Jauniausia projekto dalyvė nupiešė laimę

Jauniausia „Šiandien yra vakar“ dalyvė – projekto iniciatorės, rinkodaros specialistės Ermitos Kirdeikytės dukra Kornelija (9 m.) Idėja įtraukti dukterį į projektą gimė natūraliai. „Žinau, kad retas turi galimybę susipažinti su savo proseneliais. Dialogo su dukromis metu pastebėjau, kad jos jau dabar labai vertina mano močiutę, savo prosenelę. O kadangi kuriame projektą, kilusį iš asmeninės patirties, supratau, kad būtų keista neįtraukti čia bent vienos iš jų. Be to, Kornelija turi talentą piešti – auklėtojos tai pastebėjo dar darželyje, jos piešiniai visuomet sulaukdavo pripažinimo ir įvertinimo. O dabar ji lanko Vilniaus Justino Vienožinskio dailės mokyklą, kur šį gebėjimą ugdo toliau. Taigi Kornelija pati pasiūlė nupiešti piešinį ir duoti išsiuvinėti jį mūsų babulytei“, – pranešime spaudai dalijosi mintimis E. Kirdeikytė.

Kornelija papasakojo, kas yra pavaizduota piešinyje: „Tai buvo tiesiog idėja, piešiau ir tiek. Nupiešiau save, sesę, aukso puodą, namuką priekyje – tai mūsų namai, o aplink esantys – kitų žmonių namukai“. Projekto dalyvė piešinį pavadino „Laimė“.

Paklausius dalyvės, kas yra laimė, ši atsakė, kad: „Laimė – kai yra žmogus; kai yra gera diena; kai šviečia saulė. Arba, pavyzdžiui, tavo tėtis yra kareivis ir šiandien jį pašovė. Nuvežei jį į ligoninę ir jis liko gyvas. Aš manau, kad tai yra laimė. Laimė tau arba laimė jam.“

Piešinį „Laimė“ išsiuvinės prosenėlė

Irena (83 m.) gyvena Pasvalyje ir ji – močiutė, kuri krauna naminių gėrybių krepšius anūkėms, gyvenančioms Vilniuje: „Noriu, kad visiems būtų gera: kad vaikai būtų pavalgę, turėtų naminių vitaminų ir uogų. Pridžiovinau ir krapų, šiandien supyliau – stengiuosi, kad vaikai turėtų. Kiti sako jiems eiti į šiltnamį ir pasiskinti patiems – bet argi jos nuėjusios žino, ką ten reikia nuskinti?“, –juokiasi prosenelė Irena.

Išmokusi siuvinėti iš savo mamos, dabar jau tai daro itin retai – užsiimti šia veikla sudėtingėja dėl prastėjančios sveikatos. Sužinojusi apie galimybę išsiuvinėti proanūkės paveikslėlį, kuriame pavaizduota laimė, labai apsidžiaugė: „Gyvenimas yra sunkus, daug vargo jame būta. Tačiau vaikai teikia didžiausią laimę – jie ir yra gyvenimo džiaugsmas“. Paklausus, ar šiais laikais pakankamai skiriame dėmesio savo artimiesiems, ši pasidalijo savo pastebėjimais: „Jauni žmonės šiais laikais skiria per mažai laiko savo artimiesiems. Jums atrodo, kad anksčiau laiko turėdavome daugiau, tačiau tai netiesa. Jo nebuvo daug, nes reikėjo labai daug dirbti – keldavomės anksti, darydavome visus ūkio darbus, kad padėtume ir mamai, ir tėčiui. Tačiau nepaisant to, seniems žmonėms pagarba buvo didesnė nei dabar. Mano akimis, žmonės tikrai kitaip kalbėdavo ir elgdavosi.“

Irena visiems linki rūpintis sveikata, užsiauginti patiems gėrybių, taupyti pinigus, mažiau jų leisti rūbams ar kitiems nereikšmingiems pirkiniams. Ir, žinoma, daugiau dėmesio skirti vieni kitiems.

Išsiuvinėti kūriniai nuguls ant mados dizainerių sukurtų drobinių krepšių, kurie simbolizuos praeities ir dabarties jungtį. Meno darbai bus pristatomi parodoje „Šiandien yra vakar“, kuri planuojama 2020m. spalio 21 d., „Arkangelo konferencijų ir meno centre”, Vilniuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)