Dažniausiai moterys dalijasi savo pasakojimais ir nuotraukomis po netinkamai atliktų hialurono ir botulino injekcijų procedūrų. Vaizdai kartais iš tiesų pribloškia, todėl gali išgąsdinti ir atbaidyti moteris nuo tokios procedūros, net jei prieš tai apie ją svajojo, rašoma pranešime spaudai.

Vis dėlto botulino ir hialurono injekcijas galima palyginti su bet kuria medicinos paslauga, kad ir dantų taisymu. Teoriškai pasižiūrėjus Youtube galime bandyti taisyti ir dantis, bet paklauskite savęs, ar patikėtumėt savo dantų priežiūrą žmogui, kuris išmoko juos taisyti lankydamas kursus, arba žiūrėdamas video? Tai kodėl tada taip dažnai patikime savo veidą bet kam, kas moka gražiai prisistatyti reklaminiuose socialinių tinklų įrašuose?

Plastikos chirurgas Kęstutis Maslauskas sutiko pasidalinti pasakojimu, kas gali nutikti, kai injekcijas daro ne profesionalas, o tiesiog šiek tiek Youtube ar kursuose pasimokęs asmuo.

– Gydytojau, ar dažnai tenka susidurti su netinkamai atliktu savamokslių darbu, kai botulinas arba hialuronas sušvirkščiamas netaisyklingai?

– Negaliu pasakyti, kad dažnai, tikrai ne dažnai, vis dėl to tai nėra toks nekaltas dalykas, kaip per pastaruosius keletą metų galėjo pasirodyti, kai skelbimų apie atliekamas ypač hialurono procedūras tiesiog mirgėte mirgėjo socialiniuose tinkluose. Vieną, kitą ar net eilę kartų hialurono injekcijos gali būti atliktos be problemų, todėl po kiek laiko toks nepatyręs šių paslaugų teikėjas atsipalaiduoja ir dar drąsiau jas daro. Vis dėlto, didžiausia problema atsiranda tada, kai reikia suvaldyti komplikacijas. Va čia ir prasideda problemos: žmogus puikiai neišmanantis anatomijos ir fiziologijos susiduria su iššūkiu, kuris jau nebe jo jėgoms. Iš tiesų, kol neįsivaizduoji, kas ten žmogaus veido audiniuose dedasi, kaip išsiraizgęs tas kraujagyslių žemėlapis, ką galima pažeisti – atrodo labai ramu, tačiau kuo daugiau žmogus sužino, tuo ta ramybė mažėja, nes supranti, kokią milžinišką atsakomybę prisiimi leisdamas šias injekcijas.

– O kuo iš principo skiriasi botulino toksinas ir hialurono rūgštis? „Toksinas“ žodis skamba ne kaip, o hialuronas dabar visų dievinamas, netgi kosmetikos pramonėje, ar neužtenka naudoti tik hialuroną?

– Šių dvejų medikamentų naudojimas iš principo skiriasi, jie nepakeičia vienas kito, nes naudojami skirtingose vietose ir skirtingam rezultatui išgauti. Botulino toksinas (nors žodis „toksinas“ gal skamba gąsdinančiai) tikrai nėra pavojingas tokiomis dozėmis, kokiomis jis naudojamas injekcijoms. Botulino toksinas paralyžiuoja tik konkretų raumenį, jis suleidžiamas tikslingai tik tam tikruose taškuose, kad atsipalaidavę mimikos raumenys neleistų formuotis raukšlėms. Taip kartu gaunamas dvigubas rezultatas: esamų raukšlių maskavimas ir prevencija būsimų atsiradimui. Botulino toksinas leidžiamas paprastai 3 srityse: tai vadinamosios pykčio raukšlės, skersinės kaktos raukšlės ir akių kampų raukšlytės. Taip pat botulino toksinas naudojamas ir prakaitavimo mažinimui ir leidžiamas į pažastų, plaštakų, bei pėdų audinius. Tuo tarpu hialurono rūgštis yra natūrali žmogaus odoje esanti rūgštis, kurios su metais mažėja, todėl suleidus šio preparato į odą jis sutraukia vandenį, duoda odai elastingumo, o tuo pačiu veikia ir kaip užpildas, kuriuo galima ne tik maskuoti įvairias raukšles, bet ir kontūruoti veidą: išryškinti žandikaulį, smakrą, ar netgi atlikti nosies korekciją.

– Pakalbėkime tada apie konkrečias komplikacijas, apie tas problemas, kurios gali atsirasti netinkamai suleidus vieną ar kitą preparatą.

– Svarbiausia suprasti, kad visiškai 100 proc. nė vienas nėra apsaugotas nuo komplikacijų, tačiau žmogus, eilę metų studijavęs žmogaus anatomiją žinos, ką daryti atsitikus vienai ar kitai komplikacijai. Konkrečiai hialurono rūgšties injekcijų komplikacijos gali būti įvairios: nuo infekcijų, deformacijų iki kraujagyslių trombozės, kai gali žūti dalis audinių, ar netgi grėsti apakimas.

– Skamba labai baisiai. Papasakokit plačiau apie galimas tokias komplikacijas.

– Hialuronas šiuo metu yra laisvai prieinamas preparatas, kurį galima nusipirkti kiekvienam, todėl kartais šias paslaugas teikiantys asmenys, kurie dėl kvalifikacijos trūkumo negali įsigyti botulino toksino, naudoja hialuroną pykčio raukšlėms mažinti. Vis dėlto – tai labai pavojinga, nes šioje vietoje ypač daug kraujagyslių, kurias galima pažeisti ir taip sukelti trombozę. Dažnesnės komplikacijos būna įvairios infekcijos, atsirandančios dėl nesterilios aplinkos procedūros metu ir panašūs dalykai. Vis dėlto jei jau kalbame apie tuos socialiniuose tinkluose įkeliamus pavyzdžius, kai visa oda atrodo tarsi gumbuota, tai tokios komplikacijos atsiranda dėl elementaraus neišmanymo, kur kokį hialuroną naudoti.

– Ar hialuronas gali būsi skirtingų rūšių ir netinkamas vienai ar kitai procedūrai?

– Tikrai taip: hialurono rūgštis būna skirtingo klampumo, vieni preparatai skystesni, kiti tirštesni. Ypač klampią hialurono rūgštį galima leisti į gilesnius audinius. Kuo arčiau odos paviršiaus darome injekciją, tuo naudojamas hialuronas turėtų būti skystesnis. Visi dėl to skystesnis hialuronas veikia daug trumpiau, todėl galbūt kai kurie grožio specialistai sąmoningai rizikuoja leisdami tirštesnį hialuroną arti paviršiaus vien tam, kad užtikrinti ilgesnį veikimo laiką. Štai tada ir matome tuos baisiuosius atvejus, kai hialuronas sukrenta gumuliukais ir veido oda atrodo tarsi gumbuota. Taip pat yra ir skirtingi hialurono gamintojai – šiandien juo prekiaujama netgi e-bay , todėl natūralu, kad negalima būti garantuotam dėl kiekvieno medikamento kokybės.

– O kaip yra su botulino toksinu? Skamba dar pavojingiau. Ar taip ir yra?

– Nepasakyčiau, gal netgi atvirkščiai – rimčiausios komplikacijos gali nutikti kaip tik hialurono injekcijų metu – turiu omeny kraujagyslių trombozes ir audinių žūtį. Botulinas visgi gali sukelti kitokias problemas: nežinant tiksliai, kur reikia leisti ir nepataikius į reikiamą vietą, gali atsirasti žvairumas, kuris, nors ir nėra amžinas, vis dėlto kamuoja tol, kol baigiasi botulino toksinio veikimas – t.y. 6 – 8 mėn. Taip pat iš dažniau pasitaikančių komplikacijų gali būti antakių nusileidimas žemyn arba voko pakritimas. Taip nutinka tada, kai botulinas pasklinda kiek plačiau ir paralyžiuoja ne tik norimą raumenį , bet ir aplinkinius. Gerai tik tai, kad visos šios komplikacijos laikinos, pasibaigus botulino veikimo laikui jos išnyksta. Vis dėlto botulino toksinas neturi priešnuodžio – t.y. taip vadinamo antidoto, kuris panaikintų jo veikimą anksčiau laiko. Tuo tarpu hialurono užpildų atveju antidotą turime ir galime valdyti atsiradusias deformacijas. Žinoma, kalbant apie injekcijas užpildais, tokiais kaip hialuronas, pavojingiausia yra tada, kai užpildo patenka į akį maitinančią kraujagyslę, tokiu atveju galimas netgi apakimas.

– Gydytojau, skamba iš tiesų labai pavojingai, ar nemanote, kad tai gali išgąsdinti būsimus pacientus?

– Todėl ir sakau, kad kuo daugiau informacijos žinai, tuo labiau įvertini visas rizikas. Aš asmeniškai visada esu už tai, kad būtų suteikta maksimali informacija pacientui ir užtikrintas visapusiškas saugumas. Galų gale daug kas priklauso ir nuo to, kaip pacientas elgiasi po procedūros, ar laikosi visų rekomendacijų. Tik kartu pasikalbėję, aptarę visas smulkmenas galime tikėtis geriausio, lūkesčius atitinkančio rezultato. Taip pat noriu paraginti visus atsakingai rinktis šias procedūras atliksiantį specialistą, pasidomėti jo kvalifikacija, patirtimi, kalbėtis atvirai apie viską kas neramina ar kelia klausimų. Esu įsitikinęs, kad kiekvienas šios srities profesionalas deda visas pastangas komplikacijoms išvengti, valdo visas rizikas ir todėl šiandien turime tik labai retus atvejus, kai viena ar kita procedūra sukėlė kažkokių komplikacijų. Vis dėlto mažiausia ką galite padaryti patys šių komplikacijų prevencijai – tai atsakingai rinktis šią procedūrą atliksiantį specialistą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt