Grožio etalonas – smėlio laikrodžio figūra

„Ant podiumų vis dar matome lieknus modelius, tačiau laikai, kai moterys norėjo turėti modelio kūną, jau praėjo. Visuomenėje grožio etalonu laikoma smėlio laikrodžio figūra – lieknas liemuo, išraiškingi klubai ir apvalūs sėdmenys. Būtent tokio kūno ir pageidauja dauguma moterų“, – sako plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Mantas Sakalauskas.

Jo teigimu, itin retai pasitaiko, kad šiuolaikinė moteris norėtų turėti mažesnius sėdmenis, rašoma pranešime spaudai. Net jei moteris stambesnio sudėjimo, apvalūs sėdmenys jai netrukdo. „Didesnių sėdmenų mada atkeliavo iš Pietų Amerikos, tuomet sekė Jungtinės Amerikos Valstijos, iš dalies – ir Europa. Tiesa, europietės labiau pageidauja ne didelio sėdmenų tūrio, o išryškintos formos – apvalesnių, standžių sėdmenų“, – paaiškina „Nordclinic“ gydytojas.

Mantas Sakalauskas

Daugiausia priklauso nuo genetikos

Tokių kūno proporcijų trokšta ir Lietuvos moterys. Vis dėlto, smėlio laikrodžio figūrą turi toli gražu ne kiekviena, nes figūros tipas, raumenų bei kaulų struktūra daugiausia priklauso nuo genetikos. Dėl šios priežasties vienos moterys turi natūraliai stangrius ir apvalius sėdmenis, o kitų kūno proporcijos menkai keičiasi net ir dedant pastangų.

Kaip teigia plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas, sėdmenys gali vizualiai šiek tiek paryškėti numetus svorio, nes tokiu būdu susiaurėja liemuo ir jie tampa labiau matomi. Sėdmenų formą bei dydį taip pat galima padailinti reguliariai atliekant pratimus, orientuotus į šią kūno dalį. Vis tik, jei moters figūros tipas labiau primena stačiakampį arba trikampį, turėti išraiškingus sėdmenis tampa neįmanoma. To pasiekti nepavyksta net ir minėtą figūros tipą turinčioms sporto trenerėms – jos turi standžius sėdmenis, tačiau jie nėra labai iškilūs.

M. Sakalausko pastebėjimais, dėl per mažų sėdmenų moterys neretai jaučia psichologinį diskomfortą. Tam įtakos turi ir aplinka, ir pačios moters savivertė. „Kiekviena moteris turi susikūrusi savo grožio idealą. Vienoms, kurių kūno linkiai neatitinka to idealo, tai netrukdo gyventi, o kitos jaučiasi nepakankamai moteriškos ir labai kompleksuoja“, – paaiškina plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas.

Kaip padidinti sėdmenis

Tokiais atvejais, kai nepadeda sportas, dėl sėdmenų formos pakeitimo moterys kreipiasi į plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojus. Patobulinti sėdmenų formą galima savais kūno riebalais arba implantais.

„Jei moters kūne yra pakankamai riebalų, dažniausiai pasirenkamas riebalų persodinimas: iš pasirinktų zonų – dažniausiai pilvo, liemens bei šlaunų, nusiurbiama riebalų ir jais papildomi sėdmenys. Tai yra natūralus būdas, nes nenaudojamas joks svetimkūnis, nepasitaiko su tuo susijusių komplikacijų. Riebalų persodinimas pagražina sėdmenų kontūrą, o liposukcija – palieknina arba pakoreguoja problemiškas kūno zonas. Kartais užtenka riebalais užpildyti išorinėse sėdmenų pusėse esančius įdubimus, kad būtų pasiektas pageidaujamas rezultatas“, – paaiškina plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas.

Riebalai yra persodinami tarp odos ir raumens, o į patį raumenį jie nesodinami, nes tai nėra saugu. Įprastai prigyja nuo 40 iki 70 proc. persodintų riebalų, galutinė sėdmenų forma išryškėja maždaug po 5–6 mėn.

Toms pacientėms, kurios turi nepakankamai riebalinio audinio, sėdmenys didinami implantais. „Technikų yra įvairių, vis tik pagal pasaulinius standartus implantai dedami į raumenį, tokiu būdu maksimaliai sumažinant komplikacijų riziką. Būdamas raumenyje, implantas išlaiko savo poziciją, neapsiverčia, be to, neturi įtakos fiziniam pajėgumui. Tai reiškia, kad jau po dviejų mėnesių moteris gali pradėti aktyviai sportuoti. Sėdmenų forma pakinta iškart po operacijos – jie būna standūs ir statūs, o galutinis vaizdas išryškėja maždaug po pusmečio. Implantai šiais laikais dedami nedideli, tad atrodo, kad sėdmenys yra tiesiog gerai ištreniruoti“, – sako M. Sakalauskas.

Jis priduria, kad toms moterims, kurios nori itin išraiškingos figūros, atliekama kompozicinė procedūra, kuomet naudojamas tiek riebalų nusiurbimas bei persodinimas, tiek papildomai įdedami implantai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)