– Kas yra orgazmas ir kam jo reikia?

– Išvertus iš graikų kalbos, jis reikštų „paburkimą“, „prisirpimą“, kartais verčiama kaip „kupinas aistros“. Kitaip tariant, orgazmu mes vadiname seksualinio susijaudinimo kulminaciją, kuri charakterizuojama stipriu pasitenkinimu ir malonumo jausmu. Ir nors orgazmas nėra būtina sąlyga dauginimuisi, bet būtent jis daro lytinį aktą maloniu ir patraukliu. Čia ir yra jo fiziologinė funkcija.

Jei fiziologiškai išdėliotume, orgazmas būtų trečioji fazė, jei kalbame apie lytinio atsako ciklą. Lytinis atsakas arba seksualinė žmogaus reakcija – tai įvairūs fiziologiniai ir emociniai pokyčiai, kurie sąlygoja orgazmo atsiradimą ir gali būti juntami po orgazmo. Tie fiziniai ir emociniai pokyčiai atsiranda, kai asmuo lytiškai susijaudina. Lytinė stimuliacija gali būti ir lytinis aktas, ir svingeringas, ir masturbacija. Labiausiai populiaru skirti keturias lytinių santykių fiziologines fazes.

– Kokios jos yra?

– Pirmoji yra susijaudinimas arba dar vadinama seksualinis prabudimas. Ji atsiranda kaip bet koks atsakas į bet kokią lytinę stimuliaciją. Tai gali būti erotinė stimuliacija, gali būti fizinė, protinė, gali būti bučiniai, glamonės, o gali būti gamtos stebėjimas, erotinių vaizdinių įsivaizdavimas. Net sėdint troleibuse savo minčių jėga galima sukelti lytinio susijaudinimo fazę. Tada žmogus ima jausti, kad jis seksualiai susijaudino: abiem lytims tas susijaudinimas yra panašus, jis pasireiškia tuo, kad padidėja raumenų tonusas, padažnėja širdies ritmas, dažniau žmogus ima kvėpuoti, pakyla kraujospūdis. Gali būti odos paraudimas aplink lytinius organus arba ant krūtinės, nugaros, skruostai pradeda rausvėti. Kitas dalykas, kas atsitinka, moterims paburksta speneliai, vyrams irgi gali paburkti ir sukietėti. Paburksta lytiniai organai, labai daug kraujo priteka moterims į klitorį, į mažąsias ir didžiąsias lytines lūpas, vyrams į varpą ir seklides. Šiek tiek klitoris pasikelia, paburksta.

– Kokia yra antroji fazė?

– Platofazė – tai yra seksualinio malonumo ir stimuliacijos fazė. Daugeliui, kurie nepatiria orgazmo, ši fazė gali būti vietoj jo. Ji skiriasi nuo orgazmo. Orgazmas yra toks pikas, staigus pojūtis. Platofazėje susijaudinimas yra ilgesnis, jis lydimas malonių pojūčių. Dar didesnė įtampa atsiranda raumenyse, daugiau kraujo priburksta į spenelius, krūtys pastangrėja, padažnėja kvėpavimas, kraujospūdis pakyla, širdies dažnis padidėja. Kuo toliau stimuliuojama, susijaudinimas tik auga ir lytinis pasitenkinimas – taip pat. Tai tarsi lipimas į kalną. Vyrams platofazėje pradeda išsiskirti preejakuliatas – tai liaukinis sekretas tam, kad būtų galima patepti galvutę ir užsidarytų šlapimtakis, kad šlapimas nesusimaišytų su sperma. Po truputį raumenys ima susitraukinėti. Platofazė gali trukti įvairų laiką. Jei žmonės nenori greitai baigti, jie stengiasi ją užtęsti maksimaliai.

– O trečioji fazė?

– Tai jau yra orgazmo fazė. Viršūnė, pati trumpiausia fazė. Ji gali tęstis tik keletą sekundžių. Vyrams orgazmas kulminuojasi sėklos išsiveržimu, kuris susideda iš dviejų pakopų: emisijos fazė, kai sėkla susikaupia šlapimkanalio kolboje šalia prostatos ir sėklos išmetimo fazė. Tada pradeda susitraukinėti lygieji raumenys, varpa pradeda išmesti spermą. Moterims irgi yra labai panašus mechanizmas. Orgazmas susideda iš ritmiškų raumenų susitraukimų, šiuo atveju gimdos susitraukimų, kurie vyksta tuo pačiu ritmu kaip ir vyrams. Tiesa, moteris gali turėti kelis orgazmus vieno ciklo metu.

– Kokia yra ketvirtoji fazė?

– Tai yra seksualinių reakcijų pabaiga. Visi raumenys atsipalaiduoja, kraujospūdis slūgsta, vyrų varpa subliūkšta, kraujas išsivaikšto, krūtys susinormalizuoja, grįžta viskas į įprastinį dydį. Pereinama į tokį refrakterinį periodą, kurio metu vyrai negali daugiau patirti orgazmo. Jei moteris patyrė klitorinį orgazmą, taip pat geriau jo dabar neliesti, nes jis tampa itin jautrus. Moterys gali labai greitai sugrįžti į orgazmo fazę, jei tęstume aktą, bet ne per tiesioginę klitorio stimuliaciją. Nes klitoriui reikia pailsėti. O tos, kurios patiria vaginalinį orgazmą, gali pakartotinai jį vėl patirti. Yra netgi toks dalykas, kaip orgazmo valdymas, nes visi rūpinasi, kaip pratęsti tuos stipriuosius pojūčius. Tarkime, jei ilgai pora laikosi platofazėje, galima truputį stipriau stimuliuoti, tada truputį atsitraukti, vėl stimuliuoti ir vėl atsitraukti. Toks reguliavimas gali sukelti dar didesnius pojūčius. Orgazmas, kuris ateina po to, gali būti stipresnis ir ilgesnis nei tas, kuris būtų buvęs be tokių „triukų“. Reikia paminėti, kad galima orgazmą patirti ir ne lytinio akto metu: masažo metu, bučiuojantis, krūtinę glamonėjant ar net važiuojant dviračiu. Jei kalbėsime apie laiką, įprastai orgazmas moterims tęsiasi tarp 5 ir 23 sekundžių. Dar labai svarbu pasakyti, kad norint patirti stipresnį orgazmą, reikia stimuliuoti ir treniruoti tarpvietės raumenis.

– Kodėl kai kurios moterys orgazmo nepatiria?

– Tai lemia labai daug dalykų. Orgazmas yra ne lytinių organų reakcija, o galvoje vykstantys procesai. Jo atsiradimui gali turėti įtakos labai daug faktų. Gali būti taip, kad moteris augo šeimoje, kurioje buvo labai blogi santykiai su tėčiu. Arba jos, arba jos mamos. Tai turėjo įtakos jos suvokimui apie seksą. Dar yra pastebėta, kad tos moterys, kurios yra ypatingos katalikės, labai tikinčios, jos sunkiau pasiekia orgazmą arba rečiau, yra netgi tokių duomenų, kad 30 proc. jų nepasiekia orgazmo. Įtakos turi ir tai, kaip moteris augo. Ar ji sportavo, ar ji nėra nutukusi, kaip ji žiūri į save, kaip suvokia savo kūną. Tos, kurios gėdijasi savo kūno, jos rečiau ir pasiekia orgazmą. Tam, kad pasiektum orgazmą, vyrams labai svarbu masturbuotis ir jie tą daro, moterims – taip pat. Svarbu pažinti save ir žinoti, ką ir kaip reikia daryti, kad jį pasiekčiau, nes pirmiausia orgazmas pasiekiamas ne su partneriu, o su pačia savimi. Jei, pavyzdžiui, vyras su žmona susipyko, arba jis ją užgavo, vyrams tas netrukdys pasiekti orgazmo, o moterims – trukdys. Jos negali susikaupti ir susitelkti. Nes lytiniame akte vis tiek yra dalis prievartos, nes į moters kūną kažkas įsiskverbia. Tam, kad patirtų orgazmą, moteris turi būti laisva, pasitikinti savimi, žinoti, ko nori ir kaip to pasiekti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (203)