Barzda gali apsaugoti nuo odos vėžio

Remiantis Australijos Kvynslando universitete atlikto tyrimo išvadomis, barzda gali apsaugoti vyrus net nuo maždaug 90 proc. kenksmingų ultravioletinių spindulių. Dėl šios priežasties gerokai sumažėja odos vėžio rizika – bent tokio, kuris gali pasireikšti labai konkrečiose veido ir kaklo srityse.

„Nors taip efektyviai kaip kremas nuo saulės barzda neapsaugo, tam tikrą kiekį ultravioletinių spindulių ji vis dėlto sulaiko“, – leidiniui „The Independent“ sakė tyrimo iniciatorius Alfio Parisi.

Barzda prideda vyrui vyriškumo

Vieno tyrimo autoriai teigia, kad vyrai su barzdomis vertinami kaip brandesni ir turintys aukštesnį socialinį statusą. Gauta įrodymų, kad barzdylos labiau linkę dominuoti, o vieno kontraversiškai vertinamo tyrimo išvadose nurodoma, kad jiems būdingas seksistinis elgesys. Nors su pastaruoju teiginiu sutinka ne visi, barzdą tikrai galima laikyti vienu iš vyriškumo atributų.

Barzdoti vyrai atrodo patrauklesni (kai kada)

Remiantis tyrimais, barzdotus vyrus moterys laiko patrauklesniais nei švariai nusiskutusius. Vis dėlto taip dažniausiai yra tada, jei moters tėvas buvo su barzda. Mokslininkai spėja, kad tokį vertinimą galima paaiškinti tuo, jog prioritetai, kuriais vadovaujamasi ieškant potencialaus partnerio, susiformuoja ankstyvoje vaikystėje ir labai dažnai sutampa su tuo, kas būdinga tėvams.

Barzdotiems vyrams galimai gresia ankstyva mirtis

Barzda, pasirodo, teikia ne vien pranašumų. Vieno tyrimo autoriai retą ant veido želiančių plaukų skutimą susiejo su ankstyva mirtimi. Jos priežastys, esą, gali būti pačios įvairiausios, tačiau dažniausia – širdies ir kraujagyslių ligos. Mokslininkai daro prielaidą, kad šiuo atveju ankstyvos mirties rizika padidėja dėl tam tikrų gyvenimo būdo ypatumų. Jie nustatė, kad barzdoti vyrai rečiau tuokiasi, patiria mažiau orgazmų ir daugiau rūko. Įtakos atseit gali turėti ir hormonai.

Barzdoje kaupiasi nešvarumai

Keleto pranešimų apie tai, kad barzdose galima aptikti tokių pačių bakterijų kaip ir fekalijose, moksliškai pagrįstais laikyti nereikėtų. Albukerkėje veikiančios laboratorijos „Quest Diagnostics“ atstovas iš tiesų tvirtino, kad kelių barzdotų savanorių barzdose pavyko rasti fekalijoms tapačios materijos, tačiau jo pastebėjimai nebuvo paremti išsamiais akademiniais tyrinėjimais. Galų gale, būtina suprasti, kad išmatų liekanos poros vyrukų iš Naujosios Meksikos barzdose nėra įrodymas, kad tokios yra visos barzdos.

Kad ir kaip būtų, barzdoje užsilaiko bakterijos. Kaip skelbiama vieno tyrimo išvadose, bakterijų kiekiu barzdos lenkia šunų kailį, tad po dušu barzdoti vyrai turėtų praustis kiek ilgiau nei tie, kurie barzdos neturi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (182)