Po 2016 metais atliktos apklausos paaiškėjo, kad net 50 proc. porose gyvenančių žmonių bent sykį buvo susidomėję trečiuoju asmeniu. Dar labiau stebina tai, kad net vienas iš penkių apklaustųjų prisipažino, jog tas susidomėjimas prilygo meilei, rašoma „Independent“ gyvenimo būdo rubrikoje.

Klausimas, ką gi daryti pajutus trauką asmeniu, kuris nėra teisėtas partneris, dažnai užduodamas poras konsultuojantiems psichoterapeutams. Toliau – keletas jų išsakytų patarimų.

Sąžiningai įvertinkite dabartinius santykius

Pagalvokite, kodėl jus traukia kažkas kitas. Gal manote, kad tas žmogus gali suteikti tai, ko nesugeba dabartinis partneris? Jei taip, skirkite laiko pamąstymui apie tai, ko stinga dabartiniams santykiams, pataria psichologė Madeleine Mason-Roantree.

Šią temą verta pagvildenti ir su parneriu. Tikrai gali būti, kad jis noriai įsitrauks į pokalbį, ir, šį tą išsiaiškinęs, ims rūpintis, kad gautumėte tai, ką galbūt gali duoti tas kitas dėmesį netikėtai patraukęs asmuo. Jei taip nutiks, problemos nebeliks.

Nepulkite į paniką

Jei esate susisaisčiusi romantiniais ryšiais, netikėtas suvokimas, kad nuolatos galvojate apie trečiąjį asmenį, gali sukelti sumaištį, nerimą ir netgi baimę.

Vis dėlto taip reaguoti paprastai nėra jokio pagrindo, teigia psichologas Jamesas Preece‘as.

„Prieš imantis drastiškų veiksmų, derėtų žengti žingsnį atgal – pamėginti pažvelgti į situaciją iš šalies. Fantazuoti apie kitus asmenis net ir gyvenant poroje, be to, pakankamai laimingai, dažniausiai yra visiškai normalu“, – aiškina jis.

Apsibrėžkite ribas

Jausti simpatiją kokiam nors žmogui net ir gyvenant poroje yra ne tiktai normalu, kaip teigia J. Preece, bet gali būti ir visai nepavojinga, tačiau tik tol, kol gebate apsibrėžti sau leistinas ribas ir jų neperžengti, teigia psichologas Marcas Heksteris.

„Gyvenimas santuokoje arba partnerystėje neapsieina be būtinybės valdyti susidomėjimą kitais asmenimis taip, kad tas susidomėjimas neperaugtų į grėsmę santykiams“, – sako jis.

„Vis dėlto jei apsibrėžtos ribos erzina arba numanote, kad kyla pavojus pasiduoti slapta juntamai traukai, pamėginkite suprasti, kodėl taip yra“, – pataria M. Heksteris.

Elkitės ypač apdairiai

Jei vis dėlto nuspręsite surizikuoti ir paklusti slaptam potraukiui, pasistenkite neprarasti budrumo, perspėja J. Preece‘as.

„Tikrai gali būti, kad menkutis flirtas ar apsimainymas kiek valiūkiškomis žinutėmis prie nieko bloga neprives, kad tai tebus nekaltas žaidimėlis. Tik nepamirškite, kad šitoks elgesys gali staiga įsismarkauti“, – įspėja psichologas.

„Atrodo, tik prieš akimirką išsiuntėte akį merkiantį jaustuką, o štai dabar – ganėtinai pikantišką asmenukę. Galbūt rimtų ketinimų ir neturite, tačiau įsivaizduokite, kaip pasijustumėte, jei tokio turinio žinučių aptiktumėte partnerio telefone?“ – klausia J. Preece‘as.

„Geriau sustoti anksčiau, nei nueiti per toli ir atsidurti situacijoje, galinčioje privesti prie nelaimės“, – pataria jis.

Pagalvokite, ar tai netapo įpročiu

Jei tai toli gražu ne pirmas kartas, kai mintimis nuklystate į svajas apie žmogų, kuris nėra jūsų partneris, metas susimąstyti, kodėl taip vyksta, sako M. Mason-Roantree.

„Gali būti, kad patiriate intymaus bendravimo sunkumų ir pasąmoningai mėginta sau paaiškinti, kad jų priežastis – slaptos svajonės apie kitą asmenį. Jei taip, praverstų psichologinė pagalba“, – sako specialistė.

Būkite sąžininga

Jausti trauką kokiam nors žmogui yra viena, bet pasiduoti tai traukai – jau visai kas kita. Šiaip ar taip, prieš žengiant lemtingą žingsnį, verta pasikalbėti su partneriu, pataria J. Preece‘as.

„Užuot kurpus planus, kaip padaryti ką nors partneriui nežinant, geriau pasielgti sąžiningai – suteikti jam laisvę“, – mano specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)