jūsų mintys ima klysti link nebaigtos ataskaitos ar agurkų marinavimo, akivaizdu, kad atėjo laikas išbandyti šį tą naujo.

Tai gali būti vietos pakeitimas. Miškas, kopos, galinė mašinos sėdynė, viešbučio kambarys, privati pirtelė – tiks bet kas, kas privers jus ištrūkti iš pernelyg patogios miegamojo lovos ir pasijusti ne nuobodžiais sutuoktiniais, o tinkamos progos tykančiais meilužiais.

Naujumo prieskonio suteikia persirenginėjimo žaidimai. Nebūtina išsyk pirkti odinio korseto ir botago, ypač jei nesate nusiteikę vaidinti šio vaidmens iki galo. Tačiau tokie nekalti drabužėliai kaip seselės chalatas, kambarinės prijuostė, prisegamos kojinės, stiuardesės, mokytojos ar policininkės aprangos detalės akimirksniu įaudrina vyro fantaziją, nes padeda įsivaizduoti jus kaip kitą moterį ir suteikia preliudijai naujų spalvų.

Įvairovės tokiems žaidimams suteikia ir įvairūs sekso žaisliukai. Vien jų pirkimas kartu gali tapti pikantišku, įaistrinančiu nuotykiu. Lietuvoje sekso reikmenų parduotuvės daugeliui vis dar yra tabu, tačiau lankydamasi Amsterdame pastebėjau išties nemažai brandaus amžiaus, inteligentiškų porų, naršančių po tokias parduotuvėles ir dalykiškai aptarinėjančių vibratorių, rutuliukų, kaiščių, žnybtukų ir kitokių žaisliukų funkcijas, kokybę bei galimybes su pardavėjais taip ramiai, tarsi kalbėtų apie kokį nors virtuvės kombainą.

Pradėti žaidimus galima ir nuo paprastesnių detalių – plunksninio kuteklio, juodo akių raiščio ar pliušinių antrankių. Blogiausiu atveju pastaruosius gali pakeisti paprasčiausias kaklaraištis ar šilkinė skarelė. Užrišus akis ir surišus rankas net įprastos glamonės nustebins netikėtumu, o bejėgiškumo arba absoliučios galios pojūtis pažadins geismą.

Kaip porai išsaugoti intymumą brandžiame amžiuje?

Pataria psichoterapeutas Andrius Kaluginas.

1. Kalbėkitės. „Nuoširdus, atviras pokalbis padės suprasti ir natūraliai priimti tai, kas vyksta. Vieną dieną situacija stabilizuosis, o užmegztas emocinis artumas ir pasitikėjimas vienas kitu liks.“

2. Lieskite vienas kitą. „Prisiglauskite, apsikabinkite, paglostykite vienas kitą, padarykite masažą. Tai padeda iš naujo pamilti tegul ir besikeičiantį, bet vis tiek brangų partnerio ir savo kūną.“

3. Rūpinkitės savo išvaizda. „Sportuokite, kontroliuokite kūno svorį, dažniau nueikite į grožio saloną, prižiūrėkite plaukus ir odą.“

4. Susiraskite naujos, bendros veiklos. „Turistiniai žygiai, pasivažinėjimas dviračiais, šokių pamokos, kelionės – tai suteikia naujumo skonį ir sugrąžina seksualinį susidomėjimą.“

Knyga „Man 50. Ir aš dar gyva“

Peržengusios 50 metų ribą, moterys priverstos spręsti išties globalias dilemas. Senti oriai ar pasigražinti botulinu? Nerti į naują veiklą ar kantriai laukti pensijos pabodusiame darbe? Toliau nuobodžiauti su savo sutuoktiniu ar pasinaudoti paskutiniu šansu susirasti ką nors geresnio? Atsakymų į šiuos ir daugybę kitų klausimų knygoje „Man 50. Ir aš dar gyva” ieško autorė Virginija Rimkuvienė, keturios jos knygos herojės ir įvairių sričių specialistai: gydytojai, psichologai, sporto treneriai, karjeros konsultantai, stilistai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (158)