Paprastai tariant, tai yra dar viena vitamino A forma. Ką naudinga apie ją žinoti?

Kaip veikia retinolis?

Retinolis skatina bazinių ląstelių dalijimąsi, todėl dėl jo atsiranda daugiau naujų epidermio ląstelių, kurios „migruoja“ į odos paviršių, rašoma „Eurovaistinės" pranešime spaudai. Kuo didesnė retinolio koncentracija, kuo dažniau jo tepame, tuo daugiau naujų ląstelių pasirodo paviršiuje. Dėl šių procesų vyksta odos pertekliaus pašalinimas, dar vadinamas eksfoliacija.

Kam tai naudinga?

Ši vitamino A forma yra dažnai pasitelkiama, kaip efektyvi priemonė kovoti su raukšlėmis ir akne. Remiantis tyrimais, retinolis gali padėti sumažinti smulkias raukšleles ir pigmentaciją, taip pat padidinti kolageno gamybą ir pagerinti ląstelių apykaitą, sukurdamas ryškesnę ir lygesnę veido spalvą.

Prieš pradedant naudoti

Prieš pradedant naudoti vitaminą A, pirmiausia rekomenduojama atstatyti odos barjerą ir sumažinti uždegimą – tai galima padaryti naudojant drėkinamuosius kremus ir prausiklius. Rinkitės produktus, kuriuose yra lipidų kompozicijų, padedančių normalizuoti lipidų odos paviršiuje kiekį. Idealiame produkte taip pat turi būti daug priešuždegiminių medžiagų ekstraktų, tokių kaip linų sėmenų ar avižų. Tik tada galima galvoti apie stipresnius vitaminus.

Moteris, veido kremas

Iš pradžių tik kartą ar du per savaitę

Retinolis gali sudirginti odą pirmą kartą jį panaudojus, todėl odą prie jo pratinkite – iš pradžių naudokite kartą ar kelis per savaitę ir dažnumą didinkite. Odos jautrumą sumažinti padės ir po retinolio tepamas drėkinamasis kremas, tačiau panaudoję retinolį, palaukite 20 minučių ir tik tada jį tepkite. Tai gali sumažinti jautrumą, pleiskanojimą, sausumą – nepageidaujamus reiškinius, kurie dažnai lydi naudojant vitaminą A.

Retinolis + apsauga nuo saulės

Dažnai naudojant retinolį naujos ląstelės nebūtinai tinkamai funkcionuoja, joms gali trūkti reikiamo sukibimo ir lipidų, kurie svarbūs tinkamai odos apsaugai. Kuo daugiau retinolio tepate, tuo prasčiau veiks barjerinė odos funkcija. Nemažai žmonių pastebi, kad naudojant retinolį jų oda tapo jautresnė, dirgli, išsausėjo. Vienas pagrindinių neigiamų retinolio poveikių – jūsų oda tampa jautresnė ultravioletiniams saulės spinduliams. Būtent todėl labai svarbu naudojant šią aktyvią medžiagą nepamiršti ir apsaugos nuo saulės – kremo su aukštu SPF faktoriumi.

Retinolis ne tau, jeigu esi...

Retinolio rekomenduočiau vengti turintiems jautrią ir dirglią odą, besilaukiančioms bei nėštumą planuojančioms moterims. Jį naudoti gali bet kokio amžiaus suaugę. Kolageno atsargos organizme mažėja nuo 25 metų, o viena iš retinolio funkcijų – stimuliuoti kolageno sintezę bei stabdyti kolageną ardančius fermentus.

Vitaminas C + retinolis=?

Norintiems vitamino C naudą derinti su retinolio – rekomenduočiau vitamino C produktus rinktis rytui, o retinolio – vakarui. Nemaišykite savarankiškai jų tarpusavyje, bet kai kada galite naudoti skirtingų odos rutinų metu ant švarios odos, tokia kombinacija gali lemti geresnius rezultatus, tik stebėkite, ar oda nėra jautri. Svarbu žinoti, kad naudojant šias aktyvias medžiagas kartu, odos dirglumo slenkstis sumažėja, ji gali tapti jautresnė išoriniams veiksniams, labiau pažeidžiama. Nors vieningos dermatologų nuomonės šiuo klausimu nėra, aš visuomet rekomenduoju naudoti tik vieną aktyvią sudedamąja dalį savo odos priežiūros rutinoje. Pavyzdžiui, naudojant retinolį, nenaudoti priemonių su AHA ar BHA rūgštimis.

Ar retinolis, retinalis, retinoninė rūgštis ir retinolio palmitatas yra tas pats?

Retinolis, esantis receptiniuose preparatuose arba prabangesniuose kosmetikos produktuose paprastai yra aktyvioji vitamino A forma – retinoinė rūgštis. Kiti rinkoje esantys produktai, tokie kaip retinolis, retinalis ar retinolio palmitatas, savo sudėtyje turi neaktyviųjų molekulių, kurios, susijungusios su odoje esančiais enzimais, konvertuojasi į aktyviąją formą. Mano patarimas – klyskite atsargiai, ypač jeigu jūsų oda jautri, todėl rekomenduoju pradėti nuo produktų, kuriuose yra 0,1 proc. retinolio. Retinolio stiprumo procentus rinkitės atsargiai.

Kur ieškoti retinolio?

Jį galite rasti įvairių, serumų, kremų ir veido kaukių sudėtyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)