Apie savęs priėmimą dažniausiai kalba tie, kuriems nelabai yra ką priimti, nes juos visuomenė jau priėmusi išskėstomis rankomis, o tie, kurie „neįsipaišo“ į tas visuomenės priimtųjų gretas, gali rinktis: arba investuoti į brangiai apmokamus savęs priėmimo kursus, kurių dabar pridygę lyg grybų po lietaus su abejotinos reputacijos lektoriais, arba tiesiog plastinės chirurgijos dėka ištaisyti tai, ko jiems nedavė gamta. Antras variantas bent jau garantuoja apčiuopiamą rezultatą, rašoma pranešime spaudai.

Apie plastinės chirurgijos, o konkrečiau krūtų didinimo implantais mitus, savo patirtimi sutiko pasidalinti plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas medicinos mokslų daktaras Kęstutis Maslauskas. Ilgametę patirtį sukaupęs, Lietuvoje bei užsienyje dirbantis gydytojas pastebi, kad vis dar gajūs įvairūs mitai, natūraliai atsiradę dėl informacijos trūkumo ir dėl to, kad krūtų didinimas visada kelia įvairias kontraversiškas diskusijas. Tam, kad nebereiktų į šias operacijas žiūrėti tarsi pro rakto skylutę, gydytojas sutiko pasidalinti labiausiai pacientes gąsdinančiais mitais, bei visiems laikams juos išsklaidyti:

1. Implantai dažnai plyšta ir jų turinys pasklinda organizme

„Tai tikriausiai populiariausias mitas, viena vertus susijęs su tam tikrais, greičiausiai senesnės kartos implantų plyšimais nuskambėjusiais visuomenėje. Kita vertus – tai mitas, skatinamas natūralios baimės, kad kažkoks svetimkūnis nuo šiol gyvens organizme“, – didžiausią vyraujančią baimę įvardina gydytojas Kęstutis Maslauskas.

Plastinės operacijos vis labiau populiarėja.

„Vis dėlto nerimauti neverta, nes šiuolaikinės kartos implantai skiriasi nuo ankstesnių, bet vien pasakymu „skiriasi“ dažnai nepavyksta nuraminti pacienčių, todėl būtina detaliau paaiškinti esminius skirtumus“, – savo pasakojimą apie krūtų implantus tęsia gydytojas. „Ankstesnės kartos implantai buvo gaminami šiurkštesniu, labiau gruoblėtu paviršiumi, nes natūraliai buvo manoma, kad jiems stipriau prikibus prie audinių bus išvengiama galimo implanto pasisukimo ir slankiojimosi. Vis dėlto tokia technologija nepasiteisino, nes prikibimas prie audinių būdavo ne vienodas, audiniams judant, tempiantis kartu netolygiai būdavo tempiamas ir implantas, kas, dabar manoma, ir paskatindavo šiek tiek didesnį plyšimų skaičių“, – teigia gydytojas.

„Šiuo metu naudojame naujos kartos, vadinamosios nano tekstūros implantus, turinčius gerokai švelnesnį, beveik lygų paviršių ir nors pooperacinis periodas, kai reikia pasisaugoti nešiojant specialią liemenėlę bei vengiant sporto, yra 3 mėn (liemenėlę dėvėti naktimis po to reikia dar 7 mėn.) vis dėlto ilguoju periodu šie implantai pasiteisino ir stipriai sumažino plyšimo riziką“, –pasakoja K. Maslauskas.

„Tuo atveju, jei visgi nutiktų taip, kad dėl kažkokių priežasčių implantas įtrūktų, gelis liks implanto apvalkale. Jei visgi gelio kažkuri dalis ir ištekėtų, tai ji liktų implantą gaubiančioje kapsulėje ir po kūną nepasklistų, todėl nuogąstauti dėl kažkokios medžiagos pasklidimą po organizmą tikrai neverta“, – ramina gydytojas.

2. Turint implantus, pavojinga sportuoti, užsiiminėti tam tikromis sporto rūšimis

„Tai visiška netiesa, žinoma, jei kalbame ne apie pooperacinį periodą, o apie laikotarpį po jo. Sunkiai įsivaizduoju sporto šaką, kuri keltų pavojų implantams, arba implantai sukeltų kokius nors nepatogumus sportuojant. Išskyrus natūralaus jausmo, kad krūtinė šiek tiek didesnė, jokio kito poveikio sportuojant nėra. Bet vėlgi, pasikartosiu, nes noriu, kad visos atsimintų esminę taisyklę – saugu tampa tik pasibaigus pooperaciniam periodui. Pirmus tris mėnesius griežtai nerekomenduojama kilnoti aktyviai rankų, šokinėti, bėgioti ar bet kaip kitaip sportuoti – implantas turi įsitvirtinti krūtyje taip, kad vėliau nekeltų jokių problemų. Taigi iš dalies tai priklauso jau ne vien tik nuo implantų, bet ir nuo pacienčių sąmoningumo“, – teigia gydytojas K. Maslauskas.

3. Po krūtų didinimo implantais nebus galima maitinti krūtimi

„Tai taip pat netiesa – jokio poveikio maitinimui krūtų implantai neturi. Implantas patalpinamas į kišenę suformuotą po raumeniu ir krūties liauka. Krūties liaukos audiniai nežalojami, todėl tai neturi įtakos maitinimui krūtimi. Moterys drąsiai gali maitinti po šios operacijos. Vėlgi, noriu pabrėžti, kad tokio pavojaus nėra tik jei kalbame būtent apie šią konkrečią operaciją, t.y. krūtų didinimą implantais. Jei kalbėsime apie krūtų pakėlimą – tokia rizika jau atsiranda, todėl pacientėms, planuojančioms maitinimą krūtimi pakėlimo operacijos nerekomenduoju. Tokiu atveju logiškiau būtų tokią operaciją daryti tik tada, kai jau daugiau nebeplanuojama maitinti krūtimi“, – savo įžvalgomis dalijasi gydytojas.

Plastinė chirurgija

4. Krūtys atrodo nenatūraliai, kaip balionai

„Čia jau priklauso nuo klientės pageidavimų“, – juokiasi gydytojas. „O jei rimtai – beveik 99 proc. mano pacienčių pageidauja natūralaus rezultato, kad nesimatytų, jog krūtys didintos implantais. Tam mes naudojame įvairių formų implantus: ne tik apvalius, bet gali būti lašo formos, arba ergonominiai. Svarbu nepamiršti, kad galutinį vaizdą apsprendžia ir pačios pacientės esamų krūtų dydis, forma, struktūra, todėl, tarkime, lašo formos implantai, kuriuos labai mėgsta natūralumą vertinančios pacientės, vienaip atrodys vienoms moterims ir visiškai kitaip kitoms. Tik konsultacijos metu išsiaiškinęs pacienčių lūkesčius ir įvertinęs esamą padėtį, galiu pasakyti, kurie implantai joms bus tinkamiausi“, – teigia K. Maslauskas

5. Geriau rinktis krūtų didinimą riebalais ir krūtų pakėlimą, nes taip nereiks dėti svetimkūnio

„Krūtų didinimas riebalais iš tiesų geras dalykas, tik minusas tas, jog tokiu būdu krūtį padidinti galima daugiausiai puse dydžio, o tai tenkina retą pacientę. Vis dėlto dažnai šios operacijos dubliuojamos – dedami implantai ir iš kurios nors kūno vietos paimti riebalai suleidžiami į krūtis, taip suteikiant joms dar didesnį natūralumą, paslepiant patį implantą ir suformuojant simetriją. Tokio termino, kaip „absoliuti simetrija iš viso nėra, nes visas žmogaus kūnas asimetriškas, bet riebalų pagalba galime šiuos skirtumus sumažinti. Be to taip tarsi vienu šūviu du zuikius nušauname: ir krūtys padidėja ir riebalų nepageidautinose vietose pamažėja“, – juokauja plastikos chirurgas.

„Tuo tarpu krūtų pakėlimas – tai jau visiškai kita operacija ir kai kada jos neįmanoma išvengti, jei kalbame apie krūtų pasmukimą. Vis dėlto dažniausiai tai nutinka po maitinimo krūtimi, o pati operacija yra sudėtingesnė ir, kaip jau minėjau, ne visada po to galima žindyti krūtimi“, – savo patirtimi dalijasi gydytojas.

6. Lieka bjaurūs matomi randai

„Aš asmeniškai dažniausiai renkuosi pjūvį daryti po krūtimi, nors skirtingi chirurgai renkasi skirtingose vietose. Jei atliekamas tik krūtų didinimas implantais, be pakėlimo, randas būna nedidelis 3,5 cm – 5 cm ir toje vietoje, kur nelabai ir įmanoma jį pastebėti. Žinoma, pradžioje randai būna paraudę ir labiau matomi, bet paprastai randai išblunka per 2 metus ir tampa šviesūs, vos matomi. Svarbu tik naudoti silikono tepalą arba pleistrą randams, bei vengti ultravioletinių spindulių – t.y. soliariumų, tiesioginės saulės“, – bando nuraminti gydytojas.

7. Po operacijos kurį laiką labai skaudės

„Dauguma pacienčių nejaučia išvis jokio skausmo, tik kurį laiką po operacijos būna toks pojūtis, lyg šiek tiek daugiau iš vakaro pasportavus. Žinoma, kiekvieno žmogaus skausmo slenkstis yra labai skirtingas ir yra tekę sutikti pacienčių, kurioms kiek daugiau skaudėjo nei įprasta. Bet tokiu atveju yra medikamentai skausmui sumažinti, todėl nerimauti dėl to tikrai nevertėtų“, – padrąsina K. Maslauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt