Menopauzė – neišvengiamas moters organizmo senėjimo etapas. Jau nuo 40-ies metų kiaušidėse ima mažėti moteriškų hormonų gamyba, o sulaukus 45-55 metų – visai sustoja. Šis etapas į moters gyvenimą įneša nemažai pasikeitimų: tiek emocinių, tiek ir fizinių.

„Menopauzės nereikia gąsdintis, tai tiesiog etapas, kuomet moters organizme baigiasi lytinių hormonų gamyba. Toks laikotarpis neišvengiamas ir vyro gyvenime, kai baigiasi testosterono gamyba sėklidėse. Menopauzė turi savo savitus simptomus, kuriuos jaučia bene kiekviena moteris, tik skiriasi jų stiprumas. Praeito šimtmečio pradžioje menopauzės sulaukdavo tik 30 proc. moterų, o dabar jos sulaukia 95 proc. ir dar sėkmingai tame laikotarpyje gyvena apie 30 metų“, – pasakoja LSMU Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos gydytoja, akušerė ginekologė biomed. m. dr. prof. Rosita Aniulienė.

Apie šį pasikeitimų laikotarpį ir savo patirtį sutiko prabilti žinoma aktorė Larisa Kalpokaitė, rašoma pranešime spaudai. Visuomet energija, šypsena ir pozityvumu trykštanti moteris drąsiai teigia, jog šis moters gyvenimo tarpsnis yra ypatingas.

„Jis yra pereinamas laikotarpis į visiškai naują kokybę. Kuomet pereini tą periodą, kažkas galvoje lyg cakteli ir tu supranti, kad dabar gali būti savimi. Nereikia stengtis dėl nieko, esi laisva savo noruose, savo poelgiuose“, – atviravo Larisa.

Dėl pasikeitusios hormonų koncentracijos kraujyje, moters kūne ima vykti pokyčiai, siejami su sunkiai kontroliuojamais menopauzės simptomais – prakaitavimu, karščio pylimu, kraujospūdžio svyravimais, dažnu pulsu, padidėjusiu dirglumu, nemiga. Visgi su mitu, kad menopauzė yra kančios metas, gydytojai nesutinka. Šio periodo problemas įmanoma suvaldyti, nes tai nėra liga, tik natūralus, laikinas procesas. Jį išgyventi padeda pozityvus požiūris, tam tikri gyvenimo būdo pakeitimai ir tinkamai parinkti papildai ar net vaistai.

Larisa Kalpokaitė

„Tam tikru laikotarpiu man buvo sunku. Moterims kartais atrodo, kad tai yra gyvenimo pabaiga, tačiau drąsiai galiu sakyti, jog ne. Mes turime visokių priemonių, galime kreiptis į gydytojus pagalbos. Laimei, tas etapas, kai nevaldomai pylė karštis, man truko neilgai, bet žinau moterų, kurioms tai trunka net dešimtmetį“, – pasakojo Larisa.

„Moterims pagalbą galima suteikti iki 70 metų: skirti hormonus, maisto papildus. Menopauzės simptomams valdyti gali padėti sojų, blakėžudės preparatai, raudonųjų dobilų ir rabarbarų ekstraktai. Moterims menopauzės laikotarpiu trūksta ne tik tų medžiagų, kurios lengvina simptomus, bet trūksta ir mineralų, ir vitaminų, ir bioaktyvių medžiagų“ , – teigė gyd. prof. R. Aniulienė.

Teatro ir kino aktorė L. Kalpokaitė antrina gydytojai, pripažindama, jog ir pati menopauzės laikotarpiu ieškojo natūralių simptomus malšinančių būdų, išmėgino maisto papildus, skirtus moteriškajai sveikatai. Pasak pašnekovės, prieš gamtą nepakovosi ir su laiku ateinančius neišvengiamus gyvenimo pokyčius reikia priimti pozityviai, mat menopauzė dar nėra gyvenimo pabaiga.

„Kadangi aš esu chemijos priešininkė, žinau, jog yra gausybė grynai gamtinių priemonių, kurios padeda esant tokiai situacijai. Yra kompleksinės kapsulės, randamos bet kurioje vaistinėje. Ir aš pati jas vartojau ir tai tikrai padėjo, nuėmė nerimą, nes būdavo, jog apimdavo toks niekuo nepagrįstas nerimas. Vis tik, net ir tuo etapu, nereikia taip susikoncentruoti į savo būseną, pergyvenimus. Daugiau galvokim apie kitus, galvokim apie savo vaikus, darbą, žmogų esantį šalia, kuris visiškai nekaltas, kad tau vyksta fiziologiniai procesai. Norite būti laisvos? Pereikite šį laikotarpį, jis tikrai nemirtinas ir net savotiškai įdomus“, – drąsiai tvirtins Larisa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)