– Papasakokite, kas yra tie Kėgelio partimai?

– Kėgelio pratimų dėka treniruojami dubens dugno raumenys. Dubens dugno raumenys tai toks tarsi raumenų hamakas, ant kurio išsidėstę labai svarbūs vidaus organai: mūsų tiesioji žarna, mūsų gimda ir visi jos priedai, mūsų šlapimo pūslė. Visi jie yra labai svarbūs mūsų kokybiškam gyvenimui. Kėgelio pratimus rekomenduojama daryti visoms, bet kokio amžiaus moterims, išskyrus tam tikras situacijas, kai sergama kokiomis nors ligomis: pavyzdžiui, įvairiais makšties uždegimais. Jei kalbame apie nėštumą, Kėgelio pratimus galima daryti, jei viskas yra gerai. Bet jei yra gresiantis persileidimas, rizikingas nėštumas, gresiantis priešlaikinis gimdymas, žemas placentos prisitvirtinimas arba kai placenta dengia gimdos kaklelį, tuomet geriau susilaikyti. Bet šiaip tai vienas iš didžiausią naudą turinčių pratimų, kuris padeda išspręsti šlapimo nelaikymo problemą ir ne tik.

– Kaip juos taisyklingai atlikti?

– Visų pirma, reikia identifikuoti tuos raumenis ir nesupainioti su sėdmenų raumenimis. Reikia atrasti, kur jie yra. Galima pabandyti juos atrasti taip: pradedame šlapintis ir tada įtempiame raumenis, kad sulaikytume šlapimo srovę. Būtent tai ir yra tie raumenys, kurių mums reikės. Identifikavome, dabar galime treniruoti. Kaip dažnai? Kasdien bent po 2-3 minutes, atliekant bet kokius darbus. Galima ir stovint, ir sėdint, ir gulint, didelio skirtumo nėra. Pratimų yra įvairių. Visada pradedame nuo lengvesnių: įtempiame raumenis, skaičiuojame iki trijų ir atpalaiduojame. Labai svarbu ramiai kvėpuoti, atpalaiduoti veido raumenis, niekas iš aplinkinių neturi pastebėti, kad darote Kėgelio pratimus.

Akušerė Marija Mizgaitienė

– Kokia jų nauda? Ar gali palengvinti gimdymą, ar gali pagerinti intymų gyvenimą?

– Pradėkime nuo intymaus gyvenimo. Šie pratimai tikrai gali jį pagerinti, jei atliekami reguliariai, tai yra, bet 5 dienas per savaitę. Pagerėja kraujotaka makštyje, gali padidėti lytinis potraukis. Ištreniruoti makšties raumenys lytinės sueities metu gali suteikti didesnį malonumą tiek partneriui, tiek pačiai moteriai. Orgazmas gali būti ryškesnis. Jei kalbėsime apie nėštumą, kaip jau minėjau, nėštumo metu galima juos atlikinėti, bet jei pajuntamas diskomfortas, geriau nutraukti. Moksliškai nėra įrodyta, kad moterims, dariusioms Kėgelio pratimus, yra mažesnė plyšimų tikimybė, bet teorinė tokia galimybė gali būti. Bet tikrai nesakau, kad jei darysite, tai neplyšite per gimdymą. Tai būtų melas. Bet vienas privalumų yra tas, kad atsistatymas po gimdymo gali būti lengvesnis, kai dubens raumenys yra ištreniruoti. Labai svarbu Kėgelio pratimus pradėti daryti po gimdymo. Jei nebuvo plyšimų, galima atlikinėti, praėjus ir porai valandų po gimdymo, jei plyšimų buvo – ne anksčiau nei po trijų savaičių. Šie pratimai yra svarbūs ne tik dėl šlapimo nelaikymo, bet ir kitų priežasčių: pavyzdžiui, išmatų nelaikymo, nuolatos nevalingai pasišalinančių dujų, įvairių garsų iš makšties, ypač lytinių santykių metu. Kėgelio pratimai gali padėti to išvengti.

– Ar brandžioms moterims irgi rekomenduotumėte juos atlikti?

– Niekada nebūna per vėlu. Bet jei kalbame apie šlapimo nelaikymą jau gerokai vyresniame amžiuje, situaciją ne visada pavyksta išspręsti Kėgelio pratimais. Labai dažnai to priežastis būna nusileidę mažojo dubens organai. Todėl tenka rinktis chirurginį sprendimo būdą. Bet išbandyti Kėgelio pratimus labai rekomenduoju. Gimdymo priėmimo metu kartais matau, kad užgimus vaikui, moters gimdos kaklelis yra nusileidęs gana žemai – tai požymis, kad gimda ir jos organai smuktelėjo žemyn. Iškart pasakau moterims, kad po gimdymo, kai tik sugis pažeisti audiniai, pradėtų daryti Kėgelio pratimus. Deja, juos daro labai mažas procentas moterų. Bet patikėkite, Kėgelio pratimai gali padaryti stebuklus.

– Per kiek laiko galima tikėtis rezultato?

– Tai labai individualu. Priklauso nuo to, kokia buvo jūsų raumenų būklė iki tol. Jei darys moteris, kuri neturi problemų su šlapimo nelaikymu, gimdžiusi prieš kelis metus ir tiesiog nori sustiprinti lytinį potraukį, pagerinti lytinio gyvenimo kokybę, kartais užtenka ir mėnesio. Kitoms reikia ir kelių mėnesių. Bet šiaip tai yra pratimai, kuriuos reikia atlikinėti visą gyvenimą. Kaip dantų valymas. Tai turi tapti įpročiu. Galima netgi, kol valai dantis dvi minutes, tuo pat metu atlikinėti Kėgelio pratimus.

Akušerė pasidalijo keliais pratimais:

1. Sutraukiame raumenukus ir tuo pat metu lyg kilstelname juos aukštyn.

2. Vienas įtempimas per 1 sekundę, arba lėčiau, pagal savo galimybes, pojūčius ir kvėpavimą. Ir vienas, ir du, ir trys... Po įtempimo seka atpalaidavimas. Labai svarbu visiškai atpalaiduoti raumenukus. Atliekant pratimus, įtempiant ir atpalaiduojant dubens dugno raumenis, kvėpuokite ramiai, veido raumenukai atpalaiduoti. Atliekame 60 įtempimų ir atpalaidavimų. Ilsimės 1 minutę. Kartojame 3 kartus.

3. 10 sekunžių greitai sutraukiame ir atpalaiduojame raumenukus. Greitais judesiais. Tempas toks, kokį galite. Nesulaikome kvėpavimo. Veido raumenukai atpalaiduoti. Ilsimės 10 sekundžių. Kartojame 3 kartus.

4. 5 sekundėms įtempiame dubens dugno raumenis. 5 sekundėms atpalaiduojame. Lėtai. Kartojame 10 kartų.

5. Įtempiame 30 sekundžių, ar tiek kiek pavyks. Atpalaiduojame 30 sekundžių. Kartojame 3 kartus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)