– Papasakokite, kas yra klitoris, žiūrint iš medicininės pusės?

– Tai seksualinio pasitenkinimo organas. Jo funkcija – seksualinis pasitenkinimas ir tai yra labai svarbi funkcija. Klitorį turi visos žinduolių patelės. Jis užtikrina žmonijos ir žinduolių išgyvenimą. Būtent seksualinio pasitenkinimo dėka moterys leidžia, kad būtų apvaisintos. Deja, klitoris apipintas įvairiausiomis mitologinėmis istorijomis. Pavyzdžiui, Rytuose ir Afrikos šalyse dažnai jis yra išpjaunamas, tai vadinama išorinių lytinių organų apipjaustymas arba mutiliacija. Kartu su klitoriu gali būti išpjaunamos ir mažosios lytinės lūpos, ir dalis didžiųjų. Paliekama tik anga šlapintis ir anga, kad galima būtų atlikti lytinį aktą. Moterys apipjaustomos tam, kad nejaustų seksualinio potraukio kitiems vyrams. Tai yra baisu ir siaubinga. Šiandien daugiau nei 200 mln. moterų visame pasaulyje yra apipjaustytos. Be to, reikia pabrėžti, kad tai daroma mergaitėms iki paauglystės ir dažniausiai antisanitarinėmis sąlygomis. Aš, kaip ginekologė, į tai žiūriu neigiamai.

O grįžtant prie tokio romantiško apibūdinimo, tai klitoris būtų raktas moters seksualumui atrakinti. Šį žodį galima išversti iš graikiško žodžio, kas reikštų „kutenti“. Jei kalbėtume apie klitorį kaip organą, reikėtų jį pavadinti taip: tai yra neporinis lytinis organas, kurį turi visos žinduolių patelės ir kurio pagrindinė funkcija – erogeninė zona.

Ingrida Kravčenkienė
Nėra šaltų, frigidiškų moterų, jos tiesiog yra neteisingai stimuliuojamos

– Bet tai, kas yra matoma, tai tik nedidelė jo dalis, tiesa?

– Taip. Klitoris yra už didžiųjų lytinių lūpų sąaugos. Jis turi galvutę, kurios nedidelė dalis yra matoma. Kai moteris lytiškai susijaudina, ji išlenda. Ją dengia, taip vadinamas, kapišonas arba apyvarputė. Įdomu tai, kad anatomija dažniausiai užsiimdavo vyrai, klitorio atradimą bandė savintis daugelis anatomų, vienas jų – Realdo Colombo. Maždaug XVI amžiaus viduryje jis sakėsi atradęs varputę-klitorį. Paskui tai buvo lyg ir nuginčyta, nes kiti irgi buvo padarę tokius atradimus. Tarkime, Kasparas Bartolinas aprašė moterų lytinius organus ir prisipažino, kad net prieš mūsų erą jau buvo žinomas šis organas. Hipokratas jį vadino columella. Persų gydytojas Avicena – albatra virga, kas verčiama kaip kotas. Pažiūrėkite, juk ir vyro varpa liaudyje vadinama kotu.

– Grįžkime prie anatomijos. Iš ko susideda klitoris?

– Kaip jau minėjau, jis turi galvutę ties mažųjų lytinių lūpų suaugimu, ten formuojasi klitorio apyvarpė, kuri uždengia dalį galvutės, kurioje yra labai daug nervinių galūnėlių. Įvairiais skaičiavimais gali būti daugiau nei 8 tūkst. įvairiausių nervinių galūnėllių. Tai reiškia, kad tie kūneliai yra labai jautrūs lietimui, sukimui, trynimui ir visokiam dirginimui. Jei moteris nesusijaudinusi, matosi tik maža galvutės dalis. Jei nori pamatyti klitorį, moterį reikia pasiguldyti į ginekologinės apžiūros pozą, nes jeigu ji stovi ar eina, tikrai nesimatys. Reikia paminėti, kad klitorio galvutė vystėsi iš tų pačių audinių kaip ir varpos galvutė vyrams, todėl tai yra analogiška struktūra. Kapišone (apyvarpėje) yra mažytės liaukos, kurios sudrėkina galvutę ir apsaugo ją. Klitorio galvutė turi pasaitėlį, kuris jungia mažąsias lytines lūpas ir klitorio apatinę galvutės dalį. Kai moteris susijaudina, klitoris sustangrėja. Klitoris turi erekciją. Jis turi kūną, kuris susideda iš dviejų akytkūnių. Tada eina dvi klitorio kojelės, kurios apgaubia makšties prieangį ir vadinasi prieangio stormenys. Todėl jei kabėtume apie tai, kaip vyksta moters susijaudinimas, reikia žinoti, kad galima stimuliuoti klitorį, neliečiant jo galvutės, o tiesiog įvedant varpą į makštį. Klitoris yra pakankami didelis organas, jo galvutė yra nuo pusės centimetro iki centimetro. O pats ilgis viduje gali būti nuo 8 iki 20 centimetrų. Jis atrodo kaip apversta Y raidė. Tos dvi kojelės apgaubia makšties išeigą ir dėl jų stimuliavimo moteris jaučia pasitenkinimą. Faktiškai klitorinį orgazmą patiria visos moterys. Taip kad nėra šaltų, frigidiškų moterų, jos tiesiog yra neteisingai stimuliuojamos.

Vyrams labiausiai užkliūna tai, kad moteris gali patirti seksualinį pasitenkinimą ir orgazmą be vyro pagalbos. Lytinis aktas nebūtinai sukelia moteriai orgazmą, nes jei nestimuliuojamas klitoris ar įvairios zonos, kurios susijusios su klitorio struktūromis, moteris gali ir nejausti orgazmo. Be to, tenka dažnai girdėti, kad vyrai bando savo varpą įkišti kuo giliau, tuo tarpu visas moters jutiminis malonumų rinkinys yra čia, arti – pirmus 5-7 centimetrus nuo įeigos. Orgazmo metu pats gimdos kaklelis priartėja, nereikia jo stimuliuoti tiesiogiai. Kaip tik reikia atsargiai išmokti liesti, turėti kantrybės surasti tą organą ir elgtis švelniai. Tada moteris bus devintame danguje. Vyrams reikia neskubėti, surasti, kur tas malonumų kauburėlis ir švelniai jį stimuliuoti. Beje, įsidėmėkite, kad orgazmo kokybė nepriklauso nuo to, koks jis buvo: klitorinis ar vaginalinis.

– Ar yra moterų, kurioms klitorio stimuliavimas sukelia diskomforto pojūčius?

– Gali taip būti, nes klitorio galvutė yra nepaprastai jautri. Daug kas priklauso nuo anatomijos. Mes visi esame skirtingi. Visuomet reikia atsižvelgti į tai, ką moteris jaučia. Nes ekspertas čia yra ta moteris. Didžioji dauguma moterų jaučia malonius jausmus, bet priklauso ir nuo auklėjimo, gal mergaitė buvo baudžiama už tai, kad ji žaidė su tuo klitoriu. Arba gal vyras pernelyg spaudžia jį. Kai kurios moterys net ir bučinių nemėgsta. Bet bendrai paėmus, klitoris yra tas organas, kuris atneša didžiulius malonumų pojūčius, tik reikia mokėti su juo elgtis.

– Ar kinta jo dydis?

– Kinta stimuliuojant. Kai moteris susijaudina, įvyksta klitorio erekcija, jis padidėja, po kiek laiko jis gali tapti itin jautrus, tada stimuliaciją reikia arba baigti, arba labai sumažinti. Tiesa, jo dydis priklauso ir nuo rasės. Tarkime, juodaodžių klitoriai yra didesni. Kokio dydžio bus klitoris, priklauso nuo vyriškų lytinių hormonų stimuliavimo embriono vystymosi metu. Bet nuo dydžio visiškai nepriklauso moters susijaudinimo jėga.

– Kaip jis vystosi?

– Maždaug 6-8 vaisiaus vystymosi savaitę ima diferencijuotis, kaip ir kas vystysis. Iki tol tiek vyriškas, tiek moteriškas embrionas vystosi analogiškai. Vėliau Y chromosomoje esantys genai ima skirti daugiau vyriškų hormonų. Jų dėka lytinis kauburėlis ima vystytis ir augti, jei yra pakanakamai lytiškų hormonų jis vystosi į varpą, sueina tos dvi puselės, kurios suformuoja sėklides. Moterims iš to paties prado formuojasi lytinės lūpos ir varputė – klitoris. 12-16 embriono savaitę lytiniai organai tampa visiškai išsivystę ir tampa aišku, kas yra kas. Tai yra normalus organas ir pats laikas jį atrasti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (447)