– Nuo pat vaikystės mergaitės pamena tokį reiškinį, kai koks nors berniukas tampo už kasų. Kaip vaikai vertina tokį priešingos lyties veiksmą?

– Mergaitės tampymą už kasų ir supranta, kad jas skriaudžia. Nesvarbu, kad dar kartais suaugusieji netinkamai juokauja, sakydami: jei berniukai skriaudžia mergaites – tampo už kasų, reiškia, kad jie simpatizuoja ar įsimylėjo. Dažnai toks elgesys būdingesnis pradinukams, kai mergaitės yra labiau linkusios bendrauti su mergaitėmis, o berniukai – su berniukais. Tada dažniausiai egzistuoja draugystės pagal lytis ir kovojama prieš kitos lyties atstovus, žinoma, pasitaiko ir išimčių.

– Kokias merginas vėlesniame amžiuje patraukia netinkamai besielgiantys vaikinai?

– Blogiukai vaikinai dažnai patraukia savimi nepasitikinčias merginas, kurioms norisi stipraus, drąsaus ir galinčio apginti, bet kokioje situacijoje vaikino. Dažniausiai tai būna lengvai pasiduodančios kitų įtakai, paklusnios, ramios, labai rūpestingos ir globėjiškos merginos. Savimi pasitikintis, kartais blogai besielgiantis vaikinas, romiai mergaitei yra kaip iššūkis, galimybė būti kitokiai, šansas pabėgti nuo neįdomios kasdienybės. Labai dažnai merginos, kurios įsimyli ir ilgam susieja savo gyvenimus su blogiukais vaikystėje būna patyrusios emocinį šaltumą, abejingumą iš artimiausių žmonių – tėvų.

– Kiek tai lemia santykiai šeimoje/santykiai su tėčiu ar mama/santykiai mamos ir tėčio/o gal santykis tik su mama be tėčio?

– Visos patirtys šeimoje, nutikusios vaikystėje, yra labai svarbios žmogaus gyvenime. Vaikystėje susiformuoja požiūris į save, aplinkinius žmones ir pasaulį. Jei mergaitė vaikystėje patyrė, bent iš vieno tėvo (nesvarbu ar tai tėtis, ar mama) emocinį šaltumą – abejingumą, psichologinį ir/ar fizinį smurtą, o kitas tėvas visa tai matė, bet negynė, o toleravo tokius santykius, labai tikėtina, kad užaugusi mergina ieškos to, kas jai kels panašius jausmus patirtus vaikystėje. Nebent ta maža mergaitė bus gavusi meilės iš močiutės, senelių, kurie ją visada gindavo ir savo pavyzdžiu rodė, kad šeimoje galima gyventi meilėje ir lygybėje. Tikrai gali užtekti bent vieno šilto, gero šalia žmogaus, kad užaugusi mergina rinktųsi, stabilų ir emociškai šiltą partnerį.

Net jei tėtis ir labai myli savo dukrą, bet žemina, ignoruoja savo žmoną, tikrai didėja tikimybė, kad mergina rinksis panašų vyrą į savo tėvą. Visada vaikai labiau mokosi iš pavyzdžio, kas yra matoma, tas yra normalu ir priimtina, nors tai gali būti net už moralės ribų.

Labai svarbu ir su kokiu vyru išsiskyrė mama, kartais mamos skyrybos, gali atverti dukrai naujas galimybes ir perspektyvas renkantis patikimą gyvenimo draugą.

– Gal yra ir koks nors archajinis paaiškinimas, kodėl moteris traukia netinkamai besielgiantys vyrai?

– Laikantis archajinio požiūrio, vyras moteriai reikalingas, kad į namus parneštų kuo didesnį dalį medžioklės laimikio, pratęstų giminę ir apsaugotų nuo pavojaus. Kuo moteris pasirinks taiklesnį, stipresnį, galingesnį ir seksualiai pajėgesnį vyrą – tuo šeima bus sotesnė, gausesnė ir laimingesnė.

Tą patvirtina ir moksliniai tyrimai. Psichologai tyrė, kaip moterys vertina vyrus pagal patrauklumą, seksualumą ir tinkamumą susilaukti bendrų palikuonių. Buvo fiksuojama, kuri yra moters ciklo diena ir kokių bruožų vyro fotografiją renkasi moteris. Įdomus faktas tai, kad kuo moteris yra arčiau ciklo vidurio – ovuliacijos, tuo jos labiau renkasi tuos vyrus, kurie demonstruoja nuostabų kūną, stipriau išreikštus vyriškus bruožus, kurių kraujyje yra daugiau vyriško hormono testosterono. Testosteronas lemia tradicines vyriškas savybes, kaip kūno sudėjimą (plati krūtinė, siauras dubuo), raumenų tvirtumą, seksualumą, norą pirmauti ir konkuruoti visose gyvenimo srityse, pradedant daiktais (telefonu, mašina ir t.t.) sportu, karjera, protu, baigiant pinigų kiekiu piniginėje, pasiekimais meilėje ar padarytų nusikaltimų skaičiumi. Arba, paprasčiau sakant, moters dėmesį vaisingumo piko metu labiau patrauks alfa tipo vyrai. Tačiau šiais laikais ne visos moterys vadovaujasi instinktais ir pirmu įspūdžiu apie vyrą. Nors gal biologiškai moteris ir yra užprogramuota rinktis blogiukus, tačiau gyvenime būna visaip.

– Kodėl vyrai linkę taip rodyti savo dėmesį?

– Kas kaip moka, tas taip rodo dėmesį moterims. Senovėje dorybė buvo drovumas, silpnumas ir moters prielankumo buvo siekiama riterių turnyruose. Šiais laikais žirgus keičia mašinų, raumenų ar piniginės storio demonstravimas. Vyrų prigimtyje yra labiau užprogramuota konkuruoti, varžytis tarpusavyje, net kartais nėra svarbu, ar šalia yra moteris. Dabar skiriasi sritys, kur vyrai varžosi, jei senovėje buvo turtai, fizinė ištvermė ir kilmė, šiais laikais kilmė ir turtai nebūtini, kovojant dėl moters dėmesio.

– Kitas stereotipas, kad tokie vyrai yra nerimti, neieško rimtų santykių. Ar tai teisingas spėjimas, kad taip ir yra?

– Gali būti visaip. Tikrai yra tekę girdėti šeimų istorijų su laiminga pabaiga. Kai visą jaunystę iki pat pensijos problemų kėlęs vyras, patampa beveik idealiu vyru. Arba ilgai lakstęs ir daug moterų turėjęs vyras galiausiai išsirenka tą vienintelę visam likusiam gyvenimui ir išbūna su ja ištikimas.

Dažnai tokie vyrai turi tą vieną vienintelę ir šalia dar kelias vieninteles ir jam visi santykiai gali atrodyti rimti ir dėl visų santykių vyras gali jausti skausmą. Jei paklaustumėte vyrų, kodėl jie taip elgiasi, gali būti atsakymas, kad jie vis dar ieško tos vienintelės, o kai ras, tada jau apsispręs. Tačiau dažnai nutinka, kad, radę tą vienintelę, greitai sužino, kad klydo ir tada vėl paieškos prasideda nuo pradžių. Arba gali būti, kad tik dvi moterys pilnai patenkina visus vyro poreikius, viena – nuostabi lovoje, o kita – labai šeimyniška ir globėjiška.

– Kokia yra dažniausia tokių santykių baigtis: moralinių normų paisančios moters ir nevisai jų paisančio vyro?

– Šiais laikais skyrybos. Jei anksčiau moteris kentėdavo, dabar gražiai gyvena abu, kol nesudūžta moteriai iki tol nešioti rožiniai akiniai. Kai vyro moralinių normų nesilaikymas ima per daug badyti akis arba moteris pati užauga ir sustiprėja savo vidumi. Kuo moteris bus labiau materialiai ir emociškai priklausoma nuo vyro, tuo jai bus sunkiau atsimerkti ir keisti gyvenimą iš esmės. Jei moteris domisi saviugda, stiprina pasitikėjimą savimi, turi palaikančių draugių, šeimą, tuo greičiau ji išsilaisvina iš nevisavertiškų santykių.

– Kuo tokia pora gali papildyti vienas kitą?

– Dažniausia šios poros idealiai dera tarpusavyje, ko neturi vienas, tą turi kitas. Vyras – adrenalino mėgėjas, moteris – atsakingumo ir ramybės įsikūnijimas. Vyras – aistringas, mėgstantis riziką, moteris – stabili, atsargi, pirma pagalvojanti. Vyras – galvojantis daugiausiai tik apie save, moteris galvoja apie visą šeimą. Ramybės tokioje šeimoje nėra, o daug nuotykių, pykčių ir aistros – įvairios emocijos liejasi per kraštus. Pykčius lydi stiprios neigiamos emocijos, tada tyla. Po tylos seka susitaikymas, o tada vėl – stiprios meilės stadija. Deja, tas meilės laikotarpis vis trumpėja, ilgėja pykčiai ir nesikalbėjimo periodai. Kol į santykius įsirango abejingumas vienas kitam

– Kada tokie santykiai pasmerkti greitai baigtis?

– Jei blogiukas vyras per daug pasitiki savimi ir pareikalauja iš moters daugiau pačioje santykių pradžioje taip greičiau atskleisdamas savo tikrąjį „Aš“, o moteris dar nėra visai pametusi galvos dėl vyro. Taip pat gali būti moteris jau yra nudegusi nuo panašaus tipo vyro ir ji jau išmoko greičiau atpažinti blogiukus. Tada ji gali mesti vyrą, per daug neaiškindama.

– Kaip moteriai kontroliuoti save ir nesusivilioti tuo netinkamu elgesiu?

– Pirmiausia moteris turi mokytis mylėti ir priimti save visokią. Jaustis pati sau graži, žinoti, kokie vyrai jai patinka, o su kokiais ji tikrai negali būti. Ar yra gavusi pakankamai meilės iš savo šeimos, tai gali pasitikrinti peržvelgdama tėvų santykius. Jei tėvų santykiai buvo kupini meilės ir pagarbos, ji natūraliai rinksis vyrus, kurie meilę rodo ne žodžiais, o darbais. Jei yra įtarimų, kad augant tėvų šeimoje trūko meilės ir priėmimo, gali kilti pavojų. Tad reiktų prisiminti jau turėtus santykius ir mokytis iš klaidų. Renkantis partnerį, labiau vadovautis galva, nei jausmais. Leisti sau neskubėti apsispręsti dėl santykių, gal net sąmoningai atidėlioti intymų gyvenimą, kol nebūsite tikra 200 procentų, kad tai patikimas žmogus ir jus tikrai jaučiatės su juo saugi įvairiose gyvenimo situacijose. Vyras laikosi duoto žodžio, yra rūpestingas, galite su juo bendrauti atvirai apie viską, jaučiate, kad rūpite jam kaip asmenybė, o ne tik kaip greičiau jus nurengti. Svarbiausias blogiukų bruožas, kad jie dingsta labai netikėtai, tada neįmanoma su jais susisiekti, jūs einate iš proto. O kai žavus princas grįžta, galite net pasijusti kalta, kad per daug ieškojote ir nerimavote. Sugebėjimas suversti kaltę ir atsakomybę dar vienas ženklas, dėl ko turėtumėte kuo greičiau bėgti nuo tokių santykių.

Jei pripažįstate sau, kad galite pasirinkti blogiuką, geriau ieškokite profesionalios pagalbos, taip problemą išspręsite greičiau ir nereikės savęs graužti dėl dar vienų nenusisekusių santykių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)